Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
wsmpw pisze:też nad tym myślałem żeby ją jakimiś pasami w bagażniku jakoś przypiąć kupić reduktor od kuchenek i elektrozawór na wąż i zapodać przed przepustnice...
wsmpw pisze:wiem wiem jak cos to dowiedz sie co jest potrzebne żeby wstęplowali LPG w dowód
tak jak pisałem wcześniej homologacja na kturej masz wypisane wszystkie części gazowe kture masz w aucie homologacja zbiornika i faktura z montarzu acha i nie martwcie sie podwyzkami gazu na zimę to jest normalne bo zmieniają się proporcje propanu do butanu na lato powinien stanieć
Ostatnio zmieniony 8 stycznia 2008, 13:09 przez murczas99, łącznie zmieniany 1 raz.
Patron pisze:murczas99, mam pytanie - jakie jest ciśnienie gazu w butli samochodowej?
kumpel z pracy własnie dziś wymyślił, żeby jeszcze bardziej zaoszczędzić i do instalacji gazowej podłaczyć zwykłą butlę gazową, co sądzicie o takim wynalazku?
koszt napełnienia butli 27 litr - 40 PLN, więc wychodzi dużo taniej (1 litr gazu na stacji 2,36 PLN)
to jest mozliwe ale byś musiał mieć specjalną butle do sztaplarek ona pobiera ciągle gaz w fazie płynnej , przejściówkę z węza gumowego na miedziany (tez ze sztaplarki) i jeszcze na dodatek to jest nie zgodne z prawem jak by policja ciebie zatrzymała i zauwazyła ze masz coś takiego ...
p.s. sztaplarki jezdzą na tym i nie wybuchają i niekture taxi (widziałem jedną taką ale długo se nie pojeździł do pierwszego zatrzymania przez policje
Znajomy ma własną stację z LPG, w nocy jego pracownicy sami napełniają takie butle samochodowym LPG, potem zakłada się banderolkę i polewa wrzątkiem (termokurczliwa). Polska to kraj przekrętów i kombinatorów - nigdy się nie wyzwolimy od błędów komuny
pomysł z butla gazowa to porażka, nie chce nawet myslec ze cos takiego moze jezdzic po naszych drogach...
a co do nabijania butli gazem ze stacji lpg to wiem ze tak niektórzy robia... niestety nie wiedza ze te butle nie ida na ilość litrów tylko na kilogramy, i wystarczy ze w butli zostało wiecej to już ja przepełniaja... sama w sobie nie wybuchnie bo sa testowane przy dużo wyzszych cisnieniach.
W samochodzie butle maja poduszke powietrzna nie po to zeby gaz sie rozpręzał (bo płynny płynie do parownika) tylko po to zeby miał miejsce jak zwiekszy swoja objętośc pod wpływem temperatury. W normalnej butli samochodowej cisnienie to ok 6 barów, przy 20 puszcza zawór bezpieczeństwa a same butle sa testowane przy kilku krotnie większym cisnieniu.
Ostatnio zmieniony 10 stycznia 2008, 18:51 przez Radari, łącznie zmieniany 1 raz.
Zmienie troche wasz kierunek rozmow
Napisalem do firmy NAGAZ w Łodzi, dobrze, duzi, szanowani, z pytankiem czy zrobia mi instalacje do 1.4 GTT. A oto ich odpowiedz:
NIE
Koeniec odpowiedzi. Hehehe, Co jest nie tak z turbo ze najwieksza w Lodzi firma nie chce sie tego podjac