Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

Olej do silnika...

Jednostki wolnossące i doładowane, serducha renatek :-)

Moderator: Moderatorzy

lodoo
Post autor: lodoo »

oleju 4,5 jakos
plynu okolo 5
Awatar użytkownika
krulyk

Post autor: krulyk »

na suchy silnik wejdzie oleju 5.3 litra ale koło 5 styknie a plynu 7 litrów 5 jest w 1.4
Qucor

Post autor: Qucor »

Dziękuję :mrgreen:

No to mi styknie tyle ile zamówiłem :lol:

10l - oleju
10l - płynu

Pozdrawiam 8-)
żuwik

Post autor: żuwik »

Na starcie przepłaciłeś, bo Lotos Gas to to samo co Lotos Diesel i to samo co Lotos zwykły. Inna nalepka tylko. I nie tylko Lotosa to dotyczy.

Po drugie - po to remontowałeś nowoczesny bądź co bądź silnik żeby zalać go mineralnym? Nawet jak usługa pozostawi wiele do życzenia (ale co? przecież pierścienie nowe nie będą przepuszczały choćby nie wiem co...) to gdy wlejesz półsyn i okaże się to porażką, to wlejesz mineralny. W drugą stronę Ci się to nie uda...
Qucor

Post autor: Qucor »

Dzięki żuwiku za poradę :mrgreen:

Nie przepłaciłem bo to olej z hurtowni i był w takiej samej cenie :-/

Ale i tak chyba remont przechodzi na wiosnę :-( więc pewnie te 10l zostanie zjedzone i na wiosnę będą nowe zakupy :-| i może się pokuszę o semisyntetic :-P

Na razie buba... Pozdrawiam 8-)
Awatar użytkownika
krulyk

Post autor: krulyk »

po remoncie możesz zalać tym lotosem na 1000 km jak wszio będzie ok spuścić i zalać pożądnym olejem valvoline lub motulem semi to ci to pochodzi
żuwik

Post autor: żuwik »

Ta, metoda pana zenka z warsztatu. Policz sobię liczbe cykli pracy silnika przez 1000km, tyle czasu pierścienie będą dostawały po d.... Przy docieraniu akurat jest wyższa temperatura, więc olej powinien być jak najlepszy.
Awatar użytkownika
-=wasq=-

Post autor: -=wasq=- »

ja docieralem turbawke na motulu 6100 10w40(pol syntetyk) :P a pozniej poszedl jzu zalecany przez motula do GTT 15w50 300V (pelen syntetyk) rowniez motula

nie brala nawet grama oleju
elmatias88

Post autor: elmatias88 »

Jak mogę wymienic uszczelke spod pokrywy?? Czy musze na coś uwazac wymieniając ją??
Jak to najlepiej zrobic?? Renault R5 1.1 1990r
kzapi

Post autor: kzapi »

Ja leje Mobil 10w40 i na pewno jest dobry. Kazdy olej jest oszukany jak Ci leja z beczki, mieszaja je z przepalonymi tylko je troche oczyszczaja, dlatego sa zawsze tansze nawet o 5 zl na litrze. Ja zawsze kupuje w opakowaniach :-P
kzapi

kiedys jak mialem jeszcze r5 1.1 to lałem Elfa, i oczywiscie dolewalem 100ml/1000km, dopiero dobry mechanik doradzil mi zalac go olejem FUCHS do zużytych silnikow (nie pamietam jaki typ) i nie brał ani kropli, bylo przejechane 215 tys.
lodoo
Post autor: lodoo »

nie pisz posta pod postem..... uzywaj opcji EDYTUJ...

ja tam nie wierze w jakies uzdrawiacze silnikow w plynie :-D co niby jest w takim oleju do zuzytych silnikow?? pewnie gestszy albo jakies zaklejacze ma.... buuuu lipa....
kzapi

oki, nie wiedzialem.
a to nie byl uzdrawiacz, chodzi mi o olej Fuchs'a do silnikow z duzym przebiegiem, uszczelnil jakos silnik, w koncu niemiecka technologia i nie byl zbyt drogi :-D
Awatar użytkownika
renata

Post autor: renata »

pochwal się lepiej tym swoim gte w nasze auta..
misiek

Post autor: misiek »

ja tam do 1.4 lalem olej bp 10w 40 pol syn troche go bralo ale mialo prawo bo silnik byl mocno eksploatowany ze tak powiem na 110%

tetraz do 1.7 leje midlanda 10w 40 i do puki jezdze normalnie aoraz ekonomicznie ani grama nie trzeba dolewac dopiero jak sie wybiore na jakis rajd na poligon tip to troche trzeba uzupelnic ale nie ma co sie dziwic przy takich przeciazeniach
ODPOWIEDZ