Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Bardzo słaba iskra/ montaż cewki od clio 1,2
Moderator: Moderatorzy
-
kowal2005
Bardzo słaba iskra/ montaż cewki od clio 1,2
Witam. mam renault 5 1,1 z 81r. Problem polega na tym, ze jest bardzo slaba iskra. Układ zapłonowy jest starego typu czyli przerywacz i kondensator. Cewke zamontowalem od poloneza. Wczesniej byla jeszcze zamontowana jakas puszka cos na wzor jakiegos modulu zaplonowego. to sie popsulo wiec to wywalilem. Iskra jest slaba juz na wyjsciu z cewki. Kopulke, palec, przerywacz, kondensator, swiece zamontowane są nowe. Czy jest mozliwość zamontowania cewki od clio 1,2 92r z monowtryskiem. Mam taka wolną.
Proszę o jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam
Proszę o jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam
-
Robcio_GTT
-
vino1986
ja tez mialem montowac od poloneza z calym aparatem zaplonowym ale udalo mi sie oryginalna cewke kupic...
a ty masz 81r czyli starego typu
pamietaj ze ta cewka moze inaczej podawac na kopolke iskre... i bedzie tak jak u mnie jak zamontowalem cewke zaplonowa chyba z clio energy i dawalo o wiele czesciej iskre przez co silnik nie chcial odpalic... wiec nie wiem czy sie uda... zepnij na krotko i sprawdz... 
-
kowal2005
Kazda cewka bedzie iskre dawała w tym samym czasie czyli jak będą zwarte styki przerywacza. jeżeli iskra bedzie za wcześnie czy za poźno to zawsze można ruszyć aparatem. tak sobie myślę, ze problem może być w charakterystyce cewki.vino1986 pisze:ja tez mialem montowac od poloneza z calym aparatem zaplonowym ale udalo mi sie oryginalna cewke kupic...a ty masz 81r czyli starego typu
pamietaj ze ta cewka moze inaczej podawac na kopolke iskre... i bedzie tak jak u mnie jak zamontowalem cewke zaplonowa chyba z clio energy i dawalo o wiele czesciej iskre przez co silnik nie chcial odpalic... wiec nie wiem czy sie uda... zepnij na krotko i sprawdz...
U mnie jest jeszcze coś takiego im dłużej kręce rozrusznikiem tym iskra jest słabsza. A da rade zamontować cewke od R5 1,4?
-
vino1986
sluchaj... mowie ci ze moze nie zdac egzaminu... jest czujnik polozenia walu korbowego... niby on powinien dac sygnal na cewke kiedy dac iskre na aparat zaplonowy... w moim przypadku na 2 modulach zaplonowych z nowszego samochodu od 5 czyli clio dawalo iskre czesciej niz powinno bo jak by ci to powiedziec bzyczala sobie elegancko... a jak zalozylem cewke taka jak powinno byc to cykala sobie mniej wiecej z czestotliwoscia jak w wiekszosci kuchenek gazowych z automatycznum zapalaniem... wiec nic nie da ci ruszanie ani do tylu ani do przodu aparatem zaplonowym jezeli bedzie za czesta iskra... wtedy w momencie sprezania bedzie rowniez dochodzilo do zaplonu i nie bedzie silnik nawet odpalal... mowie z wlasnego doswiadczenia... a masz 5 w starej budzie czy nowej
(bo ja mowie o swojej czyli starej)
-
vino1986
-
jjmag
-
vino1986
sprawdz jeszcze to i zobacz czy numer modulu pasuje do twojego silnika...
http://www.forum.renault5.pl/viewtopic.php?t=3815
http://www.forum.renault5.pl/viewtopic.php?t=3815