Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

Rozrusznik i kolo zamachowe

Jednostki wolnossące i doładowane, serducha renatek :-)

Moderator: Moderatorzy

eujot

Rozrusznik i kolo zamachowe

Post autor: eujot »

Na prośbę Dzika pytam...

Czy model Turbo ma inny rozrusznik i kolo zamachowe niż modele bez turbo? Po wymianie koła zamachowego, podczas kręcenia rozrusznikiem słychać tarcie, jakby niedopasowanych przekładni i zapewne ma to związek z innym rozmiarem kół zębatych rozrusznika i koła zamachowego. Stare koło zamachowe nie pochodziło od modelu Turbo, nowe owszem. Rozrusznik został ten sam i niestety chyba nie pasuje.

Czy koła zamachowe Turbo mają inny rozmiar i inną szerokość między zębami niż modele bez turbo? Czy modele Turbo miały kilka rodzai kół zamachowych?
Kali___

Post autor: Kali___ »

zębnik na kole jest taki sam, tylko mocowanie sprzegła ma inny rozstaw
Arti

Post autor: Arti »

montując rozrusznik można go zamontować w dwóch położeniach
może jest źle zakręcony...
eujot

Dzieki za pomoc. Montując rozrusznik wydawało mi się, że nie ma możliwości przykręcenia go inaczej niż dobrze. Będzie trzeba się jeszcze raz temu przyjrzeć.
Arti

tak mi się zdaje
dzik

Post autor: dzik »

Witam wszystkich po przerwie :)

Zastanawiam sie wlasnie jak mozna go inaczej przykrecic, w rozruszniku jest jedna dziura wiecej niz w skrzynii ale nie widze mozliwosci by przeykrecic go zle na trzy sruby.
Arti

wiem że jak mieszałem motorami i skrzyniami renaut 1,4-1,7-1,8, przekładałem tulejkę i rozrusznik pasował ale w dwóch miesjcach odpowiednio do kombinacji
dzik

Post autor: dzik »

hmm, a oco chodzi z tulejka? gdzie ona jest?
przegladalismy dialogsysa i jako czesci nic tam nie widac
lodoo
Post autor: lodoo »

jest w jednej z 3 dziur rozrusznika - i robi z calego rozrusznika taki "zawias" ze mozna luzujac sruby przesuwac wokol tej tulejki rozrusznikiem i regulowac jego odleglosc od kola zamahowego
eujot

Dzięki za odpowiedzi. Nie byłoby pytań, gdybyśmy zajrzeli wcześniej do serwisówki. Ale dopiero dzisiaj została wydrukowana, zbindowana i znalazła się w garażu. Rozrusznik ma cztery otwory mocujące go do bloku silnika. W trzy z nich wkłada się śruby. Zależnie od modelu silnika, F lub C, wybiera się jeden z otworów, tych rozmieszczonych blisko siebie.

GTT odpaliło, teraz regeneracja i strojenie gaźnika i jedziemy...
Arti

;-)
lodoo
Post autor: lodoo »

ja tylko chcialbym zauwazyc, ze rozrusznika nie mocuje sie WCALE do bloku silnika... wsyzstkie 3 sruby przykreca sie do skrzyni :-)
serwisowka - podstawa ;-)
eujot

Oczywiście masz rację, przykręca się do skrzyni :-)
ODPOWIEDZ