Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
naprawa przedniego zawieszenia
Moderator: Moderatorzy
Co do skrzypienia i piszczenia wypowiem się na przykładzie puga309. Wymieniałem w nim gumy stabilizatora(wszystkie) i nic nie skrzypiało mimo tego, że nie zastosowałem żadnego smaru, płynu, niczego. Poskłądane na sucho. Co ciekawsze...facet w sklepie pytał sie mnie o kolor gum
Okazało się, że moje są niebieskie... i dał mi nowe rózwnież niebieskie. W R5 kiedyś wymieniałem tylko te końcowe gumki i ich też nie smarowałem. Kupię, poskąłdam na sucho i zobaczę...wszak człowiek najlepiej pamięta własne błędy.

Po naprawie zawieszenia mam jedną wątpliwość. Zauważyłem dziś, że podczas manewrowania( koła maksymalnie skręcone w lewo, cofanie, zjazd z krawężnika) usłyszałem stuk...heh..wszystko jest sztywne, nie znalazłem żadnych luzów!Sworznie wahaczy, końcówki drążków, gumy stabilizatora wymienione. Tuleje wahaczy na szarpaku sprawdzone. Łożyska McPhersonów? To się dzieje tylko przy maksymalnym skręcie.
Odświerzę trochę temat.
Wczoraj coś mi zaczęło stukać w z prawej strony. Objawia się to przy skręcie kół w prawo, w lewo nie i tylko w okolicach połowy skrętu. Mały lub maksymalny skręt nie powoduje stuków, tylko w polowie.
Myślałem ze to mi półoś siadła ale ona by strzelała chyba przy wiekszym skręcie również oraz tylko podczas jazdy (tak mi sie wydaje) a to strzela również na postoju jak zakręce kierą.
Przy pokonywaniu progów zwalniajacych również coś tam hałasuje z prawej a lewej nie (mam luzy na gumach w mc personie to wiem ale zwykle oba koła synchnronicznie pukaly ale teraz jadąc wolno tylko prawe)
Myślicie, że co to może być ? Tak na parkingu patrzałem pod spód ale nic nie wypatrzyłem
Z tego co pamiętam rok temu miałem zmieniane po obu stronach gumy drązkach kierowniczych i końcowce wachacza (na pewno było robione z lewej bo tam była masakra ale ja lipy nie uznaje wiec z tego co pamietam od razu symetrycznie druga strona), wiec chyba się tak szybko nie wybiło?
Wczoraj coś mi zaczęło stukać w z prawej strony. Objawia się to przy skręcie kół w prawo, w lewo nie i tylko w okolicach połowy skrętu. Mały lub maksymalny skręt nie powoduje stuków, tylko w polowie.
Myślałem ze to mi półoś siadła ale ona by strzelała chyba przy wiekszym skręcie również oraz tylko podczas jazdy (tak mi sie wydaje) a to strzela również na postoju jak zakręce kierą.
Przy pokonywaniu progów zwalniajacych również coś tam hałasuje z prawej a lewej nie (mam luzy na gumach w mc personie to wiem ale zwykle oba koła synchnronicznie pukaly ale teraz jadąc wolno tylko prawe)
Myślicie, że co to może być ? Tak na parkingu patrzałem pod spód ale nic nie wypatrzyłem

Z tego co pamiętam rok temu miałem zmieniane po obu stronach gumy drązkach kierowniczych i końcowce wachacza (na pewno było robione z lewej bo tam była masakra ale ja lipy nie uznaje wiec z tego co pamietam od razu symetrycznie druga strona), wiec chyba się tak szybko nie wybiło?
Yoshi, jeśli założyłeś elementy np firmy HART to po roku są do wyrzucenia
Z dobrych i niedrogich części polecam gumy firmy Sasic oraz np. sworznie wahacza firmy TRW. Jeśli tłucze się coś przy zjeżdżaniu z krawężnika to podejrzewałbym sworzeń wahacza lub coś u góry McPhersona. Jesli przy podjeżdżaniu pod krawężnik to tuleje wahacza lub guma stabilizatora. Jeśłi stuki sa tylko podczas przenoszenia napędu( na luzie brak stuków) to jednoznacznie świadczy to o uszkodzeniu półosi.W poprzedniej reni miałem w specyfizny sposób uszkodzoną półoś. Stukała tylko podczas skręcania pod odpowiednim kątem i oczywiście podczas przenoszenia napędu.
EDIT: Teraz doczytałem się, ze na postoju również strzela
Jeśli strzel ana postoju to ja stawiam na łożysko McPhersona
Napisz jeszczy, czy masz problem z odbijaniem kierownicy po skręcie, czy masz problem ze ściąganiem samochodu na tę stronę, w którą był ostatni skręt itp.

EDIT: Teraz doczytałem się, ze na postoju również strzela

Byłem dziś z wizytą u mechaniora aby umówić jakiś termin naprawy. A on stwierdził zebym wjechał najpierw i rzuci okiem czy to na pewno to. Po paru minutach róznych zabiegów uznał, że jednak tak jak myślałem, to są łożyska w mc personach. Tak wiec zostało mi tylko podjechać do niego na wymiare jak bedzie miał wolny termin. Łożyska i gumy juz kupiłem jutro zerknę co mam za firme.
Co do elementów które miałem wymieniane to nie pamietam jakiej były firmy
.
Co do elementów które miałem wymieniane to nie pamietam jakiej były firmy