Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Solex 32 bis a Werber 32
Moderator: Moderatorzy
Solex 32 bis a Werber 32
Mam dziwne pytanie czy da sie z silnika 1.1 ktory ma gaznik solex 32 bis wsadzic gaznik werber 32 i jezeli by sie dalo to co powiniem jeszcze dodac oprocz gaznika zeby nie spierdolic silnika. czy wogole zwiekszylo by to moc silnika ? jakie bede plusy jesli sie cos takiego da a jakie minusy
Solex jest 1 gardzielowy, a weber 2 gardzielowy.
Więc potrzebny będzie kolektor dolotowy i wydechowy chyba też.
I wypadało by zmienić zapłon na elektroniczny, czyli aparat na rozdzielacz zapłonu, cewkę na taką z modułem pasującą do gaźnika, założyć czujnik położenia wału i pewnie zmienić też koło zamachowe.
Chyba tyle
No a moc powinna sięzwiększyć i spalanie też
Więc potrzebny będzie kolektor dolotowy i wydechowy chyba też.
I wypadało by zmienić zapłon na elektroniczny, czyli aparat na rozdzielacz zapłonu, cewkę na taką z modułem pasującą do gaźnika, założyć czujnik położenia wału i pewnie zmienić też koło zamachowe.
Chyba tyle

No a moc powinna sięzwiększyć i spalanie też

hmm. no ze dolotowy to jasna spraw bo werber 32 jest mocowany na 4 srobu a solex na 3 ale zeby wydechowy ? spalanie nie powinno sie zbytnio zwiekszych wedlug ksiazki pojazdu werber byl wsadzny do gts i auto 5 od 87 a one mialy spalanie na poziomie 5,1 przy utrzymaniu 90 km/h gdzie moj gtl ma 4,7 wiec latwo policzyc ze roznica jest ale minimalna
.
o rozdzielaczuy myslalem, ale kolo zamachowe
przeciez miedzy silnikiem 1.1 a 1.4 kolo jest takie samo <z ksiazki tak wynika>
![:]](./images/smilies/yeah.png)
o rozdzielaczuy myslalem, ale kolo zamachowe

po primo takie spalania to chyba tylko w ksiązce występują na weberze licz sie ze spalaniem w granicach 6-7l przy emeryckiej jeździe bez ostrego deptania w pedał gazu u mnie 1,4 potrafiło i 12-13 łyknąć przy ostrej jeździe, a co do koła zamachowego nie wszystkie koła w 1,1 miały nacięcia które czytał czujnik położenia wału
Kolektor dolotowy i wydechowy występuje jako całość, jeden odlew.
Poza kolektorem konieczna jest przeróbka na zapłon elektroniczny, który nijak nie będzie współpracował z mniejszą pojemnością. Można zostawić oczywiście stary ukł. zapłonowy, ale wtedy nie zmieni się nic (na plus w każdym razie).
Mój 1,4 palił 6l/100km po mieście bynajmniej nie po emerycku. Przemyśl swap.
Poza kolektorem konieczna jest przeróbka na zapłon elektroniczny, który nijak nie będzie współpracował z mniejszą pojemnością. Można zostawić oczywiście stary ukł. zapłonowy, ale wtedy nie zmieni się nic (na plus w każdym razie).
Mój 1,4 palił 6l/100km po mieście bynajmniej nie po emerycku. Przemyśl swap.