Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

Jakie opony na felge 5,5J speedline - dyskusja

Wszystko to co nie dotyczy napędu

Moderator: Moderatorzy

konradmk

Post autor: konradmk »

ok to może zapytam inaczej...

jaką oponę polecilibyście na tor do 13" felgi? Auto ma dość dużą moc i zbyt wąskie opony odpadają.

PS zaznaczam iż pewnie docelowo będą 14" ale na razie chciałbym pośmigać na starych
lodoo
Post autor: lodoo »

zalezy jaka szerokosc felgi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

na 5,5j nie zalozylbym nic szerszego jak 175....

195 to tak na 7j raczej nie mniej... - i to takie optimum jak dla mocnych R5 moim zdaniem...
a profil to juz trzeba sobie dobrac do srednicy felgi...
na 13 - 55
na 15 - 45
żuwik

Post autor: żuwik »

To może odpowiem tak:

GTT dobrze śmigają na 195/55 założonych na felgę 5,5 cala. Fabryka takie założyła i nie narzekała :) I to jest normalna szerokość opony do tej szerokości felgi. A GTT wiadomo jaki ma momencik. Ph2 jak się trzyma - wiedzą tylko posiadacze i Supermonster ;)

Lodoo nie opowiadaj już takich rzeczy, bo naprawdę to jest dobra szerokość (nie najlepsza, nie najgorsza, po prostu dobra) dla opony 195. I nie wygląda źle jak widać na zdjęciach z linku który zamieściłem. I wiemy już, że Ty byś takiej nie założył ;)
konradmk

Post autor: konradmk »

ok ja mam 13 7-calowe więc pójdzie 195/55. Motor ma w granicach 130KM więc musi się jakoś kleić żeby nie mielić
lodoo
Post autor: lodoo »

i bedize w sam raz...

zuwik - nie wiem czemu fabryka takie zalozyla :-D
jest to dla mnie nie zrozumiale :-D
jak widizlaem taka opone u krulyka na przyklad to normalnie az sie prosi zeby fela byla szersza... taka opona jest tak naciognieta i wydaje sie ze zaraz spadnie na zewnatrz :-D

dobra nic juz wiecej nie mowie :-D kazdy woli co innego ;-)
KuchaR

Post autor: KuchaR »

To i Ja coś dodam.Mam 175/70 i nie narzekam.Na naszych drogach nie ma co przesadzać z profilem no chyba że ktoś lubi prostować fele(po niżej 50 bym nie zszedł).Mam taki poradnik odnośnie rozmiar felgi i jaka zalecana opona. Tak więc na fele 5,5 cala zalecana 185,a na fele o szerokości 7 cali to można śmiało 205r 13.Taki oponki miał klubowicz z Czeskiego klubu R5. :-?
Karol

Post autor: Karol »

ojciec śmiga od ponad roku na 185/50/r14 na feldze 7 cali. wygląda ok. jeździ bardzo dynamicznie, mało ekonomicznie. nigdy felgi nie prostował.

kolega ma 195/45 chyba, i też jeszcze felg nie pokrzywił, a drogi okropne ;)
ODPOWIEDZ