Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

Odpowietrzanie silnika 1.7

Jednostki wolnossące i doładowane, serducha renatek :-)

Moderator: Moderatorzy

zagier

Odpowietrzanie silnika 1.7

Post autor: zagier »

Cześć. Mam problem z odpowietrzeniem układu chłodzenia w mojej 5. Szukałem na forum ale znalazłem tylko informacje jak odpowietrzyć układ w którym znajdują się odpowietrzniki, u mnie niestety ich nie ma. Może ktoś z was ma jakiś patent na odpowietrzenie takiego układu. Silnik 1.7, rok 89, to może być jakiś swap i może dlatego nie ma odpowietrzników?
Ostatnio zmieniony 3 stycznia 2008, 12:01 przez zagier, łącznie zmieniany 1 raz.
lodoo
Post autor: lodoo »

odpowietrznik jest 1 w 1,7, powinien byc z tylu silnika na plastikowym takim trojniku tuz przy glowicy, z niego idize potem waz do nagrzewnicy...

jesli nie ma to bedzie ciezko... ale 1,7 w sumie latwo sie odpowietrza... najlepiej jakbyc dopadl gdizes kawalek weza z odpowietrznikiem i dosztukowal w tamtym miejscu
zagier

To muszę jeszcze sprawdzić w tym miejscu bo myślałem że odpowietrzniki są na wężach idących do chłodnicy albo w samej chłodnicy. Jak byś mógł to opisz mi jeszcze co mam po kolei robić gdyż wszystko co znalazłem dotyczyło mniejszych silników.
makhi

Post autor: makhi »

ja też mam 1.7 i tez nie mam odpowietrznika, tam przy głowicy chyba nie sprawdzałem ale raczej też nie mam. Po wymianie płynów w chłodnicy pozostawiłem slinik pracujący z otwartym zbiornikiem.Teraz wyglada na to że jest ok Autko powinno sie same odpowietrzać tyle że może to dłużej potrwać, ale faktycznie dobrze było by zaopatrzyć sie w kawałek węża z zaworkiem.
żuwik

Post autor: żuwik »

1.7 zasadniczo sam się odpowietrza, bo ma układ obiegowy. Kwestia tylko odpowietrzenia nagrzewnicy, choć przy odrobinie szczęścia też się sama odpowietrzy.
zagier

Tak próbowałem ale wywala mi płyn ze zbiorniczka.
makhi

no bo może za dużo nalewasz na początek. nalej trochę i systematycznie dolewaj
żuwik

NIe ma sensu zostawiać otwartego zbiorniczka. Powietrze i tak do niego dojdze. Natomiast przy zakręconym układ wytworzy ciśnienie i nastąpi to szybciej.

Skoro wybija płyn to tym bardziej zakręć. Tylko uważaj na temperaturę podczas nagrzewania. Dolej dopiero jak silnik się zagrzeje (termostat musi być otwarty).
Awatar użytkownika
nikos

Post autor: nikos »

ja odpowietrzam w nastepujacy sposób (silnik c1J) odkrecam korek od odpowietrzenia (w gornym wezu do chlodnicy) napelniam zborniczek do pela i dmucham kompresorem (jak ktos nie ma to mozna jakas papka) i przestaje jak z odpowietrzacza ( w wezu) zacznie lac sie plyn.
żuwik

Po 1. łatwiej podnieść zbiorniczek niż kupować kompresor :) Po 2. mówimy o 1.7.
zagier

Właśnie sprawdziłem i nie mam odpowietrznika. Oglądałem te rury i może spróbować zdjąć jedną z nich i nalać płynu do nagrzewnicy przed odpaleniem tylko nie wiem czy to w czymś pomoże.
lodoo
Post autor: lodoo »

zrob tak:

zbiorniczke podnies wzej, tak zeby byl troche wzej od silnika...
odkrec zbiorniczek i chlodnice
nalej do pelna plynu dochlodnicy i zakrec ja
nalej na max do zbiorniczka i zakrec go
odpal silnik i poczekaj az silnik sie zagrzeje i plyn zejdzie - jesli zedzie to odkrec zbiormnik i dolej plynu jak jzu bedzie ok to zbiorniczek na miejsce

i tyle

powinno byc ok

ja zawsze jeszcze na koniec zanim dam zbiornik na miejsce sprawdzam na odpowietrzniki i zawsze jeszcze troszke wyleci powietrza ale minimalnie...

jesli ci wywala mocno plyn to moze uszczelka pod glowica jest nie halo :-/ ale oby nie
zagier

Dzięki, zaraz idę spróbować. Co do uszczelki to mam nadzieje że nie bo nie dawno zmieniałem
uszczelkę a chwile później całą głowicę.
wsmpw

Post autor: wsmpw »

no w 1.7 na chłodnicy powien być odpowietrznik w reno 19 tak jest.....
makhi

u mnie niema
ODPOWIEDZ