Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

Półośka bije

Wszystko to co nie dotyczy napędu

Moderator: Moderatorzy

karol999

Półośka bije

Post autor: karol999 »

Zaobserwowałem bicie poprzeczne lewej półośki w miejscu wejścia w gumę przy skrzyni biegów. Mam tak od momentu zakupu Reni (ponad 2 lata). To co najbardziej mnie wkurza, to:
- drgania budy podczas jazdy (z początku podejrzewałem krzywe tarcze, niewyważone opony, ale to nie było to)
- wycieki z uszczelniacza gumy od strony szkrzyni (tego na ośce z lewej strony kierowcy); kretyn mechanik z uporem maniaka już 2 razy wymieniał mi ten uszczelniacz, bo ciekło, i teraz znów mi cieknie :evil:
- rżnięcie opon - od wibracji lewa opona nierównomiernie się zużywa (sinusoidalnie)

Kiedyś podnieśliśmy Renię, uruchomiliśmy silnik i włączyliśmy bieg. Otóż przy prostych kołach lewa półośka w miejscu wyjścia z gumy przy skrzyni miała bicie mimośrodowe. Doszedłem teraz do wniosku, że tak nie powinno być, bo przy dużych prędkościach uszczelniacz (de facto łożysko igiełkowe) dostaję w d...pę i bardzo szybko się zużywa (rozszczelnia).

Na co obstawiacie?:
- krzywa półośka
- coś nie tak w skrzyni
- przegub uszkodzony; jeśli tak, to: czy przegub w kole, czy krzyżak od strony skrzyni?

Liczę na Wasze doświadczenie, będę wdzięczny za podpowiedź :-)
żuwik

Post autor: żuwik »

Hmm, mam to "bicie mimośrodowe" i w Kangurze, i w Piątce, luz na półosi (lekki) też, żadnego bicia, żadnego zdzierania opon sinusoidalnie. Znaczy rozumiem że chodzi o to że opona z jednej strony jest zdarta a po przeciwnej idąc po średnicy nie. Tu mam dwa domysły - buła na bieżniku albo źle osadzone koło (np. alus bez pierścienia centrującego). Jeśli opona jest poząbkowana - amory.

Jeśli chodzi o uszczelniacz - nie wiń mechanika. Ja mojego nie ruszam póki cieknie lekko. A jak zacznie topojadę chyba do ASO, będą co pół roku wymieniać na gwarancji. Ten typ tak ma ;)

EDIT: 3/4 aut ma wyczuwalny luz przy szarpaniu za półoś
karol999

Post autor: karol999 »

Co do opony to miałem na myśli, że na obwodzie opony (na bieżniku) są widoczne cykliczne wgłębienia - podejrzewam, że właśnie od "trzepania" półośki.

Ale skąd ten mimośród na półośce przy wyjściu z kaptura przy skrzyni? Nie mogę tego zrozumieć. Wszak krzyżak jest chyba ścisło osadzony w kielichu w skrzyni. Czyżby właśnie kielich (a co za tym idzie, mechanizm różnicowy) powodował bicie?
lodoo
Post autor: lodoo »

tez mam poloski luzne i jest taki bajer ze jajowato chodza tylko gdy nie sa "w osi" z piastami... czyli np przy skrecie lub przy podniesionym aucie....

zdejmij kolo i postaw auto na klocku ale opierajac je na wahaczu na niskim klocku - tak zeby zawieszenie bylo ugiete jakby auto stalo na kolach... polos bedize chodzic rowniutko :-)

a bicie jak masz to masz uszkodzony przegub wewnetrzy... mogl si krzyzak wyrobic albo rozsypac... juz to przerabialem...
żuwik

Generalnie to przegub krzyżakowy nie jest przegubem idealnym. Co do opony stawiam na amortyzatory. Przegub ma max 5 kulek, więc ta sinusoida musiałaby mieć max 5 okresów na obwodzie opony gdyby coś tam było nie halo. Gdyby to półoś miała bić - biłaby w jednym punkcie, tylko jednym, a na dodatek nie miałoby to wpływu na oponę bo zatrzymało by się na łożysku.

Sugeruję, że opony i bicie to chyba są tu dwie odrębne sprawy.
supermonster

Post autor: supermonster »

a ja się podłączę do tematu...

Przed włożeniem F3N do GTE zauważyłem że prawa półoś ma pęknięty mieszek gumowy. Zamiast szarpać się z gumą zmieniłem po prostu całąpółoś (miałem dwie w zapasie). I ma ona taki jakby ciężarek na sobie:
(zdjęcie pożyczone z ebaya)

Obrazek

Z tym że u mnie jest on na drugim końcu, bliżej skrzyni.

I podczas jazdy około 120 km/h mam dziwny objaw - kierownica drży lekko przez chwilę, potem przestaje na moment i tak kółko. Koła mam wyważone, wszystko oprócz wahaczy w zawieszeniu nowe.

Co może być powodem takich wibracji? Czy stan i pozycja tego ciężarka na półosi ma jakieś znaczenie??
żuwik

Po to jest żeby miał znaczenie ;)

Może jest jakiś znacznik gdzie ma być... Bo jak nie to czeka Cię metoda prób i błędów... Albo jak masz zapas to sprawdź jak jest tam.

PS. Chyba że to cuś nie jest śrubowane - to lipa wtedy... Ale w niektórych autach widziałem śrubowane jak zwykła opaska zaciskowa.
supermonster

Post autor: supermonster »

Tylko że ta poprzednia półośka go nie miała i było OK...
Qucor

Post autor: Qucor »

To co stoi na przeszkodzie żeby ten "ciężarek" zdemontować...

Jak w innych nie masz to może tak ma być :-/ zamontuj tą bez ciężarka i zobaczysz różnice...

Takie moje zdanie :-P Pozdrawiam 8-)
Awatar użytkownika
renata

Post autor: renata »

tak... poprawić fabrykę... :lol:
Qucor

renata pisze:tak... poprawić fabrykę... :lol:
No tak...

Chodziło mi o to że jak ma kilka półosi i na jednej tylko jest ten ciężarek to może wmontować inną(bez ciężarka) i wtedy się wyjaśni o co chodzi :-P
Żeby nie było...

Pozdrawiam 8-)
kuba

Post autor: kuba »

Ten ciezarek jest po to by wywarzyc pólos ale jak go niema to niedzieje sie tragedia musisz zdjąc wewnętrzny przegub tam jest krzyrzak zdejmójesz seger i krzyrzak i zbijasz ten ciężarek na tej focie on jest prawidłowo założony :!:
Qucor

No i się wyjaśniło... mechanik prawdę Ci powie 8-)
seba-j

Post autor: seba-j »

Siemanko
ja miałem podobny problem przy peugeocie 206
mianowicie w przegłubie od strony skrzyni biegów miałem małą sprężynke
skrzywiła mi się i to powodowało bicie i różne dziwne wibracje
dopasowałem sprężynke od zaworów ciągnika 330 za 2zł. była ciut dłuższa ale bardziej miękka. śmiga do dziś. :)
Nawet w serwisie nie mieli takiej sprężyny i odrazu chcieli mi wymienać całą półoś za 800zł.
ODPOWIEDZ