Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
pytanie o hamulce typu lucas
Moderator: Moderatorzy
pytanie o hamulce typu lucas
Wymieniłem pompę hamulcową, niestety na używaną, co było błędem, bo niewykluczone, że jest zepsuta.. Jak odpowietrzam lewe tylne koło grawitacyjnie to nie leci w ogóle powietrze, a jak zacznę odpowietrzać normalnie, to wydaje się jakby jeszcze było... Pedał jest dalej miękki i w mojej wersji nie ma na belce regulatorów siły hamowania. Ponoć są w tłoczkach... Tylko pytanie do was jak rozpoznać które tłoczki są z tymi regulatorami??? Jakieś linki albo foto?? akurat tak się składa, ze lewe tylne koło dużo, dużo słabiej hamuje i ręczny na to koło działa słabiutko.. Czy powodem może być samoregulator? I czy od tego może być luz na pedale???
Zacznij od sprawdzenia hamulca każdego koła po kolei ; ) Wyczyść rdze, nasmaruj wszystko, wyreguluj i wtedy myśl dalej. Przed zimą prowizorek nie stosuj, bo wiem jak w naszym Espace się to skończyło. Tzn. brało prawe koło tylko z przodu, lewe bardzo słabo. Efekt: poobdzierane felgi (dobrze że nie popękały) od krawężników, bo na śniegu bardzo łatwo auto znosi przy nie równomiernym hamowaniu obu przednich kół.
a gdzie z przodu są samoregulatory?jjmag pisze:zacznij od sprawdzenia samoregulatorów zacisków przednich

Jak nie masz pewności co do pompy to najpierw zrób tak żebyś miał tą pewność!egonn87 pisze:Natomiast martwi mnie to, że lewe przednie koło nie hamuje za dobrze...
Jeśli nie hamuje ci to koło to sprawdź zacisk:czy tłoczek prawidłowo chodzi, czy nie ma w nim powietrza i czy zacisk lekko chodzi-zmontuj zacisk bez klocków i poskręcaj wszystko dobrze potem weź w łapska i poruszaj czy chodzi po prowadnikach płynnie i bez zacięć. Czasem skrzywi się prowadnik i dupa!
W tym układzie sprawność przodu zależy od sprawności tyłu i vice versa. Jeśli posprawdzasz przód i bedzie ok to zajrzyj do tyłu(po przekątnej) i sprawdź czy jest dobrze wyregulowany wstępnie samoregulator i ręczny. A najlepiej ręczny całkiem odepnij na czas próby żeby wyeliminować jego ewentualny wpływ.
Tył musi być sprawny w 100% żeby hamulec działał jak nowy - myślę że o to ci chodzi, ale "po przekątnej" nie ma to znaczenia - tzn. chodzi mi w tej chwili o to, że jak miałem lewy tył niesprawny to prawy przód i tak hamował dobrze... wychodzi na to, ze pompa jest pierdolnięta a ja jestem 50 zł w plecy:)RYCHO35 pisze:W tym układzie sprawność przodu zależy od sprawności tyłu i vice versa
jest ale w cylinderku
[ Dodano: 3 Listopad 2011, 09:17 ]
A spieprzył to kolejny fachowiec który wymieniał żonie tarcze-podgrzewał palnikiem mocowania przy zwrotnicy i jedno mocowanie się skrzywiło. Efekt taki że hamulec działał normalnie tylko po pierwszym naciśnięciu a potem był już zablokowany.
[ Dodano: 3 Listopad 2011, 09:51 ]
acha, i zapomniałem dodać że podczas występowania tej usterki pedał hamulca miał większy skok jałowy i żeby koła zapiszczały trzeba było użyć większej siły
[ Dodano: 3 Listopad 2011, 10:16 ]
[ Dodano: 3 Listopad 2011, 09:17 ]
Dokładnie to samo było u żony w twingo-lewy przód hamował a prawy tył nie. I było kilku mądrych mechaników którzy brali się za robotę od dupy strony nie sprawdzając wszystkiego po kolei. Skupili się na tym kole które nie hamuje. Powymieniali szczęki, samoregulatory, bęny, płyn a w końcu pompe i dalej było to samo. W końcu rozłożyli ręce i powiedzieli że nie da się tego zrobić! Pięciu "fachowców" robiło przy tym aucie przez 3 dni i nic. W końcu wróciłem z niemiec i się za to wziąłem. Pierwsze co to sprawdziłem przód po przekątnej i okazało się że przedni hamulec był zablokowany na prowadniku w "pozycji" włączonej-dlatego na przyrządach na stacji wychodziło że przód hamuje.egonn87 pisze:RYCHO35 napisał/a:
W tym układzie sprawność przodu zależy od sprawności tyłu i vice versa
Tył musi być sprawny w 100% żeby hamulec działał jak nowy - myślę że o to ci chodzi, ale "po przekątnej" nie ma to znaczenia - tzn. chodzi mi w tej chwili o to, że jak miałem lewy tył niesprawny to prawy przód i tak hamował dobrze...
A spieprzył to kolejny fachowiec który wymieniał żonie tarcze-podgrzewał palnikiem mocowania przy zwrotnicy i jedno mocowanie się skrzywiło. Efekt taki że hamulec działał normalnie tylko po pierwszym naciśnięciu a potem był już zablokowany.
[ Dodano: 3 Listopad 2011, 09:51 ]
acha, i zapomniałem dodać że podczas występowania tej usterki pedał hamulca miał większy skok jałowy i żeby koła zapiszczały trzeba było użyć większej siły
[ Dodano: 3 Listopad 2011, 10:16 ]
Nie wiem gdzie widziałeś to w "fachowych " katalogach bo ja w katalogach to widziałem tylko sworzeń prowadzący i tuleje prowadzącą. W książkach piszą to samo. A z drugiej strony to ciekaw jestem zasady działania takiego "samoregulatora"jjmag pisze:RYCHO35, nazwę tą nie ja wymyśliłem a jest zaczerpnięta z fachowych katalogów przy sprzedaży części do aut