Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Witam. Z tego gażnika są wyjścia na 2 podcińienia. Domyślam się ,że jedno jest do przyspieszacza przy module, a drugi do innego przyspieszacza przy gazniku(chyba).
Mają one różne przepustowości. Czy wie ktoś, który do którego podłączyć?
Dodam , że owe wyjścia podciśnień mają kołnierze koloru czerwonego i czarnego.
I jeszcze jedno pytanie. Czy brak elektrozaworu wpływa na spalanie?Mam w to miejsce wstawioną śróbę. Spalanie oscyluje mi w granicach 12L
jeśli masz w aucie egr to pewnie drugi króciec będzie do niego. A zużycie paliwa to raczej wynika ze złej regulacji silnika i gaźnika, jeśli zamiast elektrozaworu masz śrubę z dyszą to nie ma to wpływu na zużycie.
No właśnie problem w tym , że to nie jest śruba z dyszą tylko najzwyklejsza śruba.
A jeżeli chodzi o podciśnienia to zaznaczę , że jedno zaczyna ssać po dodaniu gazu, a drugie na jałowym już ciągnie, więc logicznie pod przyspieszacz powinien iść ten co po dodaniu gazu ssie. Zauważyłem też , ze mam uszkodzony elektrozawór podciśnienia bo nie reaguje na napięcie, ale przepustowość ma.
tak go nie sprawdzisz musi być określone podciśnienie i wtedy odłącza zawór biegu jałowego. Poszukaj w serwisówce jest schemat i opos działania tego układu
Renault Megane 1,6 16v 110KM
Clio Turbo
Regeneracja alternatów i rozruszników
Jeżeli chodzi o regulacje gażnika to byłem podłączony pod kompa do pomiaru spalin i pokazywało jak w manualu 1,5% CO2 więc myśle , że nie w tym należy szukać problemu ze spalaniem. Zawory tez były regulowane. Wydaje mi się , że albo coś z zapłonem(przyspieszaczem zapłonu), albo z tym podciśnieniem. Do czego dokładnie służy ten elektrozawór bo w serwisówce ciężko to wyczytać?
Służy do odcinania paliwa przy gaszeniu i hamowaniu silnikiem . 2 to zależy jak się jeździ bo czym więcej razy wciskasz pedał przyspieszenia tym więcej paliwa jest wstrzykiwane przez pompkę przyspieszenia rada delikatnie z pedałem przyspieszenia i będzie palił mniej
Renault Megane 1,6 16v 110KM
Clio Turbo
Regeneracja alternatów i rozruszników
Dzięki za pomoc. Powalcze jeszcze z tym troche i jak coś to dam znać. Pozdro!
[ Dodano: 17 Listopad 2010, 21:48 ]
Wydaję mi się , że przyczyną dużego spalania może być pompka przyspieszenia z tego względu, że ona podaje paliwo nawet jak delikatnie wduszę pedał gazu(stopniowo) z tym , że jak powoli to wlewa benzyne, a jak szybko to rozpyla. Spotkał się ktos kiedyś z takim przypadkiem? W którym momencie ta pompka powinna podawać paliwo? Wiem , żeprzy gwałtownym dodaniu gazu, a przy stopniowym dodawaniu aż pedał dotknie podłogi też?
Jeszczę biorę pod uwagę zamienione dyszę. Jakby wiedział ktoś gdzie ma byc która to będę wdzięczny za informację.
Wiem, że trochę dużo pytań zadaję , ale te spalanie mnie potwornie męczy , na ten temat nie mogę nic znalesc.