Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
spawanie czym i jak
Moderator: Moderatorzy
spawanie czym i jak
czy taka zwykła spawareczka za 300zł starczy do opspawania renówki czy koniecznie musi być migomat ?
Renault Megane 1,6 16v 110KM
Clio Turbo
Regeneracja alternatów i rozruszników
Tylko Renault
Clio Turbo
Regeneracja alternatów i rozruszników
Tylko Renault
co do migomatu nie kupuj poniżej 160 A raczej polecam wogóle 180 wzwyż te słabsze to smarkają a nie spawają ,dobry mig to inwestycja na lata i nie warto oszczędzać paru stówek mój śmiga 10 lat na okrągło.Zwróć szczególną uwage na to żeby posiadał długie przewody spawalnicze nie trzeba jezdzić tyle po garażu i żeby w zestawie była butla bo to dodatkowe koszty.Można tez kupic bezbutlowy do spawania z drutem samoosłonowym ale nie działa tak dobrze a drut jest dużo droższy...to tyle powodzonka
Migomat koniecznie. I raczej z tych lepszych czyli Bester, Lincoln, Esab, Sherman, Kemppi. Może i kosztuje ale masz na wiele lat. I nie ma później problemu z częściami zamiennymi. Sąsiad miał jakąś chińszczyznę i najechał niechcący na przewód palnika samochodem - okazało się to nie do dostania - trzeba było robić jakieś nieziemskie patenty aby zadziałało z przewodem Bestera.
Sam 2 lata temu kupiłem używanego Bestera i bardzo sobie chwalę, a w razie czego praktycznie każdy serwis mi go naprawi.
Generalnie do spawania blach nie potrzeba dużych mocy (mój 180A średnio przed lub max na połowie pokrętła amperażu) , ale wydane trochę więcej na taki co ma naprawdę a nie tylko na obudowie 160 A lub więcej to zastąpi zwykłą spawarkę elektrodową.
Sam 2 lata temu kupiłem używanego Bestera i bardzo sobie chwalę, a w razie czego praktycznie każdy serwis mi go naprawi.
Generalnie do spawania blach nie potrzeba dużych mocy (mój 180A średnio przed lub max na połowie pokrętła amperażu) , ale wydane trochę więcej na taki co ma naprawdę a nie tylko na obudowie 160 A lub więcej to zastąpi zwykłą spawarkę elektrodową.
spawarka zwykla sie ciezko spawa cienka blache samochodowa... bardzo latwo sie dziory wypala... polecalbym tak jak chlopaki mowia kupic miga jakiegos... co do tego
![:]](./images/smilies/yeah.png)
to mozna tez taki zabieg zrobic ze zwyklym migiem... ale trzeba zmienic bieguny zeby minus szedl z drutem a plus z masy... a co do drutow to polecalbym Lincoln-a bo ten bezbutlowy drut tej firmy robi zajebiste spawy i na dodatek cholernie mocne... wiem bo moj znajomy co waly napedowe wywarza i jak luzno sie krzyzaki zakuwaja to dospawuje jeszcze podkladki i pozniej ciezko je oderwac jak sie krzyzak rozleci tak sie medy trzymaja...carmaker pisze:Można tez kupic bezbutlowy do spawania z drutem samoosłonowym ale nie działa tak dobrze a drut jest dużo droższy...
![:]](./images/smilies/yeah.png)
corey16 pisze:zastanawiałem się nad takącarmaker pisze:Można tez kupic bezbutlowy do spawania z drutem samoosłonowym ale nie działa tak dobrze a drut jest dużo droższy...to tyle powodzonka
daruj sobie drut samosolonowy
1) drozszy korzystalem jak mi sie gaz skonczyl a musialem na juz pospawac
2) jak podpialem spowrotem gaz i normalny drut to calkiem inna jakosc spawania
potwierdzam - tylko gaz - i wystarczy CO2, choć mieszanka lepsza (podobno, bo nigdy nie używałem
)
180A i spawasz wszystko oprócz szyn kolejowych
do auta - wystarczy 140A ale wtedy musisz się liczyć z tym, że jak spawasz elementy grubsze (podłużnice, kielichy, wzmocnienia itp) to więcej przerw w sapwaniu jak spawania, bo się bidny przegrzewa
Jeśli kupię sobie miga to takie 180A to minimum, a jeśli chcesz mieć spokój i spawać ile chcesz a nie na ile pozwala cienki drut w trafo spawarki, to kup 220
o elektrodzie w samochodzie ZAPOMNIJ

180A i spawasz wszystko oprócz szyn kolejowych

do auta - wystarczy 140A ale wtedy musisz się liczyć z tym, że jak spawasz elementy grubsze (podłużnice, kielichy, wzmocnienia itp) to więcej przerw w sapwaniu jak spawania, bo się bidny przegrzewa

Jeśli kupię sobie miga to takie 180A to minimum, a jeśli chcesz mieć spokój i spawać ile chcesz a nie na ile pozwala cienki drut w trafo spawarki, to kup 220
o elektrodzie w samochodzie ZAPOMNIJ