Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

OC podczas remontu i inne z nową piątką Coreya dylematy.

O wszystkim i o niczym...

Moderator: Moderatorzy

vino1986

Post autor: vino1986 »

KureckiE30 pisze:kup sobie nowe dokumenty bedzie taniej, numer nadwozia chyba jest na nitach wiec ekspresowa rejestracja nastapi
nom to prawda tylko na tabliczce aluminiowej sa numery nadwozia... tylko jeszcze gdzie kupic papiery od alpy turbo :?: to jest najwiekszy problem... chyba ze Krasnal mi sprzeda :-P
kureckie30

Post autor: kureckie30 »

sprzedałem swoj samochod z nieopłacona polisa koledze, ubezpieczyciel wykonał rekalkulacje zapłaciłem wyłacznie zaległość do dnia sprzedazy auta
vino1986

kurwa to prawo u nas jest niezle pojebane normalnie... :-/
jjmag

Post autor: jjmag »

cytat
6. Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny ustala przynależność pojazdów do kategorii wymienionej w ust. 2 pkt 1, kierując się przepisami ustawy - Prawo o ruchu drogowym.

a w prawie o ruchu drogowym jest wyraźnie napisane że pojazd poruszający się po drogach publicznych ma obowiązek posiadać polisę oc jeśli ja natomiast nie poruszam się tym pojazdem i znajduje się on na prywatnej posesji zamkniętej to mogą mnie w du...........pę pocałować tym bardziej jak jest zdekompletowany i nie można go uruchomić
Awatar użytkownika
kabar
Kontakt:

Post autor: kabar »

jjmag pisze:cytat
6. Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny ustala przynależność pojazdów do kategorii wymienionej w ust. 2 pkt 1, kierując się przepisami ustawy - Prawo o ruchu drogowym.

a w prawie o ruchu drogowym jest wyraźnie napisane że pojazd poruszający się po drogach publicznych ma obowiązek posiadać polisę oc jeśli ja natomiast nie poruszam się tym pojazdem i znajduje się on na prywatnej posesji zamkniętej to mogą mnie w du...........pę pocałować tym bardziej jak jest zdekompletowany i nie można go uruchomić

Cytuj dokładnie i całość.

Ustęp ten odnosi się do Ustępu 2 pkt 1 czyli:

"2. Wysokość opłaty, o której mowa w ust. 1, obowiązującej w każdym roku kalendarzowym, stanowi równowartość w złotych:
1) w ubezpieczeniu OC posiadaczy pojazdów mechanicznych:
a) samochody osobowe - 500 euro,
b) samochody ciężarowe i autobusy - 800 euro,
c) pozostałe pojazdy - 100 euro, "

Ustala jedynie do której kategorii zalicza się dany pojazd i jest ona określona w Ustawie - prawo o ruchu drogowym.

Przytoczę jeszcze tekst autorstwa Radcy Prawnego Marcina Milczarka (z jakiegoś forum prawnego):

Obowiązek ubezpieczeniowy zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Finansów z dnia 24 marca 2000 r. w sprawie ogólnych warunków obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody powstałe w związku z ruchem tych pojazdów ciąży na posiadaczowi pojazdu, ale tylko w związku z ruchem tego pojazdu.
Jednak należy wziąć pod uwagę fakt, że samochód jest zarejestrowany, a w związku z tym, został on dopuszczony do ruchu (rejestracja samochodu jest niczym innym jak dopuszczeniem pojazdu do ruchu). W takim przypadku zgodnie z § 8. 1. ROZPORZĄDZENIA MINISTRA FINANSÓW z dnia 24 marca 2000 r. w sprawie ogólnych warunków obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody powstałe w związku z ruchem tych pojazdów posiadacz pojazdu jest obowiązany zawrzeć umowę ubezpieczenia OC:
2) przed wprowadzeniem do ruchu na drogę publiczną pojazdów, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a)-d) i pkt 2 ( chodzi tu między innymi o samochody osobowe).
Nawiązując do §5 Rozporządzenia z dnia 24 marca 2000r. to zgodnie z § 1. ROZPORZĄDZENIA RADY MINISTRÓW z dnia 15 kwietnia 1998 r. w sprawie organów uprawnionych i organów obowiązanych do przeprowadzania kontroli wykonania obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia obowiązkowego oraz trybu ustalania i egzekwowania opłaty za nie dopełnienie tego obowiązku. Do przeprowadzania kontroli wykonania obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody powstałe w związku z ruchem tych pojazdów:
1) jest obowiązana Policja,
2) są uprawnione:
a) Straż Graniczna,
b) organy celne,
c) Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny,

Odpowiadając na Pani 3 pytanie � w § 7.1 ww. rozporządzenia chodzi o dorozumiane przedłużenie umowy, natomiast w §7.2. jest napisane, że umowa nie dochodzi do skutku, jeżeli nie została zapłacona składka za mijający rok. Zatem zgodnie z §9 umowa wygasa po zakończeniu okresu jej obowiązywania.
Jednak jeżeli zapłaciła Pani składkę za mijający rok i nie powiadomiła Pani zakładu ubezpieczeń, że nie będzie Pani przedłużać umowy to umowa taka automatycznie została przedłużona i zakład ubezpieczeń może domagać się zapłaty składki. Należy pamiętać, że umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu w momencie wyrejestrowania pojazdu. W takim przypadku, jeżeli zapłaciła Pani składkę ubezpieczeniową z góry za cały okres ubezpieczeniowy , to ma Pani prawo domagać się zwrotu składki za nie wykorzystany okres odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń.
Należy pamiętać, że istnieje domniemanie, które pozostaje w związku z dopuszczeniem samochodu do ruchu czyli posiadaniem przez Panią dowodu rejestracyjnego pojazdu.
Krótko mówiąc jeżeli samochód jest zarejestrowany, to istnieje obowiązek wykupienia ubezpieczenia OC.

Ostatnio zmieniony 1 grudnia 2009, 08:01 przez kabar, łącznie zmieniany 1 raz.
unikorn

Post autor: unikorn »

Kabar pisze:Krótko mówiąc jeżeli samochód jest zarejestrowany, to istnieje obowiązek wykupienia ubezpieczenia OC.
Acha! Co jeśli po spisaniu umowy nie pójdziemy przerejestrować auta i nie będziemy płacić OC?
jjmag

cytuję
nie powiadomiła Pani zakładu ubezpieczeń, że nie będzie Pani przedłużać umowy to umowa taka automatycznie została przedłużona i zakład ubezpieczeń może domagać się zapłaty składki.

dlatego właśnie zawsze wypowiadam umowę oc :-P
lodoo
Post autor: lodoo »

ja teraz wypowiedziałem umowę PZU na swojego piątala rozebranego. Następną umowę podpiszę w innej firmie. Mam nadzieję, ze zaległości nie będę płacił. Powiem przy podpisywaniu, że chce od dziś OC i już. A jak się nie uda to trudno ;-)
jjmag

nawet jeśli za rok czy dwa ubezpieczysz go z powrotem w pzu raczej nikt się nie będzie czepiał bo umowę starą wypowiedziałeś i zawsze możesz chcieć wrócić do nich z powrotem
lodoo

ale w PZU na 1.4 miałem 2x drożej jak w HDI na 1.1 :mrgreen:
a chcę wpisać w dowód mój prawdziwy silnik jeśli nie będzie z tym jakichś problemów strasznych to przy 2.0 to już w ogóle w PZU będzie masakra.
mam nadzieję, że się nie połapią i po prostu minie mnie opłata za okres między wypowiedzeniem umowy, a podpisaniem nowej. A jeśli nie, to myślę że po prostu zapłacę zaległe ubezpieczenie i już. oby :lol: bo jak mi przyjdzie płacić kary jakieś chore to będzie masakra :-D może ten fundusz to jak złapią bez OC i idą papiery, że nie ma i wtedy sprawdzają co i jak... Jak podpisywałem w HDI na białą renówkę polisę to po prostu pani zapytała od kiedy ma być i już :-D i zaświadczenie o zniżkach z pzu i tyle.
jjmag

właśnie na to przewidziany jest ten fundusz gwarancyjny sąsiad kupił 19 1,8 dwa lata temu ubezpieczenie było ważne przez cały ten okres a jak chciał zarejestrować ją to nie mógł bo przez 4 lata miała 10 właścicieli a żaden jej nie przerejestrował tylko 1 właściciel zgłosił że sprzedał i to całkiem komu innemu skonczyło się na tym że po 2 latach dopiero doszli szukając po całej polsce wszystkich właścicieli i zarejestrował ją dopiero na siebie, przy takim burdelu jak u nas panuje to dojdą do tego wszystkiego jak nikt z nas już pewnie nie będzie żył
vino1986

dobra a ja nawet nie wiem gdzie samochod byl ubezpieczony i w ogole gdzie mozna nawet sie udac mozna bylo zeby przerwac placenie skladek... bo mam 4 umowy kupna sprzedarzy bo samochod w ciagu 3 miesiecy byl 3 razy sprzedany... i wszystkie umowy rejestrowane byly... a ja go 4 kupilem i on juz nie mial OC placonego 3 lata a nawet dluzej... ja mam umowe rejestrowana w maju ubieglego roku... :-|
jjmag

olej to firma ubezpieczeniowa po zgłoszeniu do nich że pojazd został zbyty ma obowiązek poinformować cię o przejściu ubezpieczenia na ciebie a co juz z tym zrobisz czy przedłużysz czy zrezygnujesz to twój cyrk i małpy
lodoo

jak masz auto zarejestrowane, to problemu chyba nie będzie :-)
masz papier i idziesz do ubezpieczalni i mówisz że chcesz od dziś OC i już.
Jesteś w takiej sytuacji jak ja w sumie ;-)
jest rejestracja, nie ma przeglądu, nie ma OC.
Awatar użytkownika
kabar
Kontakt:

Post autor: kabar »

Niestety, nasze prawo jest mocno "zacofane".
Jest sporo ludzi którzy mają auto i "dłubią" przy nim przez rok-dwa. Znam nawet przypadek że jedna osoba robi R5 od lat.. kilku.

Powinna być możliwość przerw w ubezpieczeniu, jak i możliwość tymczasowego wyrejestrowania auta.
W cywilizowanych krajach zachodnich, do których tak lubimy się porównywać, są takie możliwości.
ODPOWIEDZ