nom to prawda tylko na tabliczce aluminiowej sa numery nadwozia... tylko jeszcze gdzie kupic papiery od alpy turboKureckiE30 pisze:kup sobie nowe dokumenty bedzie taniej, numer nadwozia chyba jest na nitach wiec ekspresowa rejestracja nastapi
Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
OC podczas remontu i inne z nową piątką Coreya dylematy.
Moderator: Moderatorzy
-
vino1986
-
kureckie30
-
jjmag
cytat
6. Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny ustala przynależność pojazdów do kategorii wymienionej w ust. 2 pkt 1, kierując się przepisami ustawy - Prawo o ruchu drogowym.
a w prawie o ruchu drogowym jest wyraźnie napisane że pojazd poruszający się po drogach publicznych ma obowiązek posiadać polisę oc jeśli ja natomiast nie poruszam się tym pojazdem i znajduje się on na prywatnej posesji zamkniętej to mogą mnie w du...........pę pocałować tym bardziej jak jest zdekompletowany i nie można go uruchomić
6. Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny ustala przynależność pojazdów do kategorii wymienionej w ust. 2 pkt 1, kierując się przepisami ustawy - Prawo o ruchu drogowym.
a w prawie o ruchu drogowym jest wyraźnie napisane że pojazd poruszający się po drogach publicznych ma obowiązek posiadać polisę oc jeśli ja natomiast nie poruszam się tym pojazdem i znajduje się on na prywatnej posesji zamkniętej to mogą mnie w du...........pę pocałować tym bardziej jak jest zdekompletowany i nie można go uruchomić
jjmag pisze:cytat
Cytuj dokładnie i całość.
Ustęp ten odnosi się do Ustępu 2 pkt 1 czyli:
"2. Wysokość opłaty, o której mowa w ust. 1, obowiązującej w każdym roku kalendarzowym, stanowi równowartość w złotych:
1) w ubezpieczeniu OC posiadaczy pojazdów mechanicznych:
a) samochody osobowe - 500 euro,
b) samochody ciężarowe i autobusy - 800 euro,
c) pozostałe pojazdy - 100 euro, "
Ustala jedynie do której kategorii zalicza się dany pojazd i jest ona określona w Ustawie - prawo o ruchu drogowym.
Przytoczę jeszcze tekst autorstwa Radcy Prawnego Marcina Milczarka (z jakiegoś forum prawnego):
Obowiązek ubezpieczeniowy zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Finansów z dnia 24 marca 2000 r. w sprawie ogólnych warunków obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody powstałe w związku z ruchem tych pojazdów ciąży na posiadaczowi pojazdu, ale tylko w związku z ruchem tego pojazdu.
Jednak należy wziąć pod uwagę fakt, że samochód jest zarejestrowany, a w związku z tym, został on dopuszczony do ruchu (rejestracja samochodu jest niczym innym jak dopuszczeniem pojazdu do ruchu). W takim przypadku zgodnie z § 8. 1. ROZPORZĄDZENIA MINISTRA FINANSÓW z dnia 24 marca 2000 r. w sprawie ogólnych warunków obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody powstałe w związku z ruchem tych pojazdów posiadacz pojazdu jest obowiązany zawrzeć umowę ubezpieczenia OC:
2) przed wprowadzeniem do ruchu na drogę publiczną pojazdów, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a)-d) i pkt 2 ( chodzi tu między innymi o samochody osobowe).
Nawiązując do §5 Rozporządzenia z dnia 24 marca 2000r. to zgodnie z § 1. ROZPORZĄDZENIA RADY MINISTRÓW z dnia 15 kwietnia 1998 r. w sprawie organów uprawnionych i organów obowiązanych do przeprowadzania kontroli wykonania obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia obowiązkowego oraz trybu ustalania i egzekwowania opłaty za nie dopełnienie tego obowiązku. Do przeprowadzania kontroli wykonania obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody powstałe w związku z ruchem tych pojazdów:
1) jest obowiązana Policja,
2) są uprawnione:
a) Straż Graniczna,
b) organy celne,
c) Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny,
Odpowiadając na Pani 3 pytanie � w § 7.1 ww. rozporządzenia chodzi o dorozumiane przedłużenie umowy, natomiast w §7.2. jest napisane, że umowa nie dochodzi do skutku, jeżeli nie została zapłacona składka za mijający rok. Zatem zgodnie z §9 umowa wygasa po zakończeniu okresu jej obowiązywania.
Jednak jeżeli zapłaciła Pani składkę za mijający rok i nie powiadomiła Pani zakładu ubezpieczeń, że nie będzie Pani przedłużać umowy to umowa taka automatycznie została przedłużona i zakład ubezpieczeń może domagać się zapłaty składki. Należy pamiętać, że umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu w momencie wyrejestrowania pojazdu. W takim przypadku, jeżeli zapłaciła Pani składkę ubezpieczeniową z góry za cały okres ubezpieczeniowy , to ma Pani prawo domagać się zwrotu składki za nie wykorzystany okres odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń.
Należy pamiętać, że istnieje domniemanie, które pozostaje w związku z dopuszczeniem samochodu do ruchu czyli posiadaniem przez Panią dowodu rejestracyjnego pojazdu.
Krótko mówiąc jeżeli samochód jest zarejestrowany, to istnieje obowiązek wykupienia ubezpieczenia OC.
Ostatnio zmieniony 1 grudnia 2009, 08:01 przez kabar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
unikorn
-
jjmag
-
jjmag
ale w PZU na 1.4 miałem 2x drożej jak w HDI na 1.1
a chcę wpisać w dowód mój prawdziwy silnik jeśli nie będzie z tym jakichś problemów strasznych to przy 2.0 to już w ogóle w PZU będzie masakra.
mam nadzieję, że się nie połapią i po prostu minie mnie opłata za okres między wypowiedzeniem umowy, a podpisaniem nowej. A jeśli nie, to myślę że po prostu zapłacę zaległe ubezpieczenie i już. oby
bo jak mi przyjdzie płacić kary jakieś chore to będzie masakra
może ten fundusz to jak złapią bez OC i idą papiery, że nie ma i wtedy sprawdzają co i jak... Jak podpisywałem w HDI na białą renówkę polisę to po prostu pani zapytała od kiedy ma być i już
i zaświadczenie o zniżkach z pzu i tyle.
a chcę wpisać w dowód mój prawdziwy silnik jeśli nie będzie z tym jakichś problemów strasznych to przy 2.0 to już w ogóle w PZU będzie masakra.
mam nadzieję, że się nie połapią i po prostu minie mnie opłata za okres między wypowiedzeniem umowy, a podpisaniem nowej. A jeśli nie, to myślę że po prostu zapłacę zaległe ubezpieczenie i już. oby
-
jjmag
właśnie na to przewidziany jest ten fundusz gwarancyjny sąsiad kupił 19 1,8 dwa lata temu ubezpieczenie było ważne przez cały ten okres a jak chciał zarejestrować ją to nie mógł bo przez 4 lata miała 10 właścicieli a żaden jej nie przerejestrował tylko 1 właściciel zgłosił że sprzedał i to całkiem komu innemu skonczyło się na tym że po 2 latach dopiero doszli szukając po całej polsce wszystkich właścicieli i zarejestrował ją dopiero na siebie, przy takim burdelu jak u nas panuje to dojdą do tego wszystkiego jak nikt z nas już pewnie nie będzie żył
-
vino1986
dobra a ja nawet nie wiem gdzie samochod byl ubezpieczony i w ogole gdzie mozna nawet sie udac mozna bylo zeby przerwac placenie skladek... bo mam 4 umowy kupna sprzedarzy bo samochod w ciagu 3 miesiecy byl 3 razy sprzedany... i wszystkie umowy rejestrowane byly... a ja go 4 kupilem i on juz nie mial OC placonego 3 lata a nawet dluzej... ja mam umowe rejestrowana w maju ubieglego roku... 
-
jjmag
Niestety, nasze prawo jest mocno "zacofane".
Jest sporo ludzi którzy mają auto i "dłubią" przy nim przez rok-dwa. Znam nawet przypadek że jedna osoba robi R5 od lat.. kilku.
Powinna być możliwość przerw w ubezpieczeniu, jak i możliwość tymczasowego wyrejestrowania auta.
W cywilizowanych krajach zachodnich, do których tak lubimy się porównywać, są takie możliwości.
Jest sporo ludzi którzy mają auto i "dłubią" przy nim przez rok-dwa. Znam nawet przypadek że jedna osoba robi R5 od lat.. kilku.
Powinna być możliwość przerw w ubezpieczeniu, jak i możliwość tymczasowego wyrejestrowania auta.
W cywilizowanych krajach zachodnich, do których tak lubimy się porównywać, są takie możliwości.