Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

wygłuszanie samochodu

Wszystko to co nie dotyczy napędu

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
tommies

Post autor: tommies »

Też o niej myślałem czytając kiedyś cały temat :)
Uleciało mi z głowy - czy aby jednak nie pośmiarduje i nie robi się "dziwna" pod wpływem temperatury np. przy kolektorze wydechowym ?
lodoo
Post autor: lodoo »

przecież to naklejasz od strony kabiny....
rocker

Post autor: rocker »

Lodoo pisze:przecież to naklejasz od strony kabiny....
I wdychasz...smacznego.
Panowie, kurna, jak wygłuszać to, że tak powiem WYGŁUSZACZAMI !!!!
Lodoo... nie taśmami do uszczelniania dachów...
Pomijam fakt, że jak taką taśmę przykleisz i wlezie pod nią wilgoć....
Jak już tak lubisz casto - zapytaj o maty wygłuszające
Nie wszędzie mają- my wycofaliśmy w ubiegłym roku, ale to przynajmniej działa i nie truje....kurna ...bitumy zamiast odświeżacza :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
I nie dział dachów, jeno budowlany... nie mata jeno taśma...
Tak tylko piszę...łatwiej będzie się w sklepie dogadać :)
lodoo

używałeś kiedyś do tego celu?
próbowałeś kłaść w aucie i masz porównanie z "matami wygłuszającymi" o jakich tu rozmawiamy? (czyli bitumiczne bolla albo app albo inne w kawałkach, które pierwszej zimy popękają, zaczną się kruszyć, nie chcą się kleić i formować na przetłoczeniach itd)
my z kolega wygłuszyliśmy całe auto soudabandem, sam dla siebie też kupiłem... jest wypas... na pewno nie odlezie i jak się ma głowę do kładzenia tego to woda pod spód się nie dostanie...
czym się różni taśma bitumiczna od maty bitumicznej jeśli chodzi o główny składnik materiału z jakiego są wykonane?
a profesjonalne materiały wygłuszające przekroczą koszt piątki, więc o nich nie ma co tutaj rozmawiać... rozumiem, że je nazywasz WYGŁUSZACZAMI, a nie "maty wygłuszające bitumiczne" wymienione na początku...
rocker

Maty wygłuszające nie są robione z bitumów (poczytaj sobie o szkodliwości).
To rodzaj specjalnej pianki polipropylenowej (bodajże).
Jeśli dobrze pamiętam 1m2 około 50zł.
Napisałem, żeby pytać na BUDOWLANYM o TAŚMĘ. To czego używasz to taśma.
Chodzi mi tylko o to, żeby ułatwić ewentualne kupno
lodoo

no i tu się zgodzę z toba... maty "prawdziwe" tak... ale w tej cenie takie o niższej jakości...
Te o których jest mowa w temacie czyli powszechnie stosowane bolle i app w "romby" itp to zwykła mata bitumiczna... i kosztuje połowę tego co podałeś ;-)
szkodliwość? nie przesadzaj... ;-) to nie azbest ;-) i schowane są głęboko pod tapicerką i w przypadku soudaband'a pod warstwą aluminium... mazidła do podwozi też są bitumiczne i jest ok ;-)
Awatar użytkownika
kabar
Kontakt:

Post autor: kabar »

Lodoo, tak z ciekawości zapytam:
Do konserwacji podwozia używasz smoły? Jest tańsza od Bitexu, a podobno też świetna, na dachu się sprawdza :lol:

APP ma kilka rodzai mat w ofercie, nie wrzucaj wszystkich do jednego kotła.

Wg mnie tzw. miękka mata APP w tej cenie jest ok i czasem do najtańszych instalacji ją używam.
vino1986

Post autor: vino1986 »

smole z papa... bo na dachu kiedys sie bardzo dobrze sprawowaly :lol:

ja mam wlasnie APP i to nie ta pierwsza lepsza najtansza... chlop w lakierni mowil ze to jest jakas lepsza i jak dobrze odtluszcze i ja elegancko opalarka poloze to nie bedzie sie nic dzialo o tym co piszecie...
lodoo

nie mówiłem o APP jako o firmie tylko właśnie o tych najtańszych matach w romby ;-)
soudaband to nie smoła ;-)
a z resztą... oklejajcie sobie czym chcecie :-P ja opieram się w tym miejscu na doświadczeniu, wy na teorii i własnych przekonaniach (mówię tutaj tylko odnośnie soudaband'a, żeby nie było) :-P
Awatar użytkownika
kabar
Kontakt:

Wszystkie maty APP są w romby.
Jakie masz "doświadczenie" w tym temacie? Jakbyś mnie nie znał to jeszcze bym zrozumiał wytykanie braku doświadczenia, ale chyba wiesz ile lat siedzę w tej branży i w jakich m.in. firmach pracowałem (Extreme Car Audio - Wrocław, Audiomania - Warszawa, a teraz własna działalność).

Wygłuszałem dziesiątki, jeśli nie setki aut, używałem mat od "dekarek", przez APP, STP, Zelaum, Stinger, Dynamat, pasty Brax, pianki STP, Dynamat i dziesiątki innych materiałów.
Wg mnie dekarka to mega gówno, twarda mata APP także się nie nadaje (ew. do podłogi).
lodoo

i specjalnie ze względu na Ciebie dopisałem to w nawiasie na końcu.. ale nie ... poleciałeś po ogólnej wypowiedzi :-P chodziło mi tylko o doświadczenie z soudalem. takiego pewnie nie masz jako car-audio'wiec ;-)
miękka APP = tasma do dachów jeśli chodzi o jakość, ale taśma ma dodatkowo warstwę alu i kosztuje mniej i jest bardziej miękka, wygodniej się kładzie.
oczywiście nie ma porównania do profesjonalnych materiałów do wygłuszania - to chyba jest jasne.
nie uważam, że taśma jest mega hitem najlepszym, ale bardzo dobrą alternatywa dla tych najtańszych mat.
Awatar użytkownika
kabar
Kontakt:

Zdziwiłbyś się, miałem do czynienia z różnymi dekarkami klejonymi przez "domowych majsterkowiczów" ale i zdarzały się w "profesjonalnych" firmach.
Oczywiście później trzeba to wszystko zerwać i kleić od nowa...
lodoo

hehehe
no wiadomo, z czegoś trzeba żyć :mrgreen:
vino1986

Post autor: vino1986 »

Kabar pisze:Wszystkie maty APP są w romby.
oj nie zgodze sie w tym momencie... ja mialem tez gladkie ktore sie duzo lepiej uklada i dalem je na nadkola chociazby... :-P ;-)
rocker

Lodoo pisze:no i tu się zgodzę z toba... maty "prawdziwe" tak... ale w tej cenie takie o niższej jakości...
Te o których jest mowa w temacie czyli powszechnie stosowane bolle i app w "romby" itp to zwykła mata bitumiczna... i kosztuje połowę tego co podałeś ;-)
szkodliwość? nie przesadzaj... ;-) to nie azbest ;-) i schowane są głęboko pod tapicerką i w przypadku soudaband'a pod warstwą aluminium... mazidła do podwozi też są bitumiczne i jest ok ;-)
Oj, Lodoo...specjalnie zadzwoniłem dzisiaj do przedstawiciela Soudala...zdecydowanie odradził - zresztą jak pisałem, poczytaj o karcogennym działaniu takich rzeczy
Chcesz montuj - Twoje zdrowie.
Ja wolę palenie... zdrowsze.
ODPOWIEDZ