Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
problem z obrotami na biegu jałowym
Moderator: Moderatorzy
witam mam problem z meganką 1.9 D Na biegu jalowym falują obroty od500 do1000.podczas jazdy lekko przygasaja światła spowalnia nadmoch i zapala się kontrolka od świec żarowych i autko gaśnie.czy jest możliwe żejest uszkodzony blok kąta wtrysku? 

witam niezależnie od temperatury silnika ,EGR jest nowy
Re: problem z obrotami na biegu jałowym
Jeśli to wersja z filtrem cząsteczek stałych (katalizator) to on może być przyczyną. Jest przypchany i na wolnych dusi silnik. Jak jest na obrotach to siłą jakoś spaliny się przepychają.
dzięki że napisałeś ale zamiast katalizatora mam założoną strumienicę ,poniewaz wcześniej miałem takie obiawy właśnie przez katalizator .trzy miechy spokoju i problem od nowa
Hmmm ze strumiennicami to jest tak, że są ok, ale pod warunkiem odpowiedniego dolotu i badań na hamowni. Czasami wyrządzą więcej złego niż dobrego. W wydechu występują zjawiska falowe i źle dobrany może nabałaganić.
Zanim zabierzesz się za pompę wyeliminuj inne możliwości. Może jednak to jednak znów ten egr, zaślep dziada.
I jeszcze mi świta.... znajomy co prawda w innym aucie, ale miał problem z elektrozaworem na pompie.
Rozumiem, że problem zapowietrzania nie istnieje, bo często łapie lewe powietrze i objawy podobne.
Więcej nie pomogę. Musisz raczej na forum meganki, clio i 19 szukać i to o silniku eko bo taką masz wersję jak jest EGR, w piątkach oryginalnie tylko 1.6 D występował poza moją do której go włożyłem.
Zanim zabierzesz się za pompę wyeliminuj inne możliwości. Może jednak to jednak znów ten egr, zaślep dziada.
I jeszcze mi świta.... znajomy co prawda w innym aucie, ale miał problem z elektrozaworem na pompie.
Rozumiem, że problem zapowietrzania nie istnieje, bo często łapie lewe powietrze i objawy podobne.
Więcej nie pomogę. Musisz raczej na forum meganki, clio i 19 szukać i to o silniku eko bo taką masz wersję jak jest EGR, w piątkach oryginalnie tylko 1.6 D występował poza moją do której go włożyłem.
slyszałem że jeśli za katalizatorem nie ma Sondy Lambda strumienica nie wyrzadzi żadnej szkody .jakbyś jeszcze coś wyczaił napisz.dzięki
Ktoś wprowadził w błąd a raczej powiedział pół prawdy 
W wielu nowoczesnych konstrukcjach są 2 sondy jedna przed a druga za katalizatorem i wtedy kicha bo katalizator musi być. Jak jest jedna przed, to można go wywalić, ale bez badań powinno się raczej wstawiać zwykłe i przelotowe tłumiki zamiast niego. Ze strumiennicami to różnie bywa, a taki przelotowy to w 99/100 przypadków bezpieczna zamiana.

W wielu nowoczesnych konstrukcjach są 2 sondy jedna przed a druga za katalizatorem i wtedy kicha bo katalizator musi być. Jak jest jedna przed, to można go wywalić, ale bez badań powinno się raczej wstawiać zwykłe i przelotowe tłumiki zamiast niego. Ze strumiennicami to różnie bywa, a taki przelotowy to w 99/100 przypadków bezpieczna zamiana.
Drugiej sondy za katalizatorem nie ma na pewno. Moim zdaniem to jednak będzie coś z elejtryką, bo niepokoją mnie zapalające się świece żarowe na pracującym silniku, po czym silnik gaśnie.
Może jednak znów EGR ? To najprawdopodobniejsza przyczyna przy naszym paliwie.
http://forum.4kolka.pl/renault/wiem-cos-i-sie-tym-dziele/?PHPSESSID=42ee37856d97a2d212120e9611c1cfb4
Podobno jak mruga kontrolka świec to ..... może być też uszkodzony włącznik stopu lub przepalona żarówka
Taki to urok elektroniki 
No sorki, ale naprawdę więcej nie pomogę - odezwij się jednak jak dojdziesz co to jest.
http://forum.4kolka.pl/renault/wiem-cos-i-sie-tym-dziele/?PHPSESSID=42ee37856d97a2d212120e9611c1cfb4
Podobno jak mruga kontrolka świec to ..... może być też uszkodzony włącznik stopu lub przepalona żarówka

No sorki, ale naprawdę więcej nie pomogę - odezwij się jednak jak dojdziesz co to jest.
mialem tak wlasnie u siebie... wystarczylo nacisnac pedal hamulca i kontrolka gasla... po czym po ok 2 minutach znow mrygala... no i co sie okazalo walnely obie zarowki na stopie i dawal mi znaki w ten sposob... a EGR u mnie w busie zaslepione i wcale gorzej nie chodzi...tommies pisze:Podobno jak mruga kontrolka świec to ..... może być też uszkodzony włącznik stopu lub przepalona żarówkaTaki to urok elektroniki
-
i tak rodza sie głupie teorie domorosłych mechanikow wykształconych na forach internetowych:
bzdura nr.1
bzdura nr.2
bzdura nr.1
stary diesel z benza pomyliłeśtommies pisze:Ktoś wprowadził w błąd a raczej powiedział pół prawdy
bzdura nr.2
to jest renault nie qtaswagentommies pisze: Podobno jak mruga kontrolka świec to ..... może być też uszkodzony włącznik stopu lub przepalona żarówkaTaki to urok elektroniki
.
Szanuję Twoją wiedzę, ale tym razem możesz być niedoinformowany.
> bzdura nr.1 (...)
Jak najbardziej katalizator występuje i sonda w klasycznych ale "młodych rocznikowo" dieslach. Moja Xsara z 2002 może być tu przykladem. Na dobitkę takie cudo jak elektrozawór sterujący kątem wyprzedzenia wtrysku i to wszysko nie wiem po jakiego k...asa podłączone pod kompa, który na szczęście od nowości tylko raz się zawiesił- za to na środku skrzyżowania.
Zgoda - nie wiem czy w Meganie 1.9D tak samo, ale odpowiadając uogólniłem sprawę wycinania katalizatora, skoro wiadomo że w Megance takiej występuje.
> Podobno jak mruga kontrolka świec to ..... może być też uszkodzony włącznik stopu lub > przepalona żarówka
Taki to urok elektroniki
.
> to jest renault nie qtaswagen
Powiedz to mojemu koledze z Grand Scenica
Uszkodzenie czujnika od stopu powodowało wyświetlanie blędów ABS oraz 1001 drobiazgów. Na koniec klasycznie dla tego modelu padł mu wyświetlacz.
> bzdura nr.1 (...)
Jak najbardziej katalizator występuje i sonda w klasycznych ale "młodych rocznikowo" dieslach. Moja Xsara z 2002 może być tu przykladem. Na dobitkę takie cudo jak elektrozawór sterujący kątem wyprzedzenia wtrysku i to wszysko nie wiem po jakiego k...asa podłączone pod kompa, który na szczęście od nowości tylko raz się zawiesił- za to na środku skrzyżowania.
Zgoda - nie wiem czy w Meganie 1.9D tak samo, ale odpowiadając uogólniłem sprawę wycinania katalizatora, skoro wiadomo że w Megance takiej występuje.
> Podobno jak mruga kontrolka świec to ..... może być też uszkodzony włącznik stopu lub > przepalona żarówka

> to jest renault nie qtaswagen
Powiedz to mojemu koledze z Grand Scenica

Uszkodzenie czujnika od stopu powodowało wyświetlanie blędów ABS oraz 1001 drobiazgów. Na koniec klasycznie dla tego modelu padł mu wyświetlacz.
-