Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

C3J i gażnik webera... Pytanie o moduł i EGR

Jednostki wolnossące i doładowane, serducha renatek :-)

Moderator: Moderatorzy

egonn87

C3J i gażnik webera... Pytanie o moduł i EGR

Post autor: egonn87 »

Pytanie do tych, którzy wywalili wtrysk i założyli webera 32 DRT. Co z modułem??? Trzeba zamontować inny?? Jeśli tak, to jaki?? Jak podpiąć EGR i czy się w ogóle da?? nie mam na razie zdjęć. W innym temacie znalazłem coś takiego-
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 25e3936628
Gdzie podpiąć przewody oznaczone jako 4 i 6 i co to w ogóle jest???
I jeszcze to zdjęcie-
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 15e07e8d7d
Gdzie w końcu podpiąć przewód 2?? Bo z treści postów w temacie nie zrozumiałem...
Awatar użytkownika
djmonkey

Post autor: djmonkey »

6 do odmy
2 i 1 podciśnienia ( patrz serwisówka )
3 to podgrzewana podstawka gaźnika
4 niewwiem
Renault Megane 1,6 16v 110KM
Clio Turbo
Regeneracja alternatów i rozruszników

Tylko Renault
unikorn

Post autor: unikorn »

5 paliwo
4 zostaw jak jest
6 zaślep

Z modułem to grubsza zabawa. Po pierwsze ten od mono nie pasuje... nie wiem czy tam w ogóle jest moduł czy tylko cewka.
Są przynajmniej 2 standardowe i przynajmniej 3 inne (tyle widziałem) montowane do Webbera 32 niestety nie mam pojęcia jaki RE do jakiego gaźnika.
cyp

Post autor: cyp »

nie jestem pewien ale czy to czasem nie jest gaznik ode mnie ??? jesli tak to modul re 257
podpowiem troche:

1. elektrozawor biegu jalowego podajesz +12V po przekreceniu stacyjki i tyle
1 przewod - idzie do modulu
2 przewod jest malo istotny łaczy sie poprzez elektrozawor z drugim przewodem ktory wychodzi z tej jakby pompki, takiego elektrozaworu raczej nie dostaniesz, mozesz je zaslepic
3. wlaczony w obieg cieczy chlodzacej
4. powinien byc krotki wezyk ktory wchodzil od dolu do puszki ale i tak to bylo zaslepione takze moze tak byc
5.paliwko ;)
6. odma
egonn87

cyp pisze:nie jestem pewien ale czy to czasem nie jest gaznik ode mnie ??? jesli tak to modul re 257
podpowiem troche:

4. powinien byc krotki wezyk ktory wchodzil od dolu do puszki ale i tak to bylo zaslepione takze moze tak byc
Nr 4- o jaką puszkę chodzi dokładnie? A gdzie wyjście do serwa????
Jako laik powinienem zadać najpierw pytanie- co ma wspólnego moduł z gażnikiem? Moduł jest do silnika C3J a chyba da się obejść komputer??? Może gaznik od ciebie, nie wiem? Ja mam w każdym razie webera 32 DRT 20/101. A czy sie czyms różni?? Nie jestem pewien jednego- ten przewód co wychodzi wg was do odmy, to on jest od podstawy gaznika????? na zdjęciu to nie jest takie oczywiste... jeżeli tak, to jest tak samo jak u mnie.
cyp

Post autor: cyp »

puszke - obudowe filtra powietrza, nie jestem pewien ale nie ma zadnego wyjscia do serwa

odpowiedni modul musi byc do danego gaznika bo tak to jest zestrojone aby dobrze wspolpracowalo, podcisnienie gaznika daje sygnal do modulu ktory to reguluje wyprzedzenie zaplonu

tak przewod 6 idzie od odmy do podstawy gaznika, powinienes miec tam taki trojnik bo odma idzie takze do puszki filtra grubszym wezem
egonn87

cyp pisze:puszke - obudowe filtra powietrza, nie jestem pewien ale nie ma zadnego wyjscia do serwa

odpowiedni modul musi byc do danego gaznika bo tak to jest zestrojone aby dobrze wspolpracowalo, podcisnienie gaznika daje sygnal do modulu ktory to reguluje wyprzedzenie zaplonu

tak przewod 6 idzie od odmy do podstawy gaznika, powinienes miec tam taki trojnik bo odma idzie takze do puszki filtra grubszym wezem
Nie mam żadnego trójnika. A jak założę inny moduł, to też trochę załamka... Moduł wtedy będzie pasował do gaznika ( o ile się dowiem jaki to ma być :mrgreen: ) a co z silnikiem??? będzie wtedy do innego silnika podpięty... ma to jakis wpływ??
unikorn

Post autor: unikorn »

Silnik silnikiem. Ważne że 1.4 a te podstawe gaźnika zaślep, nie dawaj tam żadnej odmy. Odme podłącz pod puszkę filtra bezpośrednio.
Awatar użytkownika
djmonkey

przy 6 w wężyku powinna być mosiężna zwężka o średnicy mniejszej niż 0,5mm i wtedy do tego trójnika.
Clio Turbo

Tylko Renault
egonn87

unikorn pisze:Silnik silnikiem. Ważne że 1.4 a te podstawe gaźnika zaślep, nie dawaj tam żadnej odmy. Odme podłącz pod puszkę filtra bezpośrednio.
To jest tak naprawdę całkiem inny silnik... A co z czujnikiem na wale????? Czyli odmę bezpośrednio bez żadnego trójnika???
Awatar użytkownika
djmonkey

Konstrukcja ta sama lecz osprzęt jest inny ale czujnik położenia wału powinieneś też mieć ten po stronie skrzyni
Clio Turbo

Tylko Renault
ODPOWIEDZ