Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
silnik padł
Moderator: Moderatorzy
silnik padł
Witam!!
Chciałbym Was prosić o pomoc.Dzisiaj zrobiłem Renówką kilkanaście kilometrów, szła elegancko.Pożyczyłem auto kumplowi, za chwilę telefon że coś zaczęło stukać w środku. Obadaliśmy temat, okazało sie że jedna ze świec miała wykrzywioną dolną elektrodę. Nie wiem od czego się to mogło stać:(Wyglądało tak jakby miała bliskie spotkanie 3go stopnia z tłokiem. Akumulator zdechł zanim dotarłem do auta, musieliśmy je scholować.Na lince próbowałem odpalić ale nie dało rady.
Proszę, doradźcie coś.
Pozdrawiam.
Chciałbym Was prosić o pomoc.Dzisiaj zrobiłem Renówką kilkanaście kilometrów, szła elegancko.Pożyczyłem auto kumplowi, za chwilę telefon że coś zaczęło stukać w środku. Obadaliśmy temat, okazało sie że jedna ze świec miała wykrzywioną dolną elektrodę. Nie wiem od czego się to mogło stać:(Wyglądało tak jakby miała bliskie spotkanie 3go stopnia z tłokiem. Akumulator zdechł zanim dotarłem do auta, musieliśmy je scholować.Na lince próbowałem odpalić ale nie dało rady.
Proszę, doradźcie coś.
Pozdrawiam.
doradzam - sprawdź co się stało
Generalnie nie ma takiej możliwości, żeby tłok spotkał się ze świecą "nagle"...
Jedyne co mi przychodzi na myśl, to że coś wpadło do cylindra albo świeca się nadtopiła jakoś... dziwny przypadek...
Sprawdź kompresję, sprawdź rozrząd...
Po wykręceniu świecy też stuka przy próbie odpalenia?

Generalnie nie ma takiej możliwości, żeby tłok spotkał się ze świecą "nagle"...
Jedyne co mi przychodzi na myśl, to że coś wpadło do cylindra albo świeca się nadtopiła jakoś... dziwny przypadek...
Sprawdź kompresję, sprawdź rozrząd...
Po wykręceniu świecy też stuka przy próbie odpalenia?
może też miałem coś takiego tylko że u mnie silnik był na bardzo wysokich obrotach łańcuszek też od nowego nie był wymieniany i pobiło zawory a od tego i świecy się dostało w związku z tym proponuję zdjąć pokrywę zaworów wbić go na czwórkę i delikatnie popychając sprawdzić czy wszystkie zawory pracują tak jak powinny i żaden nie stoi
ja bym polecal zdjac cala glowice bo tak czy siak wtedy bedzie pewnie co sie stalo i do sprawdzenia ja zawiesc... moze byc do roboty jak sie zawor z tlokiem spotkal...
generalnie koszta kolega zrobil... co do krecenia to tak jak Piotrek pisze sprawdz mase na rozruszniku bo moze nie byc taka jak powinna...
generalnie koszta kolega zrobil... co do krecenia to tak jak Piotrek pisze sprawdz mase na rozruszniku bo moze nie byc taka jak powinna...
Generalnie wygląda na to że silnik do wymiany będzie.Tłok przywalił w zawory,stąd ta wygięta elektroda na świecy.Aku był sprawdzany na mierniku, wszystko jest OK. Rozrusznik słychać że się załącza ale nie może kręcić. rozrząd jak się dowiedziałem nie był wymieniany od nowości. Szykuję auto do sprzedaży:(
Skoro łańcuszek przeskoczył to zakładam że tłok oparł się o zawór i rozrusznik nie może obrócić silnikiem włącz czwarty bieg i spróbuj popchnąć do tyłu silnik powinien się obrócić nawet jak coś wpadło i zblokowało tłok o głowicę t powinno mu poluzować i dać się obrócić a tak w ogóle to przecież nie ma możliwości żeby tłok dotknął świecy nawet jak łańcuszek przeskoczył może dotknąć zaworu ale nie świecy bo korbowód musiał by się wydłużyć albo odkręcić