Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

WEBER 32 DRT - jak podpiąć w silniku C1J ???

Jednostki wolnossące i doładowane, serducha renatek :-)

Moderator: Moderatorzy

unikorn

Post autor: unikorn »

Wiesz co, też mam czasem tak. Zgaśnie i nie chce zapalić.
Dokładnie wczoraj tak miałem, ale najgorsze że chyba się gaźnik zapchał albo kuwa nie wiem co, bo na benie po naciśnięciu gazu dławi się i gaśnie.

Wczoraj smarowałem ośki przepustnic olejem silikonowym. Okazuje się Lodoo że jeden z tych króćców jest nad przepustnicą!!! Zbaraniałem ale tak jest.
lodoo
Post autor: lodoo »

no mozliwe - dlaczego ma nie byc :-D ale napewno nie jest to krociec, ktory ma czyms sterowac w funkcji podcisnienia...
Bazyli

Post autor: Bazyli »

Dodam od siebie ( prawie laika ), że na gaśnięcie przy jeździe na gazie niewielki wpływ ma stan gaźnika ( czysty czy brudny). Dozowanie benzyny i powietrza przez gaźnik dla biegu jałowego i wyższych obrotów i obciążeń ma znaczenie jedynie dla benzyny!!! Dla gazu przepustnice są jedynie grodzią powietrza a czynnik czyli gaz dozowany jest na parowniku.
Dlatego pytałem fachowców w pierwszym pytaniu co może być przyczyną (nagłego) zgaśnięcia silnika przy jeździe na gazie przy zachowaniu szczelności(przynajmniej teoretycznej) dopływu powietrza. W grę wchodziło jedynie inne połączenie dolotu powietrza z pod odmy na gaźnik czyli ilość, jakość i miejsce dolotu powietrza.
jjmag

Post autor: jjmag »

przyczyn może byc 1500 choćby nawet luźna wsuwka na elektromagnesie przy parowniku lub jakakolwiek inna odpowiedzialna za przepływ prądu
unikorn

racja JJ, prąd w aucie na gaz ma cholernie duże znaczenie. Miałem tak przez jakiś czas ze jak popadało to gasł sobie na jałowych.
jjmag

ja nie miałem jeszcze auta w którym bym nie poprawiał instalacji po gazownikach bo bynajmniej na moim podwórku chyba tylko jeden zarabia cyną kable przed zakończeniem montażu reszta zrywa izolację zagina wsuwkę i albo zakłada na wierzch termita albo standardową osłonkę bo w końcu po co sobie dodawać dodatkowej roboty kiedy i tak rok wytrzyma a później naprawiaj sam albo zaprowadź i wywal sałatę a on ci na wylicza pół samochodu części do wymiany
Bazyli

Ze wstydem przyznaję , ze namierzyłem usterkę: To nagłe zatrzymanie to po prostu był brak benzyny, której zawsze trochę wlewałem. Natomiast nieco wcześniej instalacja gazowała przestała działać jechałem wiec do domu te 100 kilosów i dzisiaj cały dzień na benzynie bo gazu nie ubywało a po odcięciu benzyny samochód stawał. tak więc albo jeden z elektrozaworów udaje że przełącza albo jest zapaskudzony śmieciami z gazu. Na lavoto, parownik raczej nie stawiam. Gaz nie dochodzi do gardzieli silnika. Kropka. W najblizszym czasie sprawdzę co jest główna przyczyna braku gazu. Najwazniejsze, ze już mam diagnozę prawidłową.
unikorn

Ty wiesz że to jest myśl, trzeba sprawdzić elektrozawory... najlepiej wymienić
100 to zakosztuje ale świeżyzną podziała :D
Bazyli

Elektrozawory już sprawdziłem (sam to za darmo!). Gaz dochodzi do parownika. Próbowałem jeździć na gazie. Da się ale z nogą na gazie czyli jednak... parownik, a w ubiegłym roku wymieniłem wszystkie membrany i uszczelki. Co prawda w " panice" rozregulowałem i parownik (pokrętło na parowniku i drugie na przewodzie do filtra powietrza) ale chyba trzeba go rozebrać...
żuwik

Post autor: żuwik »

Lodoo pisze:no mozliwe - dlaczego ma nie byc :-D ale napewno nie jest to krociec, ktory ma czyms sterowac w funkcji podcisnienia...
W "nowszych" rozwiązaniach gaźnikowych podciśnienie było brane znad przepustnicy i miało najwyższą wartość przy określonym częściowym obciążeniu silnika.
jjmag

zmień sobie na parownik na firmy landirenzo bo lowato to szajs szczególnie membrany do niego a najlepiej w wersji bez membranowej to jedyne co będziesz musiał zrobić to przepłukać układ raz do roku
unikorn

ciekawe... masz jakieś materiały do tego landirenzo?
jjmag

ogólne info możesz znaleźć normalnie w przeglądarce a same parowniki też są dostępne ten który ja mam to jest starsza generacja ale z tego co ostatnio rozmawiałem ze znajomym są jeszcze dostepne nawet i te membranowe od nich są dużo żywotniejsze niż lowato
Bazyli

Panowie muszę przypomnieć, że temat to gaźnik weber a ja trochę "zboczyłem" w kierunku parownika za co przepraszam. Ważne dla mnie , ze namierzyłem usterkę a gaźnik okazał się 100 % sprawny.
ODPOWIEDZ