Wtedy przesiądzie się z czterech kółek na dwa ->unikorn pisze:Jak mu się szczur na drzewie zawinie (czego z całego serca nie życzę) to wyzwaniem będzie wyklepanieKabar pisze:Powininen, ale lubi wyzwania

Oczywiście też mu tego nie życzę...
Moderator: Moderatorzy
krulyk pisze:Mi też zawsze się wydawało że lepsze z przodu na + lepsza przyczepność przy ruszaniu przy chamowaniu jednak przód mocniej łapie jak tył. Ale jakiś czas temu oglądałem na tvn Turbo szkołe jazdy co prowadzi Bieleninik z tym kierowcą rajdowym szkoła skody i twierdzą że na tył trzeba lepsze zakładać a nie na przód ale nie pamiętam dlaczego
Jeśli już teoretyzować w ten sposób to lepiej zastanówcie się jak jest z hamowaniem i ew. poślizgiem oraz przyczepnością na zakręcie. Na prostej nie ma to aż takiego znaczenia.unikorn pisze:...Teoria:
Opony przód nowe
Opony tył zużyte
Nawieżchnia nie_such asfaltowa
W momencie hamowania prawe/lewe koło może stracić przyczepność z powodu warunków drogowych. Opona nowa, która nie straciła przyczepności działa jak kotwica a zużyty tył niestety nie utrzymuje nam auta w lini hamowania. Zaczynamy się kręcić.
Przy dużej prędkości i poboczu rowiastym lub obsadzonym drzewami... po samochodzie.
Oczywiście to tylko moja teoria ale poparta doświadczeniami innych.
Ja też muszę, więc...Maolat pisze:Przepraszam ale musze.. jezeli cos jest zuzyte to sie na tym nie jezdzi
zawsze sa oznaczniki czy jak to sie tam nazywa na oponach jezeli dochodzi do minimum to i tak jest bierznik, wiec ? przekraczasz ogranicznik czy oznacznik i opona jest zuzyta czyli wymiana
o czym wy wogule mowiicie ...
Teoretyzując dalej. Większą prędkość masz na zakrętach czy na prostej? Przecież nie wchodzisz w zakręty 100/h.Kabar pisze:Jeśli już teoretyzować w ten sposób to lepiej zastanówcie się jak jest z hamowaniem i ew. poślizgiem oraz przyczepnością na zakręcie. Na prostej nie ma to aż takiego znaczenia.
Na każdej oponie jest data produkcji z dokładnością do tygodnia. Żaden sprzedawca nie pozwoli sobie sprzedawać starych opon jako fabrycznie nowe. Świadomość społeczeństwa (poza jak widać niektórymi przypadkami) także się zwiększyła w tym zakresie.Kali___ pisze:ze nowe opony które sobie lezą w magazynie przez 4 czy tam 5
lat
producent może sprzedać dalej jako nowe nie inforumując o tym nikogo![]()
No popatrz dziwne , co nieKabar pisze:Na każdej oponie jest data produkcji z dokładnością do tygodnia. Żaden sprzedawca nie pozwoli sobie sprzedawać starych opon jako fabrycznie nowe. Świadomość społeczeństwa (poza jak widać niektórymi przypadkami) także się zwiększyła w tym zakresie.Kali___ pisze:ze nowe opony które sobie lezą w magazynie przez 4 czy tam 5
lat
producent może sprzedać dalej jako nowe nie inforumując o tym nikogo![]()