Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

Blos

Jednostki wolnossące i doładowane, serducha renatek :-)

Moderator: Moderatorzy

zanat

Blos

Post autor: zanat »

Witam.
Przymierzam się do zakupu blosa. W związku z tym mam pytanie. Jakie elementy poza samym blosem muszę kupić (tuleje redukcyjne itp) Chciałbym wszystko mieć zanim zacznę montować,żeby nie stanąć w połowie drogi. Poza tym jeżeli ktoś ma to prosiłbym o podanie linków do fotek jak to fizycznie zamontować. Jakie Jakie mogę napotkać problemy przy montażu?
Mam silnik 1,4 c3j na jednopunkcie.
Pozdrawiam
unikorn

Post autor: unikorn »

Poszukaj kolego w necie. Sporo informacji jest nawet na samym allegro. Jeśli kupujesz to zapytaj tego kto Ci sprzedaje, też powinien udzielić wyczerpujących informacji.
lodoo
Post autor: lodoo »

blos ma srednice 70mm
opaski sa w zestawie
srednica weza taka jak w mikserach - standard

w 1,4 moze byc problem, bo masz puszke dolotu.... w niej filtr...
a blosa montuje sie miedzy filtrem a gznikiem (wtryskiem) wiec albo
1. kolanko na wtrysk ==> rura minimum 30cm fi7 (jak najdluzsza, zeby wyrownac pojemnosc puszki mniej wiecej) ==> blos ==> rura i stozek albo stozek bezposrednio na blosa
albo :
2. zostawiasz puszke wywalasz z niej filtr i dalej jak wyzej... - ale taka pucha wypelniona mieszanka gazu i powietrza - srednio dobry pomysl...

rury mozesz dac kanalizacyjne z umywalki :-D kolanko tez :-D polecam metalowe - ale mowie ze takie umywalkowe daja rady - srednice maja 5cm ale sa rozne przejsciowki w sklepach sanitarnych... mozesz tez dac rynne plastikowa :-D mialem taka kiedys wlasnie 7cm :-) odpowiednio polaczyc (sa dostepne na allegro rozne laczniki dolotu) pomalowac rury na jakis np.czarny i bedize super dzialac i spelnioac swoje zadanie

wracajac do p1. i p2....
polecam wiec kolanko itd... (jesli masz wtrysk to komp sobie poradzi i nie bedize dlawic czy os... na gazniku wywalenie puszki to od nowa regulacja gaznika)

no i koniecznie jakis miernik do sondy lambda zeby wyregulowac ustrojstwo...

zdjecia - masz duuuuuzo na WWW

u mnie i u krulyka tez sa fotki
Ostatnio zmieniony 1 maja 2008, 10:53 przez lodoo, łącznie zmieniany 2 razy.
unikorn

Lodoo, jestem w ciężkim szoku... :shock: przez twoją odpowiedź chyba nie wyjadę na majówkę... :shock: :shock: :shock:
lodoo

a co zrobiles :-D masz blosa przed puszka :-D ??
unikorn

nie... nie o to chodzi. Myślałem, że będzie ochrzan za pytanie przed szukaniem... a tu... taka odpowiedź :D :D :D
lodoo

a dlaczego ma byc ochrzan skoro nikt nie pytal o sposob montazu blosa do 1,4 mono wczesniej??

ja pier.... jak komus cos pojade lekko to dym, jak nie pojade i poradze to tez dym...
co ja takiego zrobilem ze musze to znosic....
zanat

Post autor: zanat »

LODOO dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
UNIKORN co do szukania to napisałem temat dlatego że przejrzałem zarówno to jak i stare forum i nic konkretnego dotyczącego 1,4 na mono nie znalazłem.
Jeszcze pytanie dotyczące podtrzymania przepustnicy. Czy nie okaże sie ze przy tym silniku będzie ono konieczne? Bo czytałem ze może okazać sie niezbędne przy małych silnikach, a ten demonem mocy przecież nie jest :)
Pozdrawiam.
lodoo

nie trzeba..... spokojnie da rady ;-)
unikorn

Lodoo pisze:co ja takiego zrobilem ze musze to znosic....
Hyhyhy... zrobiłeś, zrobiłeś ;) A kto tu jest srogim moderatorem? ;)
skabol_87

blos

Post autor: skabol_87 »

sorry ze odkopuje i ze sie podpinam pod czyjs temat ale lepsze to niz zakladanie nowego lodoo napisal 1. kolanko na wtrysk ==> rura minimum 30cm fi7 (jak najdluzsza, zeby wyrownac pojemnosc puszki mniej wiecej) ==> blos ==> rura i stozek albo stozek bezposrednio na blosa czyli rozumiem ze mam wywalic obudowe filtra powietrzai zamiast tego rure i blosa?? moz ektos wkleic zdjecie jak to ma wygladac?
lodoo

bardzo dobrze rozumiesz....i blosa gdizes na tejrurze bez znaczenia czy na poczatku czy na koncu...
ODPOWIEDZ