Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

Dziwne buczenie

Wszystko to co nie dotyczy napędu

Moderator: Moderatorzy

jakubl

Dziwne buczenie

Post autor: jakubl »

Witam,

Jak pisałem w innym temacie, stałem sie ostatnio posiadaczem piątki :) W zasadzie wszystko jest w niej OK, albo do zrobienia bez większych problemów, poza jednym:

Przy prędkości ok 40 km/h zaczyna coś buczeć, dosyć głośno i cały samochód dostaje lekkich drgawek od tego. Ciężko określić z której strony pojawia się ten dźwięk, ale odnoszę wrażenie, że z przodu, od strony pasażera. Przy ok. 60 km/h dźwięk staje się już w zasadzie bardzo donośny, i pozostaje już taki przy każdej prędkości (sprawdzałem do 90 km/h, szybciej boje się jechać póki nie wiem co jest tego przyczyną). Nie zależy to od obrotów, tylko od prędkości, na każdym biegu jest tak samo (poza jedynką, bo na niej nie osiągam wystarczającej prędkości), także na luzie. Stojąc w miejscu i dodając gazu wszystko jest w porządku, także odrzucam silnik, układ wydechowy. Pozostaje skrzynia biegów, mechanizm różnicowy, koła (?).

Tak się zastanawiam, czy przyczyną może być niski poziom oleju w skrzyni biegów? Poprzedni właściciel zmieniał olej w skrzyni mniej niż 2 lata temu, ale prawdopodobnie nieco wycieka go spod wybieraka, także możliwe że go tam nieco brakuje. Ktoś może się już z czymś takim spotkał, może wie co może być przyczyną?

Ewentualnie może ktoś poleciłby dobrego i niezbyt drogiego mechanika w Lublinie lub Warszawie?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
wsmpw

Post autor: wsmpw »

łożysko koła przedniego
Awatar użytkownika
76stitch

Post autor: 76stitch »

na 1000% Łożysko objawy miałem te same opisane w moja piąteczka 76Stitch :-D
http://www.forum.renault5.pl/viewtopic. ... c&start=60
unikorn

Post autor: unikorn »

Nie martw się za bardzo jazdą na rozwalonym łożysku, ja zrobiłem kiedyś 600km przy średniej prędkości 80 Km/h (waliło niemiłosiernie) jednak zmienić trzeba. Poszukaj na forum, chyba w technicznym bo było już o tym kilka wypowiedzi. Pozdrawiam.
wsmpw

Post autor: wsmpw »

raczej nie radziłbym jeżdzenia na rozpadającym sie łożysku ponieważ gniazdo pod łożysko może sie wybić i będzie lipa nową piaste będziemy zmuszeni kupić
jakubl

Dzieki Wam bardzo za pomoc :)

Próbowałem dzisiaj odkręcić koła i dobrać się do łożyska, ale są tak zapieczone/zakręcone że śruby ani drgnęły. Musze rozejzec sie za kluczem z wieksza dzwignia.

Pozdrawiam i jeszce raz dziekuje za pomoc.
unikorn

Post autor: unikorn »

Nie ukręć śruby bo będzie bida :-/
Awatar użytkownika
76stitch

Post autor: 76stitch »

nie tak łatwo ukręcić dobra dźwignia włączony bieg +włączony hamulec i da radę :-D
jakubl

Z braku czasu poejchalem z tym do warsztatu, wzieli 120 zl za lozysko i 75 za montaz, ale za to jezdzi jak zloto :)

Dziekuje bardzo za pomoc, pozdrawiam,
Alkapone

Post autor: Alkapone »

120 zł za łożysko :shock:
To co oni za łożysko ci dali ;)
Patron

Post autor: Patron »

chyba raczej odwrotnie te ceny;)
Qucor

Post autor: Qucor »

Cena jak najbardziej odpowiednia za firmowe łożysko a nie zamiennik za 30 złotych...

Też mnie to czeka ojojoj :oops: :shock:
Alkapone

Post autor: Alkapone »

U mnie na przykład jakiś chiński zamiennik kosztuje 27 zł, a SNR 70 kilka złotych ;)
Może tylko u mnie tak tanio :lol:
jakubl

Dokladnie, to zaden tani zamiennik tylko SNR ;) Najtansze byly od 40 zl, ale stwierdzilem ze nie bede oszczedzal. Widzialem w jednym sklepie, chyba takie same, ale glowy nie dam, za 70 zl, ale juz nie chcialo mi sie z tym biegac.
lodoo
Post autor: lodoo »

slusznie gada ;-) snr koszuje okolo 80zl.... jak sa drozsze to ja nie wiem jakie :-D
ODPOWIEDZ