Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

moduł re 209

Jednostki wolnossące i doładowane, serducha renatek :-)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
renata

moduł re 209

Post autor: renata »

mam pytanko.

są 3 wtyczki w pionie od góry :

pierwsza- podłączona

druga- podłączona

trzecia- wiszą przewody... od czego one są??
może to jest jakaś przyczyna moich obrotów? choć wątpię

proszę o pomoc ;-)
kureckie30

Post autor: kureckie30 »

czujnik spalania stukowego
Awatar użytkownika
renata

z czym to się je :?:

jakie są objawy niepodłączonego?

dzięki za zainteresowanie tematem
kureckie30

na wolne obroty nie rzutuje zupełnie.
Awatar użytkownika
renata

no dobra ;-)
więc na co rzutuje :?:
kureckie30

na zapłon jesli wykryje zjawisko spalania detonacyjnego, tyko wtedy
Awatar użytkownika
-=wasq=-

Post autor: -=wasq=- »

ogolnie czujnik stukowy ma za zadanie wychwytywania spalania stukowego w silniku

nie wiem jak on dziala dokladnie w gtt ale w innych furach zmienia lekko zaplon lub zmienia sklad mieszanki tak aby nie dochodzilo do stukwoego spalania
Awatar użytkownika
renata

czyli co się dzieje jeśli mój nie jest podłączony? bo ciężko dziś kapuję..
kureckie30

nic
Awatar użytkownika
renata

dzięki ;-)
lodoo
Post autor: lodoo »

ale jak pojawi sie stuk to dalej nic sie nie bedzie dzialo... a jak podlaczysz to modul zareaguje - z tego co pamietam wylaczy zaplon i trzeba zgasic i odpalic auto... ale to zaslyszana od kogos opinia wiec nie wiem jak dokladnie reaguje modul...
wsmpw

Post autor: wsmpw »

pewnie zmienia kąt zapłonu czy coś takiego żeby nie stukał cały czas bo głowice rozwali..
żuwik

Post autor: żuwik »

Czujnik po stwierdzeniu stuku daje sygnał do modułu, który opóźnia zapłon o ok.3-4 stopnie. Tak utrzymuje przez chwilę i powraca do zadanego. Gdy znów zanotuje stuk, lub gdy po cofnięciu dalej będzie stuk, zareaguje tak samo ponownie. Po kilku próbach (z tego co mi wiadomo) zapłon zostanie odcięty.

Pytałem o to przy Twoim pytaniu o paliwo. Jak go masz możesz jeździć na 95, w razie czegoś będzie korygował. Jak nie masz - lej 98. Jak masz to też bym polecał 98 ;)

GTT to silnik ciężki do wysterwania - ilość paliwa jest nieprecyzyjnie dobierana, bardziej zależy od ciśnienia powietrza niż jego faktycznej ilości. Turbo powoduje przy tym wiele zamieszania. Łatwo może dojść do stuku (np. rozkręcisz świstaka, puścisz gaz i depniesz znów - duże obciążenie, dużo powietrza, gwałtowne zmiany, bezwładność podawania paliwa).

Lepiej mieć re208 niż re209 pozbawiony czujnika stuku. re208 jest mniej ostro wystrojony (ostrożniej). Skutki stuku - zniszczenie pierścieni, śrub głowicy, sworznia tłokowego, czopa wału, zaworów, uszczelki pod głowicą - zależy co pierwsze ;)
Maolat

Post autor: Maolat »

ja mam 209 u siebie .....a faza 1 .. ale nie wiadomo co bylo grzebniete .
żuwik

Post autor: żuwik »

Nic tylko się cieszyć ;)
ODPOWIEDZ