Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

Zaciski przód bendix R5 super 1991

Wszystko to co nie dotyczy napędu

Moderator: Moderatorzy

omz

Zaciski przód bendix R5 super 1991

Post autor: omz »

Renatka stała troszkę niejeżdżona i zaciski zardzewiały totalnie. Obecnie mam zaciski bendix fi tłoczka 45 mm i chcę je zmienić na zaciski bendix fi tłoczka 48 mm. Z tego co już zauważyłem to są szersze od moich na prowadnicach i kliny blokujące klocki są dłuższe. Czy będą pasować do mojego autka bez problemów, czy raczej trzeba coś rzeźbić. W razie gdyby podpasowały to czy np siła hamowania, wydajność pompy hamulcowej nie będzie zakłócona? Chcę je założyć bo mogę wziąść je gratis i są w idealnym stanie, a do moich same tłoczki to koszt 160 zł.
Awatar użytkownika
tommies

Post autor: tommies »

Skoro prowadnice są szersze to i pewnie mocowanie do zwrotnicy. Od jakiego auta te zaciski?
Najprościej kupić zaciski oryginalne w dobrym stanie, lub tez założyć systemu Lucas pod tarcze wentylowane.
omz

Post autor: omz »

Zaciski są z R5, z rocznika starszego niż mój (1988 rok) ale są w idealnym stanie. Dzisiaj byłem w Auto-France, sprzedawca nic nie doradził. Zdjąłem dzisiaj jeden zacisk i stwierdziłem, że klocki też są inne, bo z mojego zacisku nie można włożyć zewnętrznego klocka, przeszkadza bolec u góry w prowadnicy zacisku. Wewnętrzny wchodzi bez problemu.
RYCHO35

Post autor: RYCHO35 »

a może spróbuj ze starej dacii? Na szrocie kupisz za grosze,tam są tłoczki 48mm a pompa z r5 da rade. Ale czy mocowanie będzie pasować to niestety głowy nie dam.
dredzioch1

Post autor: dredzioch1 »

http://allegro.pl/zestaw-przedni-renaul ... 65966.html

To podejdzie do Campusa 1.4 z 1991 roku?
Bo w ramach zastanawiania się co dalej z silnikiem ogarnę zaciski, bo auto stało ponad rok i się zastały.
Awatar użytkownika
tommies

Nie podejdzie. To zestaw do Lucasów. W R5 poza GTT/GTE był system Bendix
dredzioch1

A taki? http://allegro.pl/reperaturka-zacisku-d ... 58383.html
AUTOFREN D4243 ? Też niby LUCAS, ale średnica tłoczka inna.
Awatar użytkownika
tommies

Czy ja kurwa niewyraźnie napisałem? Masz system BENDIX, to po kiego do Lucasa szukasz?
A poza tym, przede wszystkim sprawdź czy masz ładną gładź tłoczka, bo jak masz wżery to żaden zestaw naprawczy nie pomoże, tylko wymiana.
dredzioch1

Czy każda Super 5 1.4 miała zaciski przednie 48mm?? Czy były zarówno 45 i 48?
Bo w katalogach wszędzie występują reperaturki na 45 i 48
http://wazcar.com/eskleptecdoc/WPZamow3 ... wkod=D4048
http://wazcar.com/eskleptecdoc/WPZamow3 ... wkod=D4026

Oczywiście u mnie jest 48 a zamówiłem 45......

Czy D4026 będzie w końcu pasować czy jest jeszcze jakiś myk?
Awatar użytkownika
djmonkey

Post autor: djmonkey »

ale problem zdejmij koło wyciągnij klocki zobacz w jakim stanie jest tłoczek i przy okazji zmierz średnice .
Renault Megane 1,6 16v 110KM
Clio Turbo
Regeneracja alternatów i rozruszników

Tylko Renault
dredzioch1

Tłoczki ok, bez wżerów.
Tak jak napisałem 48mm

Jest to mimo wszystko dla mnie problem, bo parkuje auto 303km od miejsca w którym mieszkam. W związku z tym każda pomyłka przy zakupie części sprawia, że jestem 1-2 tygodnie do tyłu z robotą do następnej wizyty w garażu. Dlatego liczę na Waszą pomoc, aby zamówić części które będą na mnie już czekały jak przyjadę grzebać w weekend i będą pasowały.
vino1986

Post autor: vino1986 »

najprosciej zdjac reparaturke tloczka hamulcowego podjechac do sklepu motoryzacyjnego (tylko z ogarnietymi sprzedawcami) i po problemie dobiora cos zawsze...
dredzioch1

Kupiłem Autofren D4135 za jakąś astronomiczną kwotę (50 PLN na zacisk). Zużyłem jedynie połowę gumek, bo to reperaturka chyba do zacisków dwutłoczkowych:( Mniejsza o to. W każdym razie zaciski zrobione, pracują jak nowe.

Ale jakby ktoś szukał to znalazłem po fakcie takie tańsze nieco.
NK nr. ref. 8839005
Frenkit, nr ref. 248025

Może też pasowałby Autofren D4041, ale to pewności nie mam.
Awatar użytkownika
kabar
Kontakt:

Post autor: kabar »

dredzioch1 pisze:Kupiłem Autofren D4135 za jakąś astronomiczną kwotę (50 PLN na zacisk).
Z tego co widzę to reperaturki tylnych zacisków :)
dredzioch1

Wg wszelkich katalogów jest to na oś przednią:)
ODPOWIEDZ