Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

Poduszki mcpherson

Wszystko to co nie dotyczy napędu

Moderator: Moderatorzy

wsmpw

Poduszki mcpherson

Post autor: wsmpw »

siemka z ciekawości rozebrałem sobie 2 kolumny i co się okazuje mam tam 2 różne poduszki... może wie ktoś od czego jest ta 2

Obrazek

poza tym pomyślałem że skoro się wybijają i robi się luz to dlaczego by nie podnieść wysokości gniazda poduszki o np 4 mm

Obrazek

co o tym sądzicie?
Awatar użytkownika
-=wasq=-

Post autor: -=wasq=- »

poduszki w r5 byly takie i takie

obecnie dostepny jest model 1
2 juz nie produkuja w renault zastapila go 1
wsmpw

czzyli jednak będe musiał zrobić dystans:D
Awatar użytkownika
kabar
Kontakt:

Post autor: kabar »

-=wasq=- pisze: obecnie dostepny jest model 1
2 juz nie produkuja w renault zastapila go 1
Nie odwrotnie?
wsmpw

patrząc na allegro i szukając nawet w google w grafice to tych z numerem 2 nie ma a są takie z 1
http://allegro.pl/poduszka-amortyzatora ... 74595.html
egonn87

Post autor: egonn87 »

jak cos to mam takie poduszki nowe do spylenia, oczywiście jedynki. One chyba miały jakieś inne mocowania, bo nie pasują jako zamienniki do 2, a renault po raz kolejny udowodniła, ze szanuje tylko klientów z grubym portfelem, co kupują nowe bryki... chyba sie przesiądę na golfa2 :P Pod poduszki nie wkładaj nic, nie spełnią swojego zadania
EDIT: jeszcze dodam, że raz wpadła mi w ręce cała kolumna mcphersona, mocno używana :P , bo potrzebowałem z niej sprężynę i tam była poduszka nr 1, ale jej "mocowanie" - tak to nazwijmy, wydawało sie być takie same jak przy poduszkach nr 2... Z tym że uwaga uwaga!!! Poduszka wymiarami była zupełnie inna niż nowa ze sklepu..... :glupek: Teraz milion dla tego, kto wytłumaczy mi o co kaman tutaj... Czy możliwe jest, żeby tak się wyrobiła przez wszystkie lata, czy może ja kupiłem jakiś baaaaardzo wyjątkowy badziew, czy był jeszcze jakiś 3 typ....???? Wkur założyłem te stare "nr 2" i tak jeżdżę...
Awatar użytkownika
tommies

Post autor: tommies »

Chyba wcisnęli w sklepie z innej bajki. Owszem, nie spotkałem teraz innej niż nr 1, ale te z którymi się zetknąłem pasowały bez problemu.
A co do szanowania klientów - zamienników jest mnóstwo i zapewne oryginały też do dostania w ASO :)
R5 to naprawdę już stary samochód i trzeba liczyć się, że będą coraz większe problemy z dostępnością części.
A wracając do meritum ...
Większym problemem są powycierane talerzyki w których te gumy powinny siedzieć sztywno a niestety często pracują bo stoją jak zabetonowane łożyska. Jak włoży się nowe gumy, to i tak cała ich obudowa jest do bani i całość źle działa. Niestety konstrukcyjnie słabo jest to rozwiązane, bo cały syf z kół szybko dostaje się do łożysk i je zaciera.
Awatar użytkownika
kabar
Kontakt:

egonn87 pisze: renault po raz kolejny udowodniła, ze szanuje tylko klientów z grubym portfelem, co kupują nowe bryki...
Co ma Renault do tego jakie zamienniki są dostępne i produkowane?

W ASO z pewnością kupisz takie jak powinny być.

Z tego co widzę to w IC mają dostępne obie wersje poduch.
Ja osobiście zawsze miałem te drugie.
egonn87

Teraz są na 100% dostępne? Bo kiedyś były tylko na stronie internetowej....
wsmpw

dobra panowie jako że denerwuje mnie już walenie tego zasranego zawieszenia więc zrobiłem sobie takie coś.
Obrazek
Obrazek
i mam nadzieje że w końcu bedzie spokój
Awatar użytkownika
djmonkey

Post autor: djmonkey »

Coś mi się zdaje że szybko się rozleci
Renault Megane 1,6 16v 110KM
Clio Turbo
Regeneracja alternatów i rozruszników

Tylko Renault
wsmpw

pożyjemy zobaczymy dystanse wklejone na klej poliuretanowy
Awatar użytkownika
kabar
Kontakt:

Patent ciekawy, ale czy teraz poduszki nie będą za luźne po obwodzie?

Sam w moich autach nie spotkałem się z problemem z poduszkami.
wsmpw

nie będą, tak mi się wydaje złoże i się okaże :P
egonn87

wow, to zacząłeś kombinować :P Tak nawiasem mówiąc to tłuc jeszcze mogą się też amortyzatory, jeżeli już nie są w pełni sprawne...
ODPOWIEDZ