Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

Przechowalnia zgubiła opony - co można zrobić?

O wszystkim i o niczym...

Moderator: Moderatorzy

gufner

Przechowalnia zgubiła opony - co można zrobić?

Post autor: gufner »

Witam. W roku 2008 kumpel oddał opony do przechowalni. Otrzymał mały kwitek za nie o wymiarach 5cm na 5cm z pieczątką firmy i opisem opon. W roku 2009 kupiłem lagunke od kolesia razem z oponami, czyli dostałem kwitek w łapę :) Firma jak zobaczyła kwitek wysmiała mnie i powiedziała że po roku opony przepadają na jej własność :) Hehe. Dobre co? Co mogę zrobić aby otrzymać kase za opony (dodam że razem z felgami kurde). Help!! :D
lodoo
Post autor: lodoo »

Co jest napisane na kwitku?
Powinno tam być napisane na jaki okres oddajesz do przechowania, za jaką kwotę i informacja, że przepadają po roku (co jest idiotyzmem), no chyba, że podpisał ten kumpel jakiś "regulamin" w którym taka informacja jest zawarta.
A jakby co to police i już....
jjmag

Post autor: jjmag »

tak jak Loodu napisał potwierdzenie danego dokumentu na pismie z podpisem poprzedniego właściciela że po takim to a takim okresie przechodzi to na ich własność, opcja druga pomimo tego powinni poinformować klijenta że upływa termin odbioru listem poleconym wraz z potwierdzeniem nadania w którym to będzie zawarty ostateczny termin , inaczej jeśli nie chcą ci tego wydać jest to zwykłe przywłaszczenie mienia co podlega (nie podam artykułu bo nie pamiętam) pod kodeks karny i jest normalnie ścigane przez policję a ty najwyżej będziesz musiał wyrównać za okres przechowywania
Awatar użytkownika
kabar
Kontakt:

Post autor: kabar »

Z tego co wiem to termin taki istnieje w naszym prawie i wynosi 3 lata. Dotyczyło to np. samochodu który klient zostawia do naprawy i nie odbiera. Ale przepadek nie jest "z urzędu" a musi to być przeprowadzone przez sąd.

Ja bym się z nimi kłócił, jak coś to wal na Policje i zgłoś zagubienie Twojego mienia przez firmę której zostało powierzone.
gufner

Kochani. Na kwitku nie ma żadnego podpisu mojego kumpla, nie ma informacji że opony przepadają, nie ma terminu odbioru. Jest data przyjęcia opon, stempel firmy z nipem, adresem itp, oraz opis opon, typ, producent. Nie podpisywano żadnej umowy wszystko na gębe i na mały kwitek.

Co do dochodzenia swoich praw oczywiście będe, prawdopodobnie na drodze sądowej ponieważ już byłem na policji i polecili mi taką drogę. Policjant powiedział że nie jest to sprawa podchodząca pod kodeks karny natomiast podchodzi pod kodeks cywilny.
lodoo
Post autor: lodoo »

wcześniej udaj się do nich i powiedz, ze byłeś na policji i jeśli nie oddadzą opon lub kasy to idziesz do sądu. Warto też wydrukować kawałek papiera z przepisami mówiącymi o tym przechowaniu, żeby wiedzieli, że w sądzie nie mają szans. Może żyją w nieświadomości ;-)
jjmag

Post autor: jjmag »

ja widzę że u was takie duże miasto a policja leniwa czy tępa i tylko mandaty za niemanie świateł umie pisać jeżeli to nie podlega do policji to proszę zacytuj im odpowiedni kodeks a tu masz początek jego brzmienia:
Zgodnie z art. 284 §1 KK przywłaszczenie może dotyczyć cudzej rzeczy ruchomej bądź cudzego prawa majątkowego (w tym dokumentu, który stwierdza o istnieniu takiego prawa, np. aktu darowizny, umowy sprzedaży etc.).

Przywłaszczenie różni się od kradzieży brakiem elementu zaboru rzeczy. Aby przywłaszczyć sobie rzecz, sprawca nie musi wykazywać przestępnej aktywności. Przywłaszczenie może dotyczyć rzeczy znalezionej, wypożyczonej, oddanej sprawcy w celu wykonania jakiejś usługi bądź omyłkowo mu doręczonej. Sposób wejścia w jej posiadanie nie jest istotny dla bytu przestępstwa.

Przywłaszczenie polega na uzurpowaniu sobie własności, czyli zamiarze postępowania z przedmiotem przestępstwa tak, jak by się było jego właścicielem.
Sylwó¶
Post autor: Sylwó¶ »

Polska to dziki kraj :lol: pewnie już ktoś kupił te opony :lol: a oni myślą ze w chuja można robić ludzi. wg mnie policja powinna się tym zając ale oni też to pierdolą :lol: a może pójdziesz na policje i zgłosisz kradzież tych opon i opiszesz gdzie były i że któryś z tych pracowników ukradł :radocha: może wtedy policja zacznie coś robić bo to jest ich obowiązkiem.A tak od siebie dodam że mój były pracodawca nie wypłacił mi kasy za urlopy zwolnił mnie na zwolnieniu lekarskim,później zwolnił mnie po raz drugi a jak zobaczył pozew to mnie zwolnił po raz trzeci i mam 3 świadectwa pracy,i wg polskiego prawa bezprawne zwolnienie jest prawomocne jeśli w odpowiednim terminie się nie odwołamy od niego :lol: ,nawet w urzędzie pracy nie mogę się zarejestrować :lol: nie robię od stycznia ale już niedługo rozprawa :lol:
Awatar użytkownika
kabar
Kontakt:

Walisz na policje i żądasz przyjęcia zgłoszenia o przywłaszczeniu mienia. Mają obowiązek przyjąć i nadać sprawie dalszy bieg. Jak nie będzie kolo chciał to pytasz go o jego imie nazwisko i stopień i prosisz grzecznie o rozmowę z jego przełożonym - gwarantuje Ci że zmięknie i przymie zgłoszenie. Bierzesz pisemne potwierdzenie zgłoszenia i idziesz do tej wypożyczalni.
gufner

Oka, to zaatakuje najpierw na policji. Jak Kabar mówisz, przycisnę że mają przyjąć zgłoszenie o przywłaszczenie mienia. A później zobaczymy jak się sprawy potoczą. Opiszę jak coś sie wyklaruje to może (odpukać) przyda się innym. Dzieki wielkie za pomoc i do zobaczenia.
Awatar użytkownika
-=wasq=-

Post autor: -=wasq=- »

przypomnij policji ze 4 szt opon z felami to jest jzu wiecej niz 250 zeta :D
wsmpw

Post autor: wsmpw »

tylko tak czy w takiej sprawie nie potrzebny jest dowód zakupu rzeczy? :mysli:
Awatar użytkownika
kabar
Kontakt:

Nie jest.