Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
naprawa pilota od centralnego
Moderator: Moderatorzy
naprawa pilota od centralnego
Witam
w mojej piątce mam pilota w którym pomimo wymiany baterii nie działają diody odpowiedzialne za odblokowanie drzwi.
Żaden elektryk nie chce się podjąć zrobienia tego. Macie jakiś pomysł poza założeniem centralnego?
PS. Czy to normalne że przycisk do blokady drzwi blokuje tylko drzwi pasażera?
Dzięki
w mojej piątce mam pilota w którym pomimo wymiany baterii nie działają diody odpowiedzialne za odblokowanie drzwi.
Żaden elektryk nie chce się podjąć zrobienia tego. Macie jakiś pomysł poza założeniem centralnego?
PS. Czy to normalne że przycisk do blokady drzwi blokuje tylko drzwi pasażera?
Dzięki
Tutaj
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... A5500T.pdf
na rysunku nr 5, masz kompletny schemat pilota z układem scalonym TEA5500, stosowanego w piątkach. Układ jest kodowany połączeniem wejść kodujących do plusa zasilania, minusa lub przez pozostawienie wejścia nie podłączonego
Mogą się popsuć (ulec uszkodzeniu) jedynie układ scalony, tranzystor sterujący diodę nadawczą lub sama dioda, o ile oczywiście nie są uszkodzone ścieżki druku.
Pozdrawiam i powodzenia
TQT
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... A5500T.pdf
na rysunku nr 5, masz kompletny schemat pilota z układem scalonym TEA5500, stosowanego w piątkach. Układ jest kodowany połączeniem wejść kodujących do plusa zasilania, minusa lub przez pozostawienie wejścia nie podłączonego
Mogą się popsuć (ulec uszkodzeniu) jedynie układ scalony, tranzystor sterujący diodę nadawczą lub sama dioda, o ile oczywiście nie są uszkodzone ścieżki druku.
Pozdrawiam i powodzenia

TQT
Można przerobić (zaprogramować) pilota tak, żeby odbiornik w podsufitce odbierał dane z posiadanego pilota lub odwrotnie przerobić ( przeprogramować ) odbiornik nie ruszając pilota.
Moim zdaniem prostsza jest druga opcja (przeprogramowanie odbiornika), bo układ scalony w odbiorniku jest większy i druk jest grubszy. W pilocie układ scalony jest w wersji SMD czyli malutki
.
W obu wypadkach trzeba rozebrać pilota i odbiornik żeby zobaczyć jaka jest kombinacja wejść kodujących od E1 do E10.
Moim zdaniem prostsza jest druga opcja (przeprogramowanie odbiornika), bo układ scalony w odbiorniku jest większy i druk jest grubszy. W pilocie układ scalony jest w wersji SMD czyli malutki

W obu wypadkach trzeba rozebrać pilota i odbiornik żeby zobaczyć jaka jest kombinacja wejść kodujących od E1 do E10.
no w moim przypadku będzie łatwiej zaprogramować pilot bo muszę go po prostu zrobić . z resztą dam sobie rady po posiadam wiedzę hobbistyczną no i to co łyknąłem w szkole na elektryku. Jak coś to dam znać jak idą postępy z dorobieniem pilota
Renault Megane 1,6 16v 110KM
Clio Turbo
Regeneracja alternatów i rozruszników
Tylko Renault
Clio Turbo
Tylko Renault
A nie prościej będzie kupić, (znaleźć, wylicytować) pilota od jakiejś starszej renówki? Takie same piloty, z tym samym układem scalonym były w R25, R11, R19 i pewnie innych z tego okresu. ClioI już ma inny układ w pilocie.
Nie trzeba się bawić w dorabianie pilota, płytki z drukiem i wygląda jak oryginał.
Ja znalazłem odpowiedniego pilota w stacyjce stojącej na złomowisku R19
Nie trzeba się bawić w dorabianie pilota, płytki z drukiem i wygląda jak oryginał.
Ja znalazłem odpowiedniego pilota w stacyjce stojącej na złomowisku R19

łatwiej i taniej mi będzie dorobić niż kupić taki pilot bo pilotów praktycznie nie ma. W 3-mieście na szrotach jest mało renówek a jak już są to nie mają centralnego.
Przeszedłem się po sklepach elektronicznych i lipa nie mogę nigdzie dostać tego układu scalanego . masz może na sprzedaż taki pilocik?
Przeszedłem się po sklepach elektronicznych i lipa nie mogę nigdzie dostać tego układu scalanego . masz może na sprzedaż taki pilocik?
Renault Megane 1,6 16v 110KM
Clio Turbo
Tylko Renault
Clio Turbo
Tylko Renault
Wybacz, ale gdzieś mi się temat "zagubił" od września.
Znalazłem coś takiego(tylko nie wiadomo, czy układ jest w wersji DIL czy SMD), prowadzą sprzedaż internetową.
http://www.scartel.pl/product_info.php/ ... A5500.html
Niestety mam tylko jednego pilota
Znalazłem coś takiego(tylko nie wiadomo, czy układ jest w wersji DIL czy SMD), prowadzą sprzedaż internetową.
http://www.scartel.pl/product_info.php/ ... A5500.html
Niestety mam tylko jednego pilota