Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

NAWIEW W KABINIE ;/

Wszystko co związane z elektryką i elektroniką w Renault 5.

Moderator: Moderatorzy

ustuzou

NAWIEW W KABINIE ;/

Post autor: ustuzou »

Panowie, mam taki problem, iż w kabinie nieustatannie dmucha mi ciepłem z komory silnika. Nie jest to dmuchawa gdyz wyciągnąłem bezpiecznik i nadal. Możliwe że jest cos na kablach spartolone, żle zlutowane gdyz auto było w serwisie poniewaz spaliła sie jakas wiązka kabli pod maska zaraz przy szybie (auto było holowane z włączonymi światłami lecz bez śruby któtra odpowiedzialna była za uziemienie ). Panowie jak moge sie z tym uporac?
unikorn

Post autor: unikorn »

Sprawdź najpierw czy pokrętła działają.
Przestaw na zimne i zobacz czy się coś zmieniło przy pedałach po prawej stronie. Tam są dźwignie którymi sterują linki nawiewu.
ustuzou

OK sprawdze po 15 i napisze:). Ale na chwile obecna wygląda na to że otwarte są jakies klapki wiewu (o ile takowe istnieją) gdyz wyłączałem ogrzewanie na pokrętłach i nic. Z czasem im cieplejszy silnik tym cieplejesze powietrze oraz im szybciej sie jedzie tym mocniej wdmuchuje. Możliwe jest to że cos na kablach czy bardziej usterka mechaniczna?
unikorn

Zdecydowanie mechaniczna, tam nie ma żadnego podgrzewacza elektrycznego a wiatrak to też nie turbina więc im szybciej jedziesz tym większe ciśnienie między maską a szybą i więcej powietrza pompuje.

Jeśli się nie mydlę... mylę to urwał się zaczep rzy pokrętłach nawiewu, będziesz musiał je wymontować i spiąć trytytką. Być może wyskoczyła jedynie zapinka taka chromowana. Jeśli ją odnajdziesz i okaze się że nic się nie połamało wystarczy jedynie wpiąć na miejsce.
ustuzou

pokrętła nawiewu, masz na mysli regulacje intensywnosci wiania czy temperatury? czyli problem prawdopodobnie w samym przełączniku?
jjmag

Post autor: jjmag »

wszystkie trzy sa ze sobą zespolone :figielek:
unikorn

W pewnym stopniu JJ.
Temperatura i kierunek są na linkach i mechanicznie przenoszą sterowanie na blok z nagrzewnicą.
Intensywność jest sterowana elektrycznie na wiatrak.
ustuzou

Oka :) a jakies wskazówki ułatwiające mi dobranie sie do tych pokręteł :), bo nie moge serwisówki dopaść.
unikorn

Hmm... Zdaje się że trzeba z góry i z dołu podważyć śrubakiem i wyszarpnąć. Możesz wrzucić zdjęcie deski swojej?
Awatar użytkownika
kabar
Kontakt:

Post autor: kabar »

Panel z pokrętłami wciska się do środka, po odkręceniu śrubki. Na dole i na górze ma zatrzaski (pod gumką w schowku i jedną z zaślepek ala przycisk). Najpierw trzeba odkręcić popielniczkę oczywiście.
b.pawelek

Post autor: b.pawelek »

Mam ten sam problem co kolega tyle ze u mnie na Pokretlo od intensywnosci tez nie reaguje. Bezpieczniki napewno ok. Od czego zacząć?
unikorn

Mmmmm... no nie znam sie na alfaromeo :/
ustuzou

po pracy postaram sie wypatroszyc renate:) a jesli mi sie nie uda to wrzuce fotke deski :) i bede liczył na wasze fachowe rady mans...
Piotrek
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

tam zawsze był problem z tą klapką przy nagrzewnicy. najprostszym rozwiązaniem i najskuteczniejszym zarazem jest wstawienie zaworu przed nagrzewnicą. ja używałem elektrycznego a Lodoo swego czasu montował mechaniczną
tel. 694-451-356
Obrazek
b.pawelek

Post autor: b.pawelek »

b.pawelek pisze:Mam ten sam problem co kolega tyle ze u mnie na Pokretlo od intensywnosci tez nie reaguje. Bezpieczniki napewno ok. Od czego zacząć?
Auto to r5 1.3 pojemnosc z 88 roku. Alfe mam wspisana bo jak się rejestrowalem to jeszcze nie wiedziałem jaka r5 kupię.
Wiec co z tym pokretlem od intensywności?
ODPOWIEDZ