cyp pisze:poprosze o przepis jesli to nie tajemnica

Cytrynówka:
1l spirytusu, 1kg cytryn, 1szt. pomarańczy, 15łyżek cukru na 2,5l cytrynówki.
Cytryny obrać jak najcieniej

, tzn. sama żółta skórka bez tego białego (im węcej białego tym bardziej gorzka), skórki sparzyć gorącą wodą i do gara

.
Wyciskamy sok z cytryn (przed wyciskaniem rozmasować

, będzie więcej soku).
Obrać pomarańczę i wycisnąć sok (pomarańcza jest do smaku).
Mierzymy ilość soku (jak dobre cytryny to ok. 0,5l wychodzi) i do gara.
Zalać spirytusem, dodać 15 łyżek cukru. Zostawić na 2 godziny, mieszając co jakiś czas aby cukier się rozpuścił.
Po 2 godzinach dolewamy przegotowanej wody (spirytus + sok z cytryn i pomarańczy + woda = 2,5l ), wymieszać, przecedzić, przelać do butelek, schłodzić, degustować
Naprawdę zero minusów, nie trzeba przepijać, zero kaca.
A jest jeden minus, trzeba spożyć do miesiąca czasu

( im dłużej stoi , tym robi się bardziej gorzka).
Ale to chyba nie problem
NA ZDROWIE
