Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Ilmor Engineering opracowali silnik 5 suwowy, którego wydajność jest większa o około 20 procent w stosunku do tradycyjnych silników czterosuwowych. Nowy, bardziej wydajny benzynowy silnik Ilmor ma oferować zużycie paliwa na poziomie obecnych silników diesla, a emisja szkodliwych substancji ma być jeszcze niższa. Najprawdopodobniej będzie montowany w miejskich samochodach. Silnik o pojemności 700 ccm będzie miał moc 130 KM i maksymalny moment obrotowy o wartości 165 Nm.
Jak działa silnik pięciosuwowy? Dwa mniejsze cylindry działają pod wysokim ciśnieniem na zasadzie „zwykłego” czterosuwa. Do centralnie umieszczonego największego cylindra działającego pod niskim ciśnieniem wtłaczane są produkty spalania gdzie są dodatkowo dopalane.
Silnik ma zwartą konstrukcję i nie wymaga nowych technologii oraz technik produkcji.
I jak Wam się to widzi?
Już były pierwsze próby wykorzystania spalin do pozyskiwania energii, ale to coś więcej
Kiedyś musiało to nastąpić... ciekawe tylko czemu dopiero teraz. Ciekawe jak gabaryty samego silnika.
I refleksja z ostatniej chwili. Czy małe, ekonomiczne, żwawe renault 5 nie powstało w okresie kryzysu? Widzę tu jakąś analogię czy mi się wydaje?
pozyjemy zobaczymy... mnie osobiscie nie widzi sie taka moc w 700ccm tylko poprzez zastosowanie wiekszego garczka ktory ma dopalac resztki... ale niech mozgi kombinuja moze im sie cos uda wymyslec...
ja bym chciał poznać wszystkie parametry tego silnika - np prędkość obrotową, przebieg momentu i mocy
przy pięciu cylindrach i to pracujących (tak gdybam) jako pięcosów może być dość ciekawie
Logicznie rzecz biorąc podejrzewam że konfiguracja będzie 3 (jak opisany w onecie) i 6 cylindrów. Czyli wielokrotność 2 wysokociśnieniowe 1 niskociśnieniowy.