Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

Pompa paliwa - gdzie szukać 1.4 mono Rapid

Jednostki wolnossące i doładowane, serducha renatek :-)

Moderator: Moderatorzy

maciekc

Pompa paliwa - gdzie szukać 1.4 mono Rapid

Post autor: maciekc »

Witam!

Mam problem, otóż nawaliła mi pompa paliwowa - odkręcałem przewody przy wtrysku i suchutko było. Na gazie odpala bez problemów, oczywiście jak nie ma zbyt dużego mrozu.

Silnik mam 1,4 c3j na pojedynczym wtrysku. Model samochodu to F407 - Renault Rapid - wszystko jak w renault 5 tylko, że jest buda na tyłach.

Wyczytałem w dokumentacji serwisowej, że pompa paliwowa powinna być tuż przed filtrem paliwa. Filtr paliwa znalazłem natomiast pompy ani śladu - przewody wchodzą tak jakby pod zbiornik paliwa. Odkręcałem również klapke na pace - pod podłogą która daje dostęp do zbiornika. W środku znalazłem tylko pływak - zero śladów po pompce.

W komorze silnika również jej nie ma - prześledziłem przewody od filtra do wtrysku i również ani śladu.

Może ktoś z grupowiczów pomoże? Czy trzeba odkręcać zbiornik paliwa aby się do niej dostać?

Pozdrawiam i liczę na pomoc.
Awatar użytkownika
-=wasq=-

Post autor: -=wasq=- »

pompa paliwa jesli jest elektryczna powinna byc kolo filtra paliwa kolo zbiornika i jest widoczna z zewnatrz nic nie trzeba sciagac
maciekc

-=wasq=- pisze:pompa paliwa jesli jest elektryczna powinna byc kolo filtra paliwa kolo zbiornika i jest widoczna z zewnatrz nic nie trzeba sciagac
Skoro jest wtrysk to pompa chyba na 100% jest elektryczna?
Leżałem dzisiaj pod nim i jest tylko filtr paliwa(puszka wielkości średnica 4-5cm, długość 6-7cm na oko), również mnie to zdziwiło.
Już naprawde nie wiem gdzie tego szukać...
Może jest tak ukryta jak w C405 - w dokumentacji jest napisane że jest "on the auxilary tank" - ma ktoś pomysł gdzie to jest?
Awatar użytkownika
renata

Post autor: renata »

poszukaj, jest tam gdzie pisał Prezes
Awatar użytkownika
-=wasq=-

Post autor: -=wasq=- »

"on the auxilary tank" GTE GTT mialy frugi maly zbiorniczek paliwa i druga mala pompke

wiec zapomnij o tym pomysle
Awatar użytkownika
maciek od iwony

Post autor: maciek od iwony »

Czy Rapid nie ma czasem pompy w zbiorniku? ;-)
maciekc

W baku już szukałem - przynajmniej od góry jest tylko sam pływak.
Wzucam zdjęcia spod samochodu na których widać filtr, obok nie ma pompy. Chyba, że źle szukam...

Obrazek
Tutaj widać jak przewody idą nad zbiornik.

Obrazek
Filtr

Obrazek
Filtr inne ujęcie
pavko

Post autor: pavko »

Elektryczna pompa paliwa potrzebuje prądu ;) poszukaj idąc po wiązce elektrycznej. I wcale nie zdziwiłbym się gdyby wyszło że jak się zepsuła to została wyjęta i nic na jej miejsce nie zostało włożone...
maciekc

Wcześniej działa i nikt nic później nie ruszał, więc gdzieś musi być :)
Piotrek
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

w rapidzie pompa jest w zbiorniku razem z pływakiem tworzy 1 element
tel. 694-451-356
Obrazek
żuwik

Post autor: żuwik »

Nie koniecznie, ale może tak być.

Kolego podaj mi rocznik rapidka, oraz najlepiej by było typ silnika (C3J XXX - znajdziesz trzy cyfry na tabliczce znamnionowej silnika umieszczonej na bloku).

Póki co mi wychodzi, że jest osobna, przed filtrem.

EDIT:
C3J 700 - pompa w baku
C3J 702/760/762 - pompa przy filtrze

Rocznik jak widać nie gra roli.
maciekc

żuwik pisze: Kolego podaj mi rocznik rapidka, oraz najlepiej by było typ silnika (C3J XXX - znajdziesz trzy cyfry na tabliczce znamnionowej silnika umieszczonej na bloku).
Rocznik rapidka to 1991.
Koło filtra jak widać na zdjęciach nie mam pompy. Chyba, że to nie filtr?
Z tabliczką na silniku może być ciężko, bo on jest tak brudny, że wątpie czy ją znajde - w jakim ona dokładnie miejscu się znajduje?

Co do pompy w baku, to odkręcałem to co widać na tym zdjęciu:
Obrazek

Jest to na pace od góry nad zbiornikiem.
Po odkręceniu rozpadło mi się w rękach, ale poskładałem i wskaźnik paliwa działa:) - metalowa puszka z płytką drukowaną w środku - zwykły potencjometr - czyli pływak.

Nie wkładałem co prawda ręki do zbiornika - bo w środku pełno paliwa, ale chyba nie tędy droga?

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły co do lokalizacji pompy? Może rzeczywiście trzeba zbiornik odkręcić?

EDIT:
Wężyk widoczny na zdjęciu wygląda powrót paliwa z silnika? Czy mam rację?
TheMiM

Post autor: TheMiM »

tak.... tak samo jest w clio ph1 rowniez tworzy calosc z plywakiem... jesli rozsypalo Ci sie w rekach to b. prawdopodobne ze pompa lezy gdzies na dnie baku...
maciekc

TheMiM pisze:tak.... tak samo jest w clio ph1 rowniez tworzy calosc z plywakiem... jesli rozsypalo Ci sie w rekach to b. prawdopodobne ze pompa lezy gdzies na dnie baku...
Też tak na początku z kuzynem pomyśleliśmy:)
Ale nie pasują mi dwie rzeczy:
1.Gdzie dochodziłby drugi wężyk?
2.W środku centralnie tej metalowej puszki jest płytka która zajmuje całą jej długość po której "jeździ" pływak. W takim razie nie bardzo byłoby gdzie wsadzić tam pompkę...
Piotrek
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

są 3 wsuwki więc bardzo prawdopodobne że i jest pompa w baku.
http://sklep.intercars.com.pl/993532564 ... lang_id=PL
ewentualnie szukaj czegoś takiego

i tak spytam: bezpieczniki sprawdziłeś?
tel. 694-451-356
Obrazek
ODPOWIEDZ