Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Pompa paliwa - gdzie szukać 1.4 mono Rapid
Moderator: Moderatorzy
Pompa paliwa - gdzie szukać 1.4 mono Rapid
Witam!
Mam problem, otóż nawaliła mi pompa paliwowa - odkręcałem przewody przy wtrysku i suchutko było. Na gazie odpala bez problemów, oczywiście jak nie ma zbyt dużego mrozu.
Silnik mam 1,4 c3j na pojedynczym wtrysku. Model samochodu to F407 - Renault Rapid - wszystko jak w renault 5 tylko, że jest buda na tyłach.
Wyczytałem w dokumentacji serwisowej, że pompa paliwowa powinna być tuż przed filtrem paliwa. Filtr paliwa znalazłem natomiast pompy ani śladu - przewody wchodzą tak jakby pod zbiornik paliwa. Odkręcałem również klapke na pace - pod podłogą która daje dostęp do zbiornika. W środku znalazłem tylko pływak - zero śladów po pompce.
W komorze silnika również jej nie ma - prześledziłem przewody od filtra do wtrysku i również ani śladu.
Może ktoś z grupowiczów pomoże? Czy trzeba odkręcać zbiornik paliwa aby się do niej dostać?
Pozdrawiam i liczę na pomoc.
Mam problem, otóż nawaliła mi pompa paliwowa - odkręcałem przewody przy wtrysku i suchutko było. Na gazie odpala bez problemów, oczywiście jak nie ma zbyt dużego mrozu.
Silnik mam 1,4 c3j na pojedynczym wtrysku. Model samochodu to F407 - Renault Rapid - wszystko jak w renault 5 tylko, że jest buda na tyłach.
Wyczytałem w dokumentacji serwisowej, że pompa paliwowa powinna być tuż przed filtrem paliwa. Filtr paliwa znalazłem natomiast pompy ani śladu - przewody wchodzą tak jakby pod zbiornik paliwa. Odkręcałem również klapke na pace - pod podłogą która daje dostęp do zbiornika. W środku znalazłem tylko pływak - zero śladów po pompce.
W komorze silnika również jej nie ma - prześledziłem przewody od filtra do wtrysku i również ani śladu.
Może ktoś z grupowiczów pomoże? Czy trzeba odkręcać zbiornik paliwa aby się do niej dostać?
Pozdrawiam i liczę na pomoc.
Skoro jest wtrysk to pompa chyba na 100% jest elektryczna?-=wasq=- pisze:pompa paliwa jesli jest elektryczna powinna byc kolo filtra paliwa kolo zbiornika i jest widoczna z zewnatrz nic nie trzeba sciagac
Leżałem dzisiaj pod nim i jest tylko filtr paliwa(puszka wielkości średnica 4-5cm, długość 6-7cm na oko), również mnie to zdziwiło.
Już naprawde nie wiem gdzie tego szukać...
Może jest tak ukryta jak w C405 - w dokumentacji jest napisane że jest "on the auxilary tank" - ma ktoś pomysł gdzie to jest?
- maciek od iwony
Nie koniecznie, ale może tak być.
Kolego podaj mi rocznik rapidka, oraz najlepiej by było typ silnika (C3J XXX - znajdziesz trzy cyfry na tabliczce znamnionowej silnika umieszczonej na bloku).
Póki co mi wychodzi, że jest osobna, przed filtrem.
EDIT:
C3J 700 - pompa w baku
C3J 702/760/762 - pompa przy filtrze
Rocznik jak widać nie gra roli.
Kolego podaj mi rocznik rapidka, oraz najlepiej by było typ silnika (C3J XXX - znajdziesz trzy cyfry na tabliczce znamnionowej silnika umieszczonej na bloku).
Póki co mi wychodzi, że jest osobna, przed filtrem.
EDIT:
C3J 700 - pompa w baku
C3J 702/760/762 - pompa przy filtrze
Rocznik jak widać nie gra roli.
Rocznik rapidka to 1991.żuwik pisze: Kolego podaj mi rocznik rapidka, oraz najlepiej by było typ silnika (C3J XXX - znajdziesz trzy cyfry na tabliczce znamnionowej silnika umieszczonej na bloku).
Koło filtra jak widać na zdjęciach nie mam pompy. Chyba, że to nie filtr?
Z tabliczką na silniku może być ciężko, bo on jest tak brudny, że wątpie czy ją znajde - w jakim ona dokładnie miejscu się znajduje?
Co do pompy w baku, to odkręcałem to co widać na tym zdjęciu:

Jest to na pace od góry nad zbiornikiem.
Po odkręceniu rozpadło mi się w rękach, ale poskładałem i wskaźnik paliwa działa:) - metalowa puszka z płytką drukowaną w środku - zwykły potencjometr - czyli pływak.
Nie wkładałem co prawda ręki do zbiornika - bo w środku pełno paliwa, ale chyba nie tędy droga?
Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły co do lokalizacji pompy? Może rzeczywiście trzeba zbiornik odkręcić?
EDIT:
Wężyk widoczny na zdjęciu wygląda powrót paliwa z silnika? Czy mam rację?
Też tak na początku z kuzynem pomyśleliśmy:)TheMiM pisze:tak.... tak samo jest w clio ph1 rowniez tworzy calosc z plywakiem... jesli rozsypalo Ci sie w rekach to b. prawdopodobne ze pompa lezy gdzies na dnie baku...
Ale nie pasują mi dwie rzeczy:
1.Gdzie dochodziłby drugi wężyk?
2.W środku centralnie tej metalowej puszki jest płytka która zajmuje całą jej długość po której "jeździ" pływak. W takim razie nie bardzo byłoby gdzie wsadzić tam pompkę...
są 3 wsuwki więc bardzo prawdopodobne że i jest pompa w baku.
http://sklep.intercars.com.pl/993532564 ... lang_id=PL
ewentualnie szukaj czegoś takiego
i tak spytam: bezpieczniki sprawdziłeś?
ewentualnie szukaj czegoś takiego
i tak spytam: bezpieczniki sprawdziłeś?
tel. 694-451-356