Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

Mechaniczna pompa benzyny...

Jednostki wolnossące i doładowane, serducha renatek :-)

Moderator: Moderatorzy

Qucor

Mechaniczna pompa benzyny...

Post autor: Qucor »

Dobry.

Mam pytanie odnośnie właśnie pompy paliwa mechanicznej.
Dokładnie chodzi mi o jej montaż do silnika...

Pytam bo odkąd mam ją zamontowaną to autko ciężko odpalić i na benzynie chodzi strasznie mułowato i szarpie :-? na starej pompce było igła tylko się z niej lało...

Jak kupiłem pompkę to nie było uszczelki i mech mi zamontował w taki sposób:

blok -> cieniutka uszczelka -> dystans metalowy -> cieniutka uszcz. -> pompka

Nic nie cieknie więc niby dobrze ale zastanawia mnie czy ma być ten dystans metalowy ??
Czy to nie jest czasami jego wina ?? Może pompka jest za "płytko" w bloku...

Za rady i pomoc z góry dzięki :-D i nie śmiać się :oops:
sebasport

Post autor: sebasport »

Ja tez mam z tym mały problem.Kupiłem nowa pompe ale sa dwa rodzaje miałem na dwa wyjscia ale nie było to kupiłem na trzy i jedno zasłepiłem.Mech mowił ze tak moze byc.I niby wszystko hula ale jak rano chce odpalic trzeba troche pokrecic a jak sie zagrzeje to pali na dotyk.Co o tym sadziacie?

Sorki Qucor ze sie wcinam
Qucor

Spoczko seba :mrgreen:

Bo tak sobie dumałem... w temacie o moim autku stich napisał że ostatnio kupił taką samą pompe jak mam ja i tak mi się rzuciło na mózg czy mi kolo w sklepie ni wcisnął pompy do 1.4 jest taka jak moja ale może mało wydajna i na niskich obrotach się dusi jak się depnie 4.ooo obr to idzie a przy 1.500 - 2.500 jest żabsko :-/

I przy odpalaniu trzeba na kilka razy jakby paliwo nie dochodziło... za 3 razem pali już to strzału ;-)
Karol

Post autor: Karol »

jak zaślepiłeś jedno z 3 wejść?? powiedzmy, że teraz nie masz odpływu z pompy do baku?? ;) o to Ci chodzi?? a nie zalewa silnika??

Qucor, ja nie mam żadnego dystansu pod pompa. jedynie to mocowanie, które jest w bloku. i 'papierową' uszczelkę. pompa nie powinna stawaic zbyt dużego oporu przy odpalaniu. jak grupy metal Ci tam wsadziŁ?? najprościej założyć bez tego dystansu, i sprawdzić, czy jest różnica.

może to wina rozrusznika??
Qucor

Karol rozrusznik nowy więc odpada, na starej pompie było na cyk...

Ten "dystans" ma ze 4mm z papierowymi uszczelkami z obu stron :-|

Dzwoniłem przed chwilą do mecha to potwierdził objawy że pompka będzie mało wydajna więc już sam nie wiem :-(

Może ktoś z 1,4 będzie w potrzebie to sprzedam i zakupie inną u mecha a w sklepie co mi na wygląd wcisną byle co :roll:
Karol

pompka mechaniczna to pewnie sofabex. gdzieś mam foty,, albo obrazek z 1,4, ale tam nie ma żadnego dystansu, sprawdzałem u siebie, a wiem, że mam orginalną ( z 86 roku :P ). lepiej kup w sklepie, tylko poczekaj aż Ci ktoś jakąś fotę pstryknie. ja nie mam aparatu, jak coś znajdę, to pokażę.

z tym dystansem może być mało wydajna, bo wałek napędza ją później, niż powinien, w sensie że oddalone ramię pompki jest jakby krótsze. przez co przez krótszy czas jest kontakt wałka z pompą. i z tąd niewydolność się może brać.

ja bym Ci spsiał oznaczenie, ale zimno na dworze, a ja mam grypę.. :-P

edit:

nie wiem, co to za mechanik, ale sprawdź, czy masz ten sam rozrusznik... :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
76stitch

Post autor: 76stitch »

ja jak kupowałem pomkę paliwa to pytałem w sklepie czy jest do 1.4 ale jak jest z dystansem to niepamietam jutro zerknę w komore silnika to ci napisze czy mam dystans czy nie ;-) ale pomkę mam inna a producent ten sam
Qucor

Panowie dystans zdemontowałem i... na benzynie nie chodzi ani sekundy :evil:

więc za moment wracam do garage zamontować ten dystans ;-)

Mam nadzieje że w końcu pójdzie...
Awatar użytkownika
76stitch

Post autor: 76stitch »

słyszałem że jak sie źle dobieże dystans to mozna uszkodzić pomkę
wsmpw

Post autor: wsmpw »

dokładnie jak zdjałeś dystans to popychacz mógł wbić sie w pompe...
Karol

co?? jaki popychacz??

wrzuć foty tej pompy??
wsmpw

popychacz jak sama nazwa mówi to jest wałek "łącznik" między pompą a wałkiem rozdządu
Karol

popychacz, czyli to, co napiera na membranę, powodując ruch benzyny??

to nie może się wbić w pompę, bo to w niej siedzi. nie widziałem jeszcze pompy mechanicznej na dystansie. zresztą, jak pompa z malutką sprężynką może powodować spowalnianie kręcenia silnikiem przy odpalaniu??

ja bym szukał gdzie indziej....
wsmpw

Karol, ale pompa nie zwalnia silnika tylko objaw jest taki jakby nie trzymała paliwa w sobie.
Qucor

Dobra miszcze...

Dystans ma grubość 3mm jak go nie ma autko na benzynie nie idzie ni sekundy :-/
jak jest idzie ale marnie dusi się i prycha i marnie jedzie... trzeba machnąć ssanie wtedy coś się rusza ale i tak szału nie ma :evil:

Na razie tak zostawiam jeżeli tylko autko będzie odpalało na tej pompie to ją zostawiam i na razie niech będzie :-P

Seryjnie to sobie myśle że ona jest po prostu do 1,4 i ma małą wydajność jak na 1,7 ale byłem u tego kolegi w sklepie i mówił że to na bank do 1,7 :roll:

W poniedziałek do niego podjadę czy dam radę mu ją oddać...
ODPOWIEDZ