Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

lpg za i przeciw

Jednostki wolnossące i doładowane, serducha renatek :-)

Moderator: Moderatorzy

Kinga

Post autor: Kinga »

benzyna do samochodów,
gaz do kuchenek 8-)
Przepraszam, Gofer, za offtopic :)
Gofer22

Post autor: Gofer22 »

Spoko
krytykujecie ale czy mieliscie kiedys auto z lpg??
Moj szwagier pracuje w serwisie i wiem ze nic jej nie zaszkodzi gaz instalacja jest dobra a smigam teraz o polowe taniej.
Przez pierwszy tydzien jazdy na benzynce wydałem 500 zl na paliwo (jazda tylko do pracy)
a teraz wydam juz tylko 250 pln.
instalacja zwraca sie w 3-4 miesiace.
Kinga uzasadnij to co napisałas
pa pa, drapieżna Włoszko :-(
Kinga

nie krytykuję ludzi, którzy zakładają gaz. Każdy ma, jak lubi. Ja nigdy gazu bym nie założyła, tym bardziej do samochodu ze sportowymi aspiracjami. Jeśli do auta "sportowego" zakłada się gaz, to żeby go tanio eksploatować, a nie szaleć nim tak, jak jest do tego predysponowany.
Bez urazy :)
Gofer22

Tak dodam tylko za ma dokladnie takie same osiągi
0-100 7,5 na benzynie 7,4
Kinga

Wolnoć, Tomku, w swoim domku - dla mnie mogłaby mieć i lepsze. Po prostu - jestem antyfanem gazu
Pozdrawiam
żuwik

Post autor: żuwik »

Tak jak ja. Nie mam prawa krytykować - każdemu wolno robić to, co musi/chce.

W anglii jest słowo, które określa mój stan psychiczny - petrolhead :) Słyszałem kiedyś właśnie o tym silniku zdanie - dołożyć instalację pod maską tego samochodu to jak domalować Monalisie wąsy. Kontemplujemy piękno silników zachwycając się tym, że palą benzynę przerabiając ją na moc.

Ponadto studiuję kierunek mechaniczny, co daje mi pewien obraz na przerabianie silnika na gaz. Owszem, nie rozwali go. Ale faktem niepodważalnym jest większe jego obciążenie cieplne. Benzyna odbiera ciepło silnika. Gaz jeszcze go dokłada.

Oczywiście każdy patrzy na świat przez pryzmat samego siebie - kupiłem dwulitrówkę, żeby kulać się 60km/h przy 1500obr/min. Dlatego instalacja w moim przypadku jest kompletnie nieopłacalna. Kumpel z tego samego powodu kupił e36 323 i 2,5l pali mu do 9 litrów jak sobie nie "pozwala". Ty kupiłeś jako auto mocne i korzystasz z tej mocy, dlatego u Ciebie wszystkie kalkulacje przedstawiają się inaczej :)

Nikt tu nie krytykuje, dzielimy się poglądami i od tego mamy forum :)
Gofer22

Ja nie mam do nikogo pretensji Zanim załozylem lpg zastanawialem sie i kalkulowałem i zamiast wydawac 2 tys miesiecznie na benzyne wydam tylko 1000 chyba jest roznica??
Wiem sporo o tym silniku jak sie sprawdza w nim lpg jak juz mowilem mam szwagra w serwisie i wiem ze nie ma problema
żuwik

No jest zasadnicza różnica, ja miesięcznie wydaję góra 500zł na benzynę, minus vat, na dodatek jak dużo jeżdżę ;)
Gofer22

Ja na same dojazdy do pracy robie 4 tys km miesiecznie
Skowron

Post autor: Skowron »

Zrobił się mały OT, ale i ja wtrące swoje pięć groszy...
Benzynka - jak najbardziej do samochodów
Gaz - kuchnie, kuchenki turystyczne, opiekacze, grille i inne sprzęty gasrtonomiczne
i nie tylko
Gaz zaakceptuje w samochodzie dopiero wtedy, kiedy producenci aut będą go montować seryjnie na szeroką skalę jako jedyne zródło paliwa.
O ile nie dziwi mnie montowanie gazu do samochodów pokroju Tico, o tyle
zastanawia fakt zagazowania np. prosiaczka Cayenne...
Ale są gusta i guściki, także oby gang sześciu cylindrów Twej alfy brzmiał zawsze
równie pięknie i cieszył ucho właściciela ;-)
lodoo
Post autor: lodoo »

a co takiego jest w gazie ze ci sie nie podoba - konkretne argumenty...
jezdziles kiedys na dobrej instalacji LPG?
i nie uslyszysz roznicy w pracy na LPG/benzynie.....
Qucor

Post autor: Qucor »

Heh... gadać o LPG można by długo i każdy ma tyle samo do powiedzenia tak zwolennicy jak przeciwnicy :->

Mój znajomek z roboty jak mu mówiłem żeby kupił zagazowane autko to się smiał a wręcz szydził właśnie że gaz nie że on tylko benzin i takie tam...

A teraz jak poczuł że wielkiej różnicy w jeździe na LPG nie ma a koszty wycieczek dużo mniejsze jest szczęśliwy i nie zamieniłby się... takie luźne story o LPG
lodoo
Post autor: lodoo »

no wlasnie... najmadrzejsi ci ktorzy nie jezdzili :-P

prosty przyklad... jadac na miedzianke na LPG kosztuje mnie to okolo 180zl
jakbm jechal na paliwie ponad 3 stowy...

a jaka roznica?? dla mnie zadna... na LPG loilem wszystkie benzynowe (takie same) silniki z klubu....

dobra nie ma co sie rozwodzic :-D w miare mozliwosci nie robmy juz OT....
Gofer22

[quote="Skowron"]O ile nie dziwi mnie montowanie gazu do samochodów pokroju Tico,
W tico to trzeba sie dopiero zastanawiać czy jest sens wydać 1500 pln na lpg i kiedy ono sie zwróci
żuwik

Lodoo pisze:no wlasnie... najmadrzejsi ci ktorzy nie jezdzili :-P

prosty przyklad... jadac na miedzianke na LPG kosztuje mnie to okolo 180zl
jakbm jechal na paliwie ponad 3 stowy...

a jaka roznica?? dla mnie zadna... na LPG loilem wszystkie benzynowe (takie same) silniki z klubu....
Doliczyłeś koszt wtryskiwaczy? :) I nie kozakuj tak z tym łojeniem, jedynie wygrywałeś. Różnica w masie obspawanej oryginalnej budy GTE zapewne...
ODPOWIEDZ