Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

czy to mechanizm różnicowy??

Jednostki wolnossące i doładowane, serducha renatek :-)

Moderator: Moderatorzy

Karol

czy to mechanizm różnicowy??

Post autor: Karol »

coś mi stuka w aucie. najprawdopodobniej gdzieś koło silnika. myślałem, że to łożyska z tyłu, ale one były wymienione około 25 tys km temu :P

jak skręcam, to nie stuka, a jak przyspieszam, to narasta, i to gdzieś w komorze silnika.

co to może być?? słyszałem od znajomego, że tak się robi jak się zwali mechanizm różnicowy...
lodoo
Post autor: lodoo »

mechanizm roznicowy nie pracuje przy jezdzie na wprost....

moze sprzeglo albo polos??
Karol

półosie mam z GTT, dość mocne raczej... sprzęgło?? możliwe, ale przy jeździe na wciśniętym sprzęgle ( dojazd do skrzyżowania) nie stuka....
lodoo

no to tym bardizej obstawialbym sprzeglo.... pod obciazenie mnie daje rady a jak sie wcisnie i nie pracuje to jest cicho....

a na biegu z wcisnietym sprzeglem??

mechanizm roznicowy kreci sie zawsze jak auto jedzie... sprzeglo nei ma to nic do rzeczy
Karol

teraz się zgubiłem... przestaje stukać przy skręcie w lewo, jak działa siła odśrodkowa.. na sprzęgle nie ma różnicy...

oj, Renia nie może stać tyle pod domem, bo jak ja się ruszy, to masa defektów się robi... :(
lodoo

to moze jakis kabelek/kostka albo cos takiego stuka o felge/polos .....
Karol

dziś robiłem wariactwo. :P położyłem się na masce, zlapałem jedną ręką za je krawędź koło szyby, a mój kolega jechał renatką. i rozpędził się do zawrotnej prędkości 50 km/h. :P i jechałem tak słuchając najpierw prawej strony, prawie koło koła ucho trzymając, a później z lewej strony. i okazuje się że to lewa strona auta.

co więcej: przy jeździe po niemal idealnej nawierzchni czuję wibracje na kierownicy...

Łożysko, nie?? ktoś wie, ile kosztuą normalne łożyska do Renówki?? bo te z firmy Wika, są jakies kijowe... :( nawet 20 tysi nie wytrzymują.... :-? :-? :-?
Rosic

Post autor: Rosic »

SNR około 90zł/sztuka.
sebasport

Post autor: sebasport »

Ja płaciłem za SNR 80 zł jakies dwa miechy temu.
Karol

aha ;) myślałem, że gorzej :P + robocizna... ;) z dwie stówki nie moje, bo jeszcze osłonki na półośce muszę od razu wymienić...

ale łożyska w GTT są takie same jak w innych r5?? czy raczej nie??
lodoo

takie same....

z tego co pamietam sa 2 wymiary lozysk... musisz kupica takei jak masz ;-)

a robota - zrob sam :-P

lozysko ci wcisna w piaste za 2 dyszki i juz :-) a reszte zrobisz sam
Karol

kto te łożyska wciska za 20 zeta?? :P kogo szukać do tego?? ;)
lodoo

kazdy mechanik wyposazony w duze imadlo lub lepiej prase.....
Karol

ja mam duuupne imadło u kolegi w garażu :P ale lepiej dam to do mechanika..

z tego co wiem, to te śruby nie były od nowości ruszane, musiałbym kupić gdzieś śruby do tarczy ... da się dostać w sklepie?? bo jak dzwoniłem do babki od której zawsze biorę nowe części, to powiedziała, że kłopot...

coś jeszcze przy tym uwzględnić?? żeby nie było niespodzianek później... :-?
lodoo

sruby sa w zestawie z dobrymi tarczami.....
puszczaja zwkle w miare luzno, bo nie sa mocno dokrecane....
ODPOWIEDZ