Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

ogrzewanie tylnej szyby

Wszystko co związane z elektryką i elektroniką w Renault 5.

Moderator: Moderatorzy

seba86

ogrzewanie tylnej szyby

Post autor: seba86 »

Mam problem bo zima w pelni a mi nie dziala ogrzewanie tylnej szyby. bezpiecznik ok, przelacznik tez, nawet kontrolka sie pali ale gdzies nie ma przejscia. sa jakies typowe miejsca gdzie moglo sie cos przerwac?
graczu

Post autor: graczu »

Jak otwierasz klape bagaznika, lewy gorny rog (na zagieciu) ja tam mialem przerwe - naprawilem rok temu ale teraz znow dziala raz na 5 razy - musze poszukac czy znow w tym samym miejscu czy teraz gdzie indziej.
arex2006

Post autor: arex2006 »

może jakiś yntelygent skobał szybe od wewnątrz ?
Awatar użytkownika
76stitch

Post autor: 76stitch »

zgadzam się z Graczem w lewym górnym rogu idzie wiazka przewodów i tam najczęsciej jest przyczyna poprosty orzewów sie ułamał i zrobiła sie przerwa ja tak przynajmniej miałem u swojej, sprawdz miernikiem przejście ;-)
supermonster

Post autor: supermonster »

a nitki w szybie sprawne? Blaszki w dolnych narożnikach dobrze się trzymają szyby? Wsuwki nie zaśniedziały?
seba86

Post autor: seba86 »

nitki w szybie ok, przynajmniej wiekszosc, dzis sprawdze czy tam gdzie mowicie sie przewody nie pourywaly
Yakkul

Post autor: Yakkul »

jak się świeci kontrolka znaczy że masz przejście prądu jest ok. Być może nie przez wszystkie ścieżki i tu jest problem - do rozwiązania bo w technicznych sklepach kupisz klej przewodząy prąd i będzie ok
lodoo
Post autor: lodoo »

dodam ze ten klej sie nadaje tylko jak masz kilka sciezek uwalonych... jak wszystkie lub na dluzszych odcinkach to raczej nie halo... no i zapmnij po takim zabiegu o przyciemnianiu szyby... tak ostrzeam na wszelki wypadek
supermonster

Post autor: supermonster »

seba86 pisze:nitki w szybie ok, przynajmniej wiekszosc, dzis sprawdze czy tam gdzie mowicie sie przewody nie pourywaly
i co - sprawdziłeś??
Awatar użytkownika
76stitch

mnie kleił ścieżki elektryk i mam przykre spomnienia z tym, po naprawie jak włączyłem zeby sprawdzić czy grzeje szyba to miałem przykra niespodziankę szyba eksplodowała w drobny mak :-( wiec uwazaj żeby szyba równomiernie sie nagrzewała :-|
Yakkul

Post autor: Yakkul »

trochę nie chce mi się wierzyć że mogło się tak rozgrzać że szyba pękła, może na mrozie? generalnie jest tak że czym większy opór tym więcej ciepła wytwarza (do pewnych granic) kleje przewodzące mają znikomy opór więc czytam to z przymróżeniem oka ;-)
Awatar użytkownika
76stitch

grzała mi tylko jedna ścieżka i nastąpiło takie naprężenie na szybie że ja rozsadziło i taki efekt że musiałem kupić nową ale za to ta grzeje bardzo dobrze
ODPOWIEDZ