Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

Elektryczne ogrzewanie R5tek

Wszystko co związane z elektryką i elektroniką w Renault 5.

Moderator: Moderatorzy

gufner

Elektryczne ogrzewanie R5tek

Post autor: gufner »

Witam. Poniewaz po raz kolejny zostalem zalany plynem z nagrzewnicy, powiedzialem sobie "dosc z ogrzewaniem cieczą". Znalazłem na Alledrogo kilka pomysl elektrycznego ogrzewania auta. Powiedzcie co o nich sadzicie? Moze jest to bezpieczniejsze niz gorący płyn obok moich nog :-) Moze macie inne pomysly jakies?

http://allegro.pl/item263466447_wentyla ... _bcm_.html
Karol

Post autor: Karol »

a masz pomysł, jak w ten sposób ogrzać szyby, przednią, i boczne, żeby nie parowały??

a nadmuch na nogi?? w zimie zimno w paluchy :P

nie wiem, czy nie jest głupim pomysłem aż tak bardzo poprawiać fabrykę. najrozsądniej byłoby zakupić fabrycznie nową nagrzewnicę. wiem, że jej wymiana to duży kłopot. nawet bardzo duży. ale tak jest chyba bezpieczniej, i korzystniej ;)

ale to moja opinia, z którą się nie musisz zgadzać ;)
gufner

Masz racje. Ale ja wlasnie szukam innego, alternatywnego rozwiazania dla nagrzewnic. Wyobraz sobie ze zamontowanie tego zamiast nagrzewnicy moze przyniesc identyczny efekt. Kwestia nawiewow to tylko kwestia kanalow oraz wiatraka. A ten badziew, tani jak barszcz :-) moze slozyc jako zrodlo ciepla, ktore trzeba tylko rozprowadzic.
wsmpw

Post autor: wsmpw »

hmmm na dobrą sprawe to można starą połamać a nawet odciąć ten plastik co mocuje i włożyć od czegoś innego nagrzewnice byle sie mieściła mniejsza moze byc tylko trzeba ją jakoś zaklinować dobrze w tym otworze...
lodoo
Post autor: lodoo »

ogolnie jest to dobry pomysl bo raz ze silnik nagrzewa sie duzo szybciej a dwa ze ciepelko jest odrazu bez czekania....

jest jedno ale... to cos napewno ma za mala wydajnosc... popatrz sobie jakie moce maja takie grzejniczki lazienkowe itd... powiedzmy ze okolo 1000 W
wiesz jaki prad musialby plynac przy napieciu 12V zebu zapewnic taka wydajnosc??
80A :-D
to tyle ile bierze rozrusznik :-D

A wiec takie urzadzonko jak pokazales podlaczane do zapalniczki to moze sluzyc do ogrzania rąk, ale napewno nie wnetrza samochodu w zimie :-)

jeszcze jedno...
takie rozwiazania sa stosowane w niektorych autach klasy wyzszej - np Daewoo Leganza :-D - nie wiem jak tam jest to rozwiazane ale wiem ze ogrzewanie wnetrza jest elektryczne, moze jako takie wspomagajace a oprocz tego jest nagrzewnica... nie wiem...

mnie wydaje sie to nierealne, przyznam szczerze ze juz o tym tez myslalem ale zszedlem na ziemie :-D

juz predzej wybralbym ogrzewanie postojowe webasto i zapodal w maly obieg wodny na sama nagrzewnice :-D - ale tu z kolei latwiej polaczyc 2 weze do silnika :-)
Yakkul

Post autor: Yakkul »

Racja, pozatym wystarczy spojrzeć na kabelki .... cieniutkie są więc niewiele prądu ciągnie. Co za tym idzie myślę że nie grzeje lepiej niż tradycyjna suszarka. Stopki może ogrzejesz, ale ja bym się nie fatygował nawet za 1zł +przesyłka tego kupować. Zimą nie pojeździsz :-|

Nieprzyjemna robota ale jak założysz nową nagrzewnicę (używaną dobrą) ewentualnie nowe węże będzie dużo lepiej ;-)
gufner

Macie racje. Prad jaki bedzie potrzebny aby ogrzac cale autko takim malym badziewiem na 12V popalilby mi kable :-) Szkoda. Jak patrze na ceny tego ogrzewania elektrycznego z prawdziwego zdazenia to mi rece opadaja. Moze kiedys wymysla cos do mniejszych aut. A narazie bede jezdzil w kurtce zimowej w aucie hehe.
lodoo

poprostu kup nagrzewnice :-D
90h

Post autor: 90h »

A na czym polega problem że Cię woda zalewa ?
Jak trzeba wymienić nagrzewnicę to się wymienia, ale co w niej może się popsuć ? :)
gufner

Poprostu mialem zamontowane juz chyba dwie nagrzewnice i obie pekly przy swojej gornej czesci, tam gdzie plastik laczy sie z aluminiowymi czesciami. Zalalo mi po lewej stronie podloge i znow mi wali zgnilizna w aucie :-) Jak bedzie lato znow bede musial zmieniac wykladzine. Styknie mi juz tego i dlatego kombinuje ogrzewanie elektryczne. Ono mam nadzieje nie sprawi mi tyle problemow :-D No zobaczymy, moze cos znajde lub wymysle.
wsmpw

to jak ci sie odłamuje ta czesć to masz pewnie źle konsole spasowaną...
gufner

A o tym nie pomyslalem, no moze to byc przyczyna. W sumie to u mnie nic nie pasuje jesli chodzi o deske i jej czesci skladowe. Jak nastanie ciepełko czeka mnie zakup czesci i sklecenie wreszcie deski aby nie latala na boki. Moze i wtedy nagrzewnica bedzie stabilniejsza i bedzie dluzej w calosci :-)
wsmpw

no bo pewnie sie obija o te ścianki i sie odłamuje...
bont

Post autor: bont »

pewnie, ja też sądze że lepiej solidnie pomyśleć nad nową nagrzewnicą niż jakieś elektryczne suszarki, to by nie przeszło, pobór prądu był by ogromny a jeżeli go obniżyć to i obniżymy wydajnośc całego nagrzewania. w sumie patrząc na ogól mało kiedy nagrzewnice szlak trafia prędzej auto na szrot trafia wiec tam musisz miec jakiś feler usuń go i będzie cycuś.
lodoo

ogrzewanie posojowe webasto :-)

uzywka okolo 1500zl i ostatnio pokazywali test na TVN TURBO:

temperatura zewnetrzna -1*C
webasto rozgrzewa wnetrze auta do 20*C, silnik do 75*C w ciagu 30 minut zuzywajec na to 0,5 litra paliwa :-)

odpalic to mozna zegarowo - o ustalonej godzinie, lub pilotem
ODPOWIEDZ