Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

Komputer do C3JE7/60

Wszystko co związane z elektryką i elektroniką w Renault 5.

Moderator: Moderatorzy

karo3003

Komputer do C3JE7/60

Post autor: karo3003 »

Witam serdecznie ;-)

Zepsuła mi się część komputera odpowiedzialna za pracę silnika krokowego :-/ , kupiłem drugi komputer od renault 19 teoretycznie do takiego samego silnika, różni się tylko ostatnią literą symbolu i firmą (oryginalnie miałem Bendix'a S100813101 F, teraz założyłem Siemensa S100813101 K) silnik krokowy zaczął działać ale wydaje mi się, że samochód zaczął więcej palić :-( . Może ktoś z was wie czy to wina komputera (może to "F" i "K" na końcu oznacza że komputer jest do mocniejszego silnika) naprawdę nie wiem o co może chodzić. Za naprawę starego komputera zażyczyli sobie 500zł :shock: więc jest to nieopłacalne, sam nic nie zrobię bo nawet nie mam schematu :-| ...

Pozdrawiam
Karol

Renault5 GTL '84 + Renault5 '75 + Renault Kangoo '06 :-P
Yakkul

Post autor: Yakkul »

Sprawdź jeszcze raz połączenie czy wszystko jest tak jak należy, wydaje mi się że ta literka nie ma większego znaczenia. Jak chcesz mogę podesłać schemat to daj znać na priv.
lodoo
Post autor: lodoo »

obadaj czy podpiales czujniki wszystkie - szczegolnie te od temperatury :-) i sonde lambda

mozliwe ze ten komp ktory kupiles ma przyporzadkowane inne czujniki i po podlaczeniu do twoich dostaje bledne informacje...
karo3003

Czujniki są podpięte na pewno dobrze, podłączali się w ASO do komoputera i wszystkie odczyty były w normie... Dałem komputer znajomemu może coś wymyśli :-?
lodoo

no to jak tak to nie ma opcji - musi trybic :-)
Sensekhmet

Post autor: Sensekhmet »

Czy to uszkodzenie sterowania silnikiem krokowym objawia się "niepaleniem" na wolnych obrotach na zimno? Bo mam taki objaw, dodatkowo na zimno nie ma wolnych obrotów? I gdzie konkretnie siedzi ten komputer, alebo chociaż jak wygląda? Auto to składak, kiedy porównywałem komorę silnika z autem Benona, to trochę różnic jest, więc może komp też przeniesiony?
lodoo

komp jest pod nogami pasazera wewnatrz auta
jak najbardizej moze to bc jego wina
albo silnika krokowego
Sensekhmet

Nie rozumiem... przed blacharzem była zdjęta wykładzina i mata wygłuszająca... kompa nie stwierdzono??? Chyba że pod samą deską?
Silnik krokowy był zmieniany (50zł) i nic to nie dało.
lodoo

to poszukaj... komp jest dosc duzy... wsadz leb tu i tam i wylookaj...
skrzynka 20x25cm grubosc 5cm od ktorej odstaje wpizdu kabli :-P
Sensekhmet

OK, wsadzę łeb pod deskę i się zobaczy.

Ciekawe, ile by na złomie za takiego kompa chcieli...
karo3003

200 - 250zł :-/
Sensekhmet

:-(
Yakkul

Post autor: Yakkul »

To może inaczej odkręć pokrywę tam gdzie jest filtr powietrza i jak spojrzysz na gaźnik/monowtrysk zrób fotę wtedy będzie wiadomo jakie masz gardło, to może pomogę ;-)
ODPOWIEDZ