Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Luz zaworowy w 1.6D
Moderator: Moderatorzy
Luz zaworowy w 1.6D
Witam,
Pomierzyłem i wylotowe mam do poprawki, a sporo brakuje do normy 0,4. Jak wcisnąć szklanki, aby wyjąć płytki? Rozwiązania ze śrubokrętem itp. nie skutkują, szklanka ani drgnie, a zawór raczej na pewno nie opiera się o tłok...
Dziękuję z góry.
Pomierzyłem i wylotowe mam do poprawki, a sporo brakuje do normy 0,4. Jak wcisnąć szklanki, aby wyjąć płytki? Rozwiązania ze śrubokrętem itp. nie skutkują, szklanka ani drgnie, a zawór raczej na pewno nie opiera się o tłok...
Dziękuję z góry.
Płytki najpierw trzeba pomierzyć, potem wyszukać właściwe i zakupić, a to trwa. Na koniec oczywiście zamontować zakupione nowe. To daje dwie stresujące operacje demontażu/montażu wałka rozrządu. Mam wątpliwości, czy nie byłoby to właśnie kombinowaniem. Wiem, że istnieją specjalistyczne przyrządy do wciskania szklanek, tylko gdzie tego szukać?
Jak to gdzie, w sklepie z narzędziami lub częściami do samochodów
Nazywa się to fachowo "Dźwignia do płytkowej regulacji luzu zaworów", w InterCars taki przyrząd kosztuje poniżej 200 zł i jego producentem jest firma Hazet, innego bym nie kupował bo jeszcze się ułamie i będzie. Podsumowując jeśli masz to zrobić raz to podnieś wałek tak jak Prezes pisze, wcale nie ma tam nic stresującego. Powodzenia
Nazywa się to fachowo "Dźwignia do płytkowej regulacji luzu zaworów", w InterCars taki przyrząd kosztuje poniżej 200 zł i jego producentem jest firma Hazet, innego bym nie kupował bo jeszcze się ułamie i będzie. Podsumowując jeśli masz to zrobić raz to podnieś wałek tak jak Prezes pisze, wcale nie ma tam nic stresującego. Powodzenia

Nie mam doświadczenia z rozrządem oraz wałkiem tegoż. Poczucie rozeznania to za mało, aby mieć pewność dobrze wykonanej pracy oraz bezpieczeństwa dla silnika, który bardzo lubię. Ten klekot, ta moc
Wałek pamięta jeszcze czasy fabryki i wolałbym go nie ruszać. Z drugiej strony mógłbym oddać sprawę w ręce mechanika, ale obawiam się ryzyka kowalskich metod. HAZET 2574-1 powinien być odpowiedni - jeżeli jest osiągalny (w intercarsie zerowe stany magazynowe). Dzięki za informację.