Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

Duże spalanie - silnik 1.7 Mono.

Jednostki wolnossące i doładowane, serducha renatek :-)

Moderator: Moderatorzy

RYCHO35

Post autor: RYCHO35 »

a jak sprawdzałeś czujniki?
wsmpw

Post autor: wsmpw »

gufner pisze:Czujniki obadane. Jednyne co wymieniłem to przewody łączące EGR z elektrozaworem i kolektorem bo byly popękane i dziurawe. Reszta jest oki. Podjade gdzieś na kompa i zobaczymy co dalej. Ludziska z Łodzi, napiszcie gdzie podjechać bo nawet nie wiem gdzie jest jakiś warsztat co ma taki stary komputerek.

Co do wydechu to urwałem go w strasznie kijowym miejscu ale nie przed lambdą. Urwałem pomiędzy kolankiem a katalizatorem w miejscu ich skręcenia razem i to tak że śruby nadal tkwią w mocowaniu zardzewiałe i przeżarte w pizdu. Coś wymyślę jak to naprawić, ale nie dziś :)
60 zl rurka . ;)
gufner

Post autor: gufner »

No i się wyjaśniło. Po obadaniu czujników i zasięgnięciu języka wujka Google okazuje się że:
- Lambda powinna pracowac w przedziale napięć 0,2-0,8V a u mnie skacze od 0 do 0,2V
- czujnik temperatury w kolektorze ssącym ma zawsze opór równy nieskończoność, czy ciepły silnik czy zimny a powinien opór się zmieniać w zależności o temp.

No to już są jakieś punkty zaczepienia.

Co do wydechu to jadę do warsztatu po wypłacie niech się męczą.
Awatar użytkownika
maciek od iwony

Post autor: maciek od iwony »

Za lambdę poproszę kliknąć pomógł ;)
wsmpw

gufner pisze:czujnik temperatury w kolektorze ssącym ma zawsze opór równy nieskończoność, czy ciepły silnik czy zimny a powinien opór się zmieniać w zależności o temp.
termistor ntc 3.3 k
wydech to prosta sprawa przerabiałem to kilka razy :D
gufner

Sonda kupiona na allegro za 30zł, czekam na paczke. Czujnik temp kupie w sklepie w poniedziałek, a jeszcze nie sprawdziłem kurde tego mapa całego :) zapomniałem. A wydech - wezme fleksa, udziabę to rozerwane i dosztukuje jakąś rure i już :P
wsmpw

gufner pisze:A wydech - wezme fleksa, udziabę to rozerwane i dosztukuje jakąś rure i już :P
przyjedź wieczorem w tygodniu to się pobawimy ;)
gufner

U, no oka, a jaki dzień ci pasuje. Ja w poniedziałek mam wolne. Więc cały dzień na dłubanie. Daj znak to wpadne z 6 pakiem i coś wymyślisz :) Ja to na razie taśmą zasmarkam wysokotemp i jakoś dojade do ciebie hehe :)
gufner

Wydech zrobiony pierwsza klasa :) Najcichsze R5 jakim jechałem :)

Co do spalania obadaliśmy mapek i to nie on. Po podmianie na drugi efekty takie same. Falowanie obrotów itp. Sprawdziliśmy też czujnik temperatury cieczy chłodzącej i ten też działa bez problemu. Odkryliśmy że mój krokowy "ratuje" silnik przed zgaśnięciem. Kiedy obroty spadają za bardzo silnik odchyla dźwignie gazu i dodaje gazu :) Bajer :)
wsmpw

no mi sie wydaje że to sonda ,ale trzeba to wyeliminować :d no i ten czujnik temp powietrza w kolektorze :]
Awatar użytkownika
maciek od iwony

Post autor: maciek od iwony »

wsmpw pisze:no i ten czujnik temp powietrza w kolektorze :]
możet też bruździć.
lodoo
Post autor: lodoo »

odepnij sondę - silnik nie będzie dostawał dziwnych sygnałów i będzie wiedział, ze jest odpięta ;-) spalania nie poprawi, ale pewnie przestanie falować
gufner

Oka, sprawdzę motyw jutro. Nadal czekam na paczkę z sondą. Jak dojdzie wymienie sondę i czujnik i się obaczy. Opisze czy pomogło po wszystkim.

Aha, jedno ważne pytanie. Nie chce tankować do pełna aby obadać spalanie. Koszta - wiadomo :) Chce wypalić całą wahę!! I dopiero zatankować, wypalić ile zatankowałem i obliczyć spalanie. PYTANKO: CZYM TO GROZI??
jjmag

Post autor: jjmag »

ja to robię tak jadę na cpn leje pod korek do pierwszego odbicia robie dajmy na to 100 czy dwieście kilometrów i na tym samym cepenie robię ponownie to samo i patrzę ile wlajzło
gufner

Ja wiem jak sie robi, ale nie mam kasy aby wyrzygać 250zeta. Pytam czym grozi spalenie całej wahy? czy zatrę pompe, ew zapowietrze układ paliwowy albo inne cuda?
ODPOWIEDZ