Z tego co wiem jesteś specjalistą w tej branży - może pomożesz koledze?
Tak, część mojej wiedzy pochodzi z różnych stron i forów w internecie, bo zarówno zwykli jak i w ASO mechanicy potrafią takie głupoty gadać i robić, że włosy na plecach się jeżą.
Moje głębsze zainteresowanie tą dziedziną zaczęło się ok 9 lat temu właśnie po kompletnej niekompetencji "specjalistów" z ASO, gdzie po wydaniu okrągłej sumki, kilku wizytach i tak nie potrafili lub nie chcieli naprawić usterki. Po poszukaniu w internecie (wtedy jeszcze dość ubogim i z reguły na zachodnich stronach) odszukałem usterkę która okazała się być dość powszechną i znaną i tanią do usunięcia. Moje wizyty u mechaników ograniczają się jedynie do takich gdzie wymagane są specjalistyczne narzędzia i sprzęt pomiarowy, no i ma się rozumieć na gwarancji niestety.
Także ch... w d... ASO i niech żyją fora internetowe!

A z ciekawości po Twoim "postawieniu mnie do pionu" zacząłem szukać co mam w Xsarze i okazuje się że mam czujnik temperatury spalin - wygląd identyko - masz rację u mnie to nie lambda.
Natomiast w nowoczesnych jest jak najbardziej lambda, wystarczy w google lambda diesel wpisać.
Co do czujnika stopu i mrugania kontrolki świec żarowych - to informacja z forum Megane i potwierdzona przez kilka osób
Myślę, że skoro nie znamy rozwiązania problemu kolegi, to nie ma co się rozwodzić i zaśmiecać "w tem temacie".