Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

łożyska w GTT?

Jednostki wolnossące i doładowane, serducha renatek :-)

Moderator: Moderatorzy

Patron

łożyska w GTT?

Post autor: Patron »

witam, nigdy wczesniej tego nie sprawdzałem, więc nie wiem ...

czy ktoś może mi powiedziec jakie łożyska założyć do kół (przód, tył), chodzi mi o firmę, typ, rodzaj (jedno, - dwurzędowe, skośne?)
Awatar użytkownika
-=wasq=-

Post autor: -=wasq=- »

SNR

na przod ida bodajze gb12438 w przypadku malych i gb12807 w przypadku duzych

na tyl ida orginalnie bodajze fc12271 ale mozna zastosowac fc40570

firma wedlug mnie tylko iw ylacznie SNR orginalny producent dla renault od lat 20 minimum :D
supermonster

Post autor: supermonster »

wszystkie sa dwurzędowe - jedne na wałeczkach , inne na kulkach.

ostatnio wymieniałem w GTE i jak wyjąłem ze zwrotnicy to okazało się że były wałeczkowe. Kiedyś w GTR wymieniałem - były kulki.
Patron

co mam rozumiec przez:
na przod ida bodajze gb12438 w przypadku malych i gb12807 w przypadku duzych

skąd mam wiedziec które są u mnie?

P.S. dzieki za odpowiedz
Awatar użytkownika
renata

Post autor: renata »

wyciągnij i zobacz..
Patron

tak by było najprościej, ale mam ograniczony dostęp do garażu, więc chciałem najpierw wszystko kupic i pojechać tylko na wymianę
Qucor

Post autor: Qucor »

Patron pisze:...chciałem najpierw wszystko kupic i pojechać tylko na wymianę
Ja tak zrobiłem przy remoncie silnika i nic dobrego z tego nie wynikło...

Troche mi części zostało, troche dokupiłem i musiałem wasQowi głowe zawracać niepotrzebnie ;-)

Wyciągnij obadaj i będziesz miał pewność że kupujesz to co trzeba :mrgreen:
supermonster

Post autor: supermonster »

Jeśli chodzi o tylne łożyska to zmień w komplecie z tarczami...

Tarcze będziesz musiał zmienić za jakiś czas na pewno i szkoda robić sobie podwójny wydatek: teraz na łożyska i wymianę, potem za tarcze, łożyska i wymianę - bo używanych łożysk raczej się nie wyciąga ze zużytych tarcz aby wsadzić do nowych.

Poza tym nie spotkałem się z tym że są dwa rozmiary łożysk przednich...
gufner

Post autor: gufner »

Dzis usłyszałem moje łozyska. Z przodu. Fajny efekt, jak sie przyspiesza coraz bardziej robią wwwwwjjjjuuuuuuuuu :-D No i kolejna wymiana na wiosne. Co do tyłu jestem takiego zdania co Supermonster. Wymieniac razem z tarczami. Mniej robienia a rozbierasz to samo :-) I przy okazji sie zrobi.
ODPOWIEDZ