Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Kto naprawi komputer do Renault 5 Campus '91???
Moderator: Moderatorzy
-
karo3003
Kto naprawi komputer do Renault 5 Campus '91???
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów
Mam wielką prośbę, od dawna walczę z nadmiernym spalaniem w moim samochodzie ale niestety bezskutecznie, jeździłem do ASO (Renault i Skoda), podłaczali się pod komputer (powiedzieli że wszystkie czujniki działają), wymieniłem sondę lambda, niestety dalej nic... Być może mój komputer podaje za dużą dawkę paliwa bo nie jest oryginalny od Renault 5 tylko z Renault 19... Naprawdę nie wiem już co robić, po mieście pali 10 litrów a na trasie niecałe 8, tylko nie piszcie żebym zmienił silnik bo to nie wchodzi w grę, po pierwsze nie mam gdzie a po drugie samochód jest mi potrzebny...
Drugi dziwny objaw jest taki, że silnik dziwnie reaguje na pedał gazu, mianowicie przy maksymalnym wciśnięciu (na 5 biegu) przyspiesza powoli a przy powolnym zdejmowaniu nogi z gazu wyraźnie wzrastają obroty zamiast spadać (oczywiście tylko przez krótki okres czasu)... Dodatkowo, przy około 2,5 - 3,0 tysiącach obrotów jest taki moment w którym silnik zachowuje się jakby nie dostawał wystarczająco paliwa albo dostawał lewe powietrze bo samochód zaczyna drgać i nie przyspiesza (ten objaw pojawia się rzadko ale czasami zdarza się kilka razy w ciągu dnia)
Poza tym, silnik chodzi cichutko i równo, nie szarpie nie gaśnie, trudno go tylko z rana odpalić (rozrusznik ciężko kręci) ale to już pomijam...
Bardzo proszę o pomoc...
Pozdrawiam
Karol
Mam wielką prośbę, od dawna walczę z nadmiernym spalaniem w moim samochodzie ale niestety bezskutecznie, jeździłem do ASO (Renault i Skoda), podłaczali się pod komputer (powiedzieli że wszystkie czujniki działają), wymieniłem sondę lambda, niestety dalej nic... Być może mój komputer podaje za dużą dawkę paliwa bo nie jest oryginalny od Renault 5 tylko z Renault 19... Naprawdę nie wiem już co robić, po mieście pali 10 litrów a na trasie niecałe 8, tylko nie piszcie żebym zmienił silnik bo to nie wchodzi w grę, po pierwsze nie mam gdzie a po drugie samochód jest mi potrzebny...
Drugi dziwny objaw jest taki, że silnik dziwnie reaguje na pedał gazu, mianowicie przy maksymalnym wciśnięciu (na 5 biegu) przyspiesza powoli a przy powolnym zdejmowaniu nogi z gazu wyraźnie wzrastają obroty zamiast spadać (oczywiście tylko przez krótki okres czasu)... Dodatkowo, przy około 2,5 - 3,0 tysiącach obrotów jest taki moment w którym silnik zachowuje się jakby nie dostawał wystarczająco paliwa albo dostawał lewe powietrze bo samochód zaczyna drgać i nie przyspiesza (ten objaw pojawia się rzadko ale czasami zdarza się kilka razy w ciągu dnia)
Poza tym, silnik chodzi cichutko i równo, nie szarpie nie gaśnie, trudno go tylko z rana odpalić (rozrusznik ciężko kręci) ale to już pomijam...
Bardzo proszę o pomoc...
Pozdrawiam
Karol
-
wsmpw
-
karo3003
-
wsmpw
hmmm trudno bo pewnie będzie otwirał jak chodzi silnik ...
oglnie to sie je odblokowuje w wanience ultradzwiękowej ale pewnie u ciebie działa dobrze ale pali za dużo może czujnik na wale jest źle ustawiony i ma zły sygnał i wtryskuje w fazie wydechu hmmmmmmmm
trzeba by było zobaczyć na innym kompie..
zrób zdjęcie po zdjeciu pokrywy filtra tego wtryskiwacza
może masz oring na uszczelnieniu wtryskiwacza wydmuchany
albo cos nie tak z przepustnicą
oglnie to sie je odblokowuje w wanience ultradzwiękowej ale pewnie u ciebie działa dobrze ale pali za dużo może czujnik na wale jest źle ustawiony i ma zły sygnał i wtryskuje w fazie wydechu hmmmmmmmm
trzeba by było zobaczyć na innym kompie..
zrób zdjęcie po zdjeciu pokrywy filtra tego wtryskiwacza
może masz oring na uszczelnieniu wtryskiwacza wydmuchany
albo cos nie tak z przepustnicą
-
arex2006
-
karo3003
na poczatek sprawdzę u jakiegoś mechanika ten wtryskiwacz, może rzeczywiście się zawiesza... jak będzie już wiadomo co jest to albo kupię ten komputer od renata, albo poproszę o pomoc arex2006, w każdym razie wiem juz od czego zaczynać, dzięki
P.S Jak komuś przyjdzie do głowy co jeszcze może być przyczyną to proszę o sugestie za które z góry bardzo dziękuję
Pozdrawiam
Karol
P.S Jak komuś przyjdzie do głowy co jeszcze może być przyczyną to proszę o sugestie za które z góry bardzo dziękuję
Pozdrawiam
Karol
najlepiej sprawdz na innym kompie... podjedz na jakis szrot i powiedzze chcesz kompa ale nie wiesz czy to komp, podlacz i przejedz sie....
nie wydaje mi sie zeby to byl komp... a jak by byl to to ze jest z r19 nie przeszkadza - sonda pokaze ze jest za bogato i komp zmniejszy dawke... a jak wtrysk leje to tak izabieg nic nie da...
obstawiam wtrysk....
nie wydaje mi sie zeby to byl komp... a jak by byl to to ze jest z r19 nie przeszkadza - sonda pokaze ze jest za bogato i komp zmniejszy dawke... a jak wtrysk leje to tak izabieg nic nie da...
obstawiam wtrysk....
-
zanat
Podepnę sie pod temat również mam 1,4 na mono tyle że z gazem. Jak jeździłem przez chwilę na benzynie to spalał mi około 16/100
. Później przerażony wynikiem nie testowałem. Na gazie pali mi około 10-11l/100. nie wiem czy to dobrze czy źle jedni mówią tak a inni inaczej. Poza tym autko zarówno na benzynie jak i na gazie ma zbyt wysokie wolne obroty chociaż czasem ale rzadko jest ok. Autko jeździ w cyklu mieszanym i nie za wolno. Silnik też już nie jest pierwszej świeżości i pali sporo oleju ale na razie nie stać mnie na zmianę. Poza tym autko sprawuje się ok. Pozdrawiam.
-
karo3003
może czujnik położenia przepustnicy Ci nie działa albo masz poprostu linkę od gazu za mocno naciągniętą i sprężyna nie daje rady wrócić na położenie wolnych obrotów... albo wina sondy może być, ja też tak miałem zarówno z linką jak i sondą choć z drugiej strony jak masz silnik zajeżdżony to może nie ma co oczekiwać... Ja mam do sprzedania 1.4 na gaźniku w bardzo dobrym stanie jak coś