Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

Problem z odpalaniem

Jednostki wolnossące i doładowane, serducha renatek :-)

Moderator: Moderatorzy

grzenio

Problem z odpalaniem

Post autor: grzenio »

Mam problem z moja Renią ! Nie kręci myślę ze jest to problem z rozrusznikiem tylko ze nie jestem zaawansowany w technikę mechaniczną i nie wiem gdzie jest rozrusznik !! Może i jest to żenujące ale naprawdę mam problem !! Auto cały czas stało ale przynajmniej raz dziennie je odpalałem ... ( samochód jeździł raz na 2 tygodnie nawet czasami rzadziej)

Mój samochód to Renault 5 1.1 85r.

Ps. Proszę o pomoc
gufner

Post autor: gufner »

Grzenio... dzien dobry na poczatek ...
A teraz konkrety bysmy porosili. Nie kreci to nie wiele. Jak przekrecisz kluczyk slychac cokolwiek, zapalaja sie kontrolki? Czy zero, nic, czy pyk, czy tyr tyr, napisz cos wiecej jednym slowem :-)
grzenio

Niom Dzień dobry kontrolki sie zapalają i nieprzygasają nic nie słychać z silnika
gufner

Jesli nic, zero nawet pykniecia to sprawdz kable do rozrusznika i do stacyjki. Hmm rozrusznik jest ... jak staniesz z lewej strony autka, czyli od strony kierownicy (tak dla sciaslosci :-) ) i zajrzysz do komory silnika patrzac od twojego brzycha powinienes zobaczyc po koleii: nadkole, puste, skrzynia, blok. I pomiedzy skrzynia a blokiem blizej wnetrza autka, ale od prawej strony bloku (nadal stoisz po lewej stronie autka i lezysz na komorze silnika :-D ) przyczepiony jest rozrusznik. Mniej wiecej na wyciagniece reki jakbys chcial go siegnac od gory prawą reką. Jakby co daj maila, jakos na fotce ci zaznacze. Ale ja mam troszke inny silnik ale rozrusznik tez mam tam gdzie ty.

Tak wiec zacznij od obadania kabli do rozrusznika.
supermonster

Post autor: supermonster »

Słynny biały kabel??
lodoo
Post autor: lodoo »

sprawdz kabel w kostce przy lewej przedniej lampie...przeczysc styki...

jak juz znajdziesz rozrusznik to jest na nim taki maly walec doczepiony (elektromagnes) i on ma podlaczenie na wsuwke - bialy kabel - sprawdz czy tam dochodzi prad w momencie przekrecenia kluczyka na "rozruch" potem mozesz tez tam przylozyc prad +12V bezposrednio z akumulatora - i jak zakreci - to problem z kablami - jak nie to problem z rozrusznikiem lub elektromagnesem
McGregor

Post autor: McGregor »

A akumlator sprawdzony? Bo jak autko zapalane codziennie, a jeżdżone sporadycznie to aku nie ma sie jak naładować i musi paść. Zwłaszcza w zimie.
lodoo
Post autor: lodoo »

skoro kontrolki sie zapalaja i przy przekreceniu kluczyka nie gasna to napewno nie aku tylko brak zasilania rozrusznika :-)
grzenio

gufner,
darkbadboy17@wp.pl
jeśli można te zdjęcie ;)
McGregor

Post autor: McGregor »

Lodoo pisze:skoro kontrolki sie zapalaja i przy przekreceniu kluczyka nie gasna to napewno nie aku tylko brak zasilania rozrusznika :-)
Fakt :). Przeoczyłem tego posta.
gufner

Fotke wyslalem. Mam nadzieje ze pomoze cos :-)
grzenio

Tak doszła dzięki wielkie!! Okazało sie że to biały kabel od kostki był zaśniedziały i już dobrze kręci , ale nie zapala ;( I nie wiem w czym tkwi nadal problem ?
supermonster

Post autor: supermonster »

MOŻE MU ZIMNO... SSANIE ZACIĄGASZ?
wsmpw

Post autor: wsmpw »

to na popych albo zobaczyć pierw kable Wysokiego Napięcia albo przeczyścić styki w kopółce te co palec dotyka
arex2006

Post autor: arex2006 »

moja rada
sprawdź kable na akumulatorze
moj nieprzykręcony akumulator podczas hamowana się przechylał i odłamała się klema od przewodu
niby wszytsko działało ale tymi cieniutkimi kabelkami nie miał wystarczająco dużo prądu żeby zakręcić
ODPOWIEDZ