Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

skrzynia biegow, problem ze wstecznym

Jednostki wolnossące i doładowane, serducha renatek :-)

Moderator: Moderatorzy

graczu

skrzynia biegow, problem ze wstecznym

Post autor: graczu »

Witam

Jest problem, niestety - od 2-3 dni wsteczny wchodzi mi raz na 3-4 razy... jak temu zaradzic ? jak chce go wrzucic to drazek blokuje sie w polowie drogi. Tylko z tym biegem jest problem, inne wchodza jak malina. Czy to cos powaznego ? Jak sobie z tym poradzic? Do fachowca isc czy da rade cos samemu ?

Mam skrzynie 4 biegowa, silnik 1.1
frantic

Post autor: frantic »

może pomoże regulacja na wybieraku, trzeba wejść pod auto i zobaczyć jak pracuje wybierak gdy ktoś w środku będzie próbował wrzucać wsteczny, regulacja jest od strony drążka zmiany biegów, nad wydechem, reguluje się luzując obejmę i przekręcając wybierak względem sztywnego trzpienia od strony lewarka. Warto zaznaczyć sobie początkowe ustawienie żeby w razie kłopotów można było wrócić do stanu poprzedniego. Brzmi to skomplikowanie ale jest naprawdę proste jak się zakuma o co chodzi
żuwik

Post autor: żuwik »

Sprawdź czy sprzęgło bierze do końca. Dociśnij pedał na maxa do podłogi i spróbuj.

Jeśli na zgaszonym silniku wchodzi dobrze, a na zapalonym wbijasz wsteczny, wybijasz, puszczasz sprzęgło, wciskasz, wbijasz i jest problem, to może być to.
Yakkul

Post autor: Yakkul »

dokładnie sprawdź zgaszony/zapalony jeśli nie ma różnicy to pozostaje usunięcie luzów :-(
graczu

dzis dzialala dobrze... o dziwo :P

ale jest to samo na zgaszonym i zapalonym
karol999

Post autor: karol999 »

Obstawiam kulkę wodzika (przy śrubie łączącej z drążkiem) - luz góra/dół na niej istotnie wpływa na działanie wstecznego. Przećwiczyłem to u siebie
graczu

dzis znow kaplica - czesciej wchodzi jedynka niz wsteczny (mimo ze sprzeglo max w podlodze i na drazku tez podnosze kapturek do gory mocno)

sam sie kurde nie znam... bedzie trzeba chyba podjechac do znajomego :)
żuwik

Nie pisałeś wcześniej że wchodzi 1 zamiast R. Ewidentna regulacja.
shogun

Post autor: shogun »

Cześć mam identyczny problem tylko z wrzucaniem 1 , czasami udaje mi sie to zrobić ale 2 x na 10 wchodzi, ewentualnie jeżeli wrzcam najpierw 2 a potem 1 ale też nie zawsze wskakuje. Nie wiem co robic i czy mam zrobic podobnie jak wyżej napisaliście o wstecznym :?: . Silnik 1,4.

Pozdro ...
żuwik

Jedynka nigdy nie wchodzi dobrze gdy auto jest w ruchu.

Sprawdź to samo w kwestii sprzęgła. Potem sprawdź ilość oleju w skrzyni. Tu problemem raczej nie będzie wybierak, skoro wchodzi 2ka.
shogun

Gdzie i jak dokoładnie mozna sprawdzić poziom oleju w skrzni i jeżeli bedzie niski jakim olejem ja zalać ?? :-/
shogun

skrzynia

ps. bez wzgledu czy silnik stoi czy pracuje jest problem prawie za kazdym razem wbic 1 . wrzuciłem fotke bo nie wiem czy przypadkiem to nie jest wyruchane a moze cos pomoze ??
clio-energy

Post autor: clio-energy »

jak ten plastik jest wyruchany to nic nie wchodzi.....ja mysleze poprostu skrzynia juz sie do niczeg nie nadaje taki urok tych paczek jest
graczu

u mnie problem zniknal po regulacji na wybieraku :) teraz wszystko wchodzi jak malina za kazdym razem
Karol

Post autor: Karol »

u mnie 1 zamiast wstecznego wchodziła, jak nie miałem oleju w skrzynce. 3 nie chciało wcale wchodzić, a wsteczny jeszcze gorzej.

spuściłem cały olej ze skrzyni ( była tam dosłownie szklanka oleju !!!!) i zalałem olejem do przekładni jakichśtam, pracujących pod dużym obciązeniem i w brudnych warunkach ;)
nie pamietam, jakie oznaczenie gęstości, ale zgodne z tym, co ma być ;) to było 2500 km temu :) do dziś nie mam żadnego kłopotu ;)
ODPOWIEDZ