Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Koleżanki i koledzy potrzebuje waszej porady . Kupując 7 lat temu moją Renie GTX=a był w niej zamontowany akumlator Varta 44 Ah i po dwóch latach padł i 5 lat temu kupiłem nowy Bosch Silver S4 o takiej samej mocy , czyli 44Ah i wczoraj odmówił posłuszeństwa . Proszę was o podpowiedz , czy 44Ah to do silnika 1.7 to nie za mało, może kupić większej mocy . Ktoś wie jaki w tym silniku nominalnie powinien być akumlator . Macie może jakieś doświadczenia jakiego producenta kupić czy wsio ryba bo go po 5 latach i tak szlag trafi . Dzięki . Pozdrawiam !
pojemność aku to jedna sprawa a ważny jest też prąd rozruchowy. Skąd wiesz że padł? Ktoś go pomierzył? Pozatym 5 lat na aku to wcale nie zły wynik. Ja do laguny 1.8 kupowałem 50 Ah w real'u ( jakiś power coś tam coś tam ) i służy już 7 lat.
Czy 44 Ah to za mało to nie wiem, sprawdź w literaturze.
Ale zanim weźmiesz się za wymianę akumulatora daj do jakiegoś zakładu niech ci go pomierzą, sprawdzą obwód ładowania i może poszukają jakiś upływów prądu.Bo jeśli masz coś nie tak z inst. to wymiana akumulatora nic nie pomoże.
Jeśli chodził Ci 5 lat na 44Ah to mógłby być i 44Ah. Natomiast silnik GTE jest nieco większy od 1,1 i 1,4 I może mógłby być i większy akumulator. Musisz jednak popatrzeć czy większy zmieści się w komorze akumulatora. U nas siedzi 55Ah ale mieści się na styk. Dyskusji na różnych forach na ten temat było dużo, że o kłótniach i wymądrzaniu się już nie wspomnę
Moim zdaniem nie ma co przesadzać z pojemnością akumulatora, bo na krótkich dystansach może alternator go nie doładowywać.
Napisałem moje zdanie i nie podejmuję dalszej dyskusji
był mierzony dlatego wiem , że padł .Natomiast z ładowaniem i wszystko z prądem oraz instalacją jest ok . Dzięki za podpowiedzi , ale proszę o więcej informacji . Pozdrawiam !
Do R5 wchodzi spokojnie i nic nie wystaje 77 Ah. Długość – 278 mm Szerokość – 175 mm Wysokość - 190 mm. Np. Bosch z serii S5 czy Varta Silver.
5 lat to normalna długość życia akumulatora. Osobiście wole zwykłe z odkręcanymi korkami, gdzie mogę samodzielnie kontrolować stan elektrolitu i uzupełniać. Obecnie jednak nawet najtańsze markowe sa już "bezobsługowe", co moim zdaniem skraca ich żywotność. Rekord był u ojca w Lanosie, gdzie najtańsza Varta miała 9 lat i z nią samochód został sprzedany. Ile jeszcze podziałała to nie wiem, ale był to właśnie model, gdzie samodzielnie można było uzupełnić stan elektrolitu.
nie ma sensu montować zbyt dużego akumulatora bo efekt będzie odwrotny od zamierzonego, alternator nie da rady go naładować. Nie bądźmy mądrzejsi od konstruktorów.
RYCHO35 pisze:nie ma sensu montować zbyt dużego akumulatora bo efekt będzie odwrotny od zamierzonego, alternator nie da rady go naładować. Nie bądźmy mądrzejsi od konstruktorów.
Alternator będzie w stanie go naładować lecz czas który będzie potrzebny naładowania jest zależny od stanu rozładowania i pojemności.
Dla ciekawostki mogę wam powiedzieć że bardzo rozładowany akumulator potrafi pobierać 30A i więcej, w aucie odpalonym z kabelków bądź ostatkiem sił kręcenia rozrusznikiem.
Aktualnie polecam EXIDE oraz pod markę Centre tego ostatnio dużo montuję i nikt nie wraca z reklamacją
Renault Megane 1,6 16v 110KM
Clio Turbo
Regeneracja alternatów i rozruszników
Z pojemnością akumulatora nie ma co przesadzać. To że wchodzi 77Ah, to tylko informacja mająca jedynie zastosowanie, gdy mamy diesla 1.6 albo zeswapowanego 1.9 D/TD. Do silników benzynowych 55 Ah wystarczy w każdym przypadku, nawet jeśli był robiony swap na coś o większej pojemności.