Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

Białe R5 1.7

Wrzucamy tutaj auta znalezione w sieci, multimedia, ogloszenia, aukcje itp...

Moderator: Moderatorzy

krztof

Białe R5 1.7

Post autor: krztof »

Witajcie,

Krótko tytułem wstępu: od dziecka R5 było dla mnie autem magicznym, do którego mam duży sentyment. Wszystko za sprawą znajomych, z którymi przejechałem setki km czerownym Campusem w czasach, kiedy w PL jeździły głównie Polonezy i Maluchy :)

Co jakiś czas sprawdzam sobie oferty na allegro żeby zobaczyć, czy nie znajdzie się coś ciekawego.

Natrafiłem dziś na taki egzemplarz:
http://otomoto.pl/renault-5-C30146219.html

Zewnętrznie wygląda w miarę ok (choć niepokoi mnie świeży lakier, bo nie wiem jak był położony), poza lekko przeżartym nadkolem LP. Silnik 1.7 też jest ok (jak jest z jego awaryjnością?).

Głównie niepokoi mnie jednak cena. Jak na 1.7 GTE z nowym lakierem i LPG wydaje mi się niepokojąco niska. Czy ktoś z Was wie może coś więcej o tym aucie? Albo na podstawie zdjeć może coś więcej napisać?

Bo pomimo tego że rozsądek zapala czerwoną lampkę, że nie powinienem wydawać pieniędzy na ponad 20 letnie auto z marzeń z dzieciństwa, to jednak... Chęć realizacji marzeń jest chyba silniejsza ode mnie :)

Z góry dziękuję Wam za pomoc!
dredzioch1

Post autor: dredzioch1 »

Ja nie widzę na nim ani nowego lakieru, ani wersji GTE. Popatrz na tablicy, jest tego sporo. Poza tym żyje się po to aby realizować marzenia. Jeśli Twoim marzeniem jest R5 i masz środki na zakup to kupuj czym prędzej i się nie zastanawiaj.
Krzysiek92

Post autor: Krzysiek92 »

Co do silnika to jest na monowtrysku , silniki te lubią się przegrzewać ze względu na zapchana chłodnice zle odpowietrzenie co do auta to wersja gtx z ładnym welurem elektryka itp, za ta cenę warto, sprawdź tylko stan blach podłogi i progów, spalanie lpg w granicach 9l wiec tragedii nie ma
Awatar użytkownika
kabar
Kontakt:

Post autor: kabar »

To auto było u nas w klubie - miał je Dyzio.
krztof

A czy na podstawie zdjęć jesteście mi w stanie coś więcej powiedzieć?

I jak obecnie jest z dostępnością części do R5? W miarę łatwo, czy trzeba się mocniej postarać i więcej kasy wydać?

Ten silnik 1.7 mono jest ok, czy lepiej poszukać 1.4
Awatar użytkownika
kabar
Kontakt:

1.7 jest ok, lepszy od 1.4 :)
Krzysiek92

Post autor: Krzysiek92 »

Na podstawie zdjęć cieżko będzie ocenić stan ale na pierwszy rzut wnętrze nie zniszczone, fotele nie porwane, brak maskownic na głośniki, brak wykładziny bagażnika, inny przełącznik od świateł i brak zaślepki pod nim, z zewnątrz nie starannie malowana np zapaćkane farbą osłony od lusterek, brak halogenów w zderzaku choć za tą cenę to naprawdę warto przemyśleć, co do części są dostępne tu na forum bądź w sklepach więc problemu nie ma. A wystarczy w nią wsadzić te 100 zł na brakujące elementy i cieszyć się R5 i to w modnym białym kolorze:) Co do silnika 1,4 jest ok ale pojeździsz troszkę i będzie CI mało mocy i kolejny wydatek na 1.7 plus robota itp itd, a jeśli ktoś dbał o silnik, regularnie oleje, płyny to będzie Ci służył, z wierzchu wygląda bardzo schludnie:)
krztof

Dzwoniłem dziś wieczorem pod wskazany w ogłoszeniu numer. Niestety auto sprzedaje handlarz. Kupił je, po czym wymienił silnik, bo poprzedni padł. Blacharka jest w średnim stanie. O aucie nie za wiele wie poza tym, że silnik ma moc ok. 100 KM (sic!).

Także pomimo ładnego wyglądu na aukcji raczej się nie zdecyduje i będę spokojnie czekał na coś w lepszym stanie i z bardziej pewnego źródła.

Dzięki w każdym razie za chęć pomocy.

Mam nadzieję, że niedługo będę mógł już pisać na forum w sprawie zakupionego przeze mnie wymarzonego auta :)
Awatar użytkownika
tommies

Post autor: tommies »

Gdyby to była wersja gaźnikowa to rzeczywiście było by 92 KM, ale wygląda na monowtrysk i 74 KM
Poza tym auto zmęczone i zaniedbane. Zapaćkane wszystko na biało byle jak.

Przy kupnie R5 kieruj sie jedna podstawowa zasadą, którą jest dobry stan blacharski. Zazwyczaj sprowadza się to do znalezienia jakiegoś Capusa powyżej 1990 roku.
Mechanicznie wszystko da się zrobić czy nawet zmienić silnik. R5 to jeszcze proste auto, a z częściami nie ma większych problemów a do zwykłych wersji praktycznie wszystko dostępne.
Ale naprawy blacharsko-lakiernicze są drogie i bez odpowiedniego zaplecza niewykonalne domowymi warunkami.
Awatar użytkownika
kabar
Kontakt:

Problemem jest to że 90% tych aut jest w kiepskim stanie blacharskim a niestety lata lecą :)
Awatar użytkownika
kurylek

Post autor: kurylek »

ODPOWIEDZ