Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

Nadwozie do 5 alpiny

Wszystko to co nie dotyczy napędu

Moderator: Moderatorzy

kuchta

alpina

Post autor: kuchta »

Panowie niepiszemy pracy dyplomowej tylko chcemy poskładac zawieszenie a jak sie to inaczej nazywa to może byc.A ja tak to rozumuje i pomału składam dzieki za podpowiedzi
gran
RYCHO35

Post autor: RYCHO35 »

Miałem napisać o montażu przedniego zawieszenia:
-jeśli masz porozbierane wachacze i drążki to najpierw trza to dobrze poskładać.
1. na wachaczu i na drążku są wybite znaczniki-muszą się zgadzać
2. na drazu i na jego tylnym mocowaniu też są wybite znaczniki
a) dwie poziome kreski to drążek lewy a trzy kreski coś jak gwiazda mercedesa to prawy drążek
b) ponad nimi jest wybita kropka i jest też znaczek wybity na mocowaniu tego drążka-ich położenie też musi się zgadzać po to ażeby dobrze ustawić mocowanie drążka względem wachacza.
3. zmontowany wachacz wraz z drążkiem wsadzany do auta:
a)na tylne mocowanie drążka zakładamy śrubę tę bliżej progu
b) w miejscu drugiej śruby (wewnętrzna) wkładamy cuś takiego aby otwory w nadwoziu i mocowaniu drążka były rozstawione o 38-42mm
c) śrubę z przodu wachacza dokręcamy na fest
d) napinamy drążek kluczem i w drugi otwór tylnego mocowania wkładamy śrubę i po robocie

Górny wachacz nie ma żadnej regulacji trzeba tylko sprawdzić czy tuleje odpowiednio wystają- zewnętrzne płaszczyzny tulei powinny dać wymiar 170,5mm
ODPOWIEDZ