Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
klocki hamulcowe tarcze itd.
Moderator: Moderatorzy
klocki hamulcowe tarcze itd.
więc pytanie jest takie iż postanowiłem zająć się lekko hamulcami i chce kupić wentylowane tarcze brembo 238mm i klocki jakieś ale pytanie jakie klocki będą najlepsze żeby to jakos współgrało ktoś pomoże?
zaciski mam chyba lucas (od wasqu) nie wiem dokładnie co on tam miał..
zaciski mam chyba lucas (od wasqu) nie wiem dokładnie co on tam miał..
Klocki nie mają długo wytrzymywać, tylko zapewnić jak najlepsze hamowanie 
Oj Viniu - wyłazi oszczędność kierowcy dla którego auto jest źródłem utrzymania
Od dłuższego już czasu staram się do wszystkich aut stosować ATE - w przeciwieństwie do Brembo czy Ferodo nadal trzymają dobrą jakość.
A przy okazji - TRW i Lucas to w tej chwili jedna firma.

Oj Viniu - wyłazi oszczędność kierowcy dla którego auto jest źródłem utrzymania

Od dłuższego już czasu staram się do wszystkich aut stosować ATE - w przeciwieństwie do Brembo czy Ferodo nadal trzymają dobrą jakość.
A przy okazji - TRW i Lucas to w tej chwili jedna firma.
Tomku powiem tak... samochod juz od 2 lat nie jest glownym zrodlem utrzymania... przez okres 4,5 roku byl... zrobilem nim ponad 400tys kilometrow... troszke wiec mialem jazdy i hamowan... Textar jeszcze tak bardzo nie brudzi felg jak reszta... nie powiem Ate tez ok ale moim zdaniem Textar drozszy i lepszy od Ate... a jezdzilem nie ukrywam przeladowywanym samochodem i to nie ukrywam ze niekiedy grubo (nie ma sie czym chwalic)... wiec hamulce byly tez poddawane ekstremalym niekiedy warunkom... i do tych klockow tez zawsze dokupowalem tarcze Textar-a... wada jest jedna... ze potrafia sobie popiskiwac przy delikatnym hamowaniu jak w Zuczku 
ostatnio slyszalem jeszcze o nowej firmie MAFF... kupilem i zamontowalem 4 klientom w ich samochodach i mowia ze dobre klocki... a i cena w miare przyzwoita...

ostatnio slyszalem jeszcze o nowej firmie MAFF... kupilem i zamontowalem 4 klientom w ich samochodach i mowia ze dobre klocki... a i cena w miare przyzwoita...

wlasnie myslalem ze jak dam twarde klocki to tarcze beda sie szybko scierac i beda sie na nich cholerne faski robic... one sa wentylowane i dalem do nich dodatkowe chlodzenie za metalowe oslony od brudu... nie zdarzylo sie zeby sie grzaly lub zeby byl slaby hamulec... Textar-a tarcze i tez ich klocki super wspolpracuja i taka tarcza wytrzymuje 2 kpl klockow dopiero przy 3 wymieniam(chodzi o przednia os)... scieranie tarczy rownomierne... tylko dodam ze Textar-a tarcza jedna sztuka przednia prawie 300zl a tylny tarczo-beben ponad 300zl... gdzie ATE kosztuje prawie 50-70zl mniej za sztuke... ale przebieg prawie 10tys wiecej jak dla mnie byl bardzo oplacalny to samo z klockami... Raikan kupowalem po 70zl kpl a za Textara placilem prawie 200zl (po rabatach)...
[ Dodano: 12 Październik 2011, 20:32 ]
no widze ze troszke stanialy przez te 3 lata jak wymienialem ostatnio... ale poszukaj tu...
http://katalog.fota.pl/Katalog/Cars1.as ... KModNr=560
dla porownania ceny do babci tarcz:
http://katalog.fota.pl/Katalog/Cars3.aspx?GenArtNr=82
cena za sztunie
[ Dodano: 12 Październik 2011, 20:32 ]
no widze ze troszke stanialy przez te 3 lata jak wymienialem ostatnio... ale poszukaj tu...
http://katalog.fota.pl/Katalog/Cars1.as ... KModNr=560
dla porownania ceny do babci tarcz:
http://katalog.fota.pl/Katalog/Cars3.aspx?GenArtNr=82
cena za sztunie

Tarcza wytrzymuje 2 komplety klocków?? lol
to co najmniej o połowę za mało jak dla mnie...
U mnie w meganie po drugim komplecie klocków zjechanym praktycznie do zera na tarczach jest około 0,7 zużycia na stronę....
Tarcze Brembo, klocki pierwsze ATE, drugie VALEO, a teraz założę RH
W R5 na ciętych Brembo i klockach Ferodo Premier na tarczach praktycznie zero zużycia, klocków pół nie było...
Chyba chodzi o to, żeby klocki zmieniać, a nie tarcze...
Ale może w busach te normy wymian są inne, nie wiem...
to co najmniej o połowę za mało jak dla mnie...
U mnie w meganie po drugim komplecie klocków zjechanym praktycznie do zera na tarczach jest około 0,7 zużycia na stronę....
Tarcze Brembo, klocki pierwsze ATE, drugie VALEO, a teraz założę RH
W R5 na ciętych Brembo i klockach Ferodo Premier na tarczach praktycznie zero zużycia, klocków pół nie było...
Chyba chodzi o to, żeby klocki zmieniać, a nie tarcze...

Ale może w busach te normy wymian są inne, nie wiem...
powiem tak... mysle ze jak sie tej firmy tarcze zamontuje w piatalu to to bedzie jego dozywotka na bank... bo ja robilem przebiegi na tarczach rzedu 150 tys... i to naprawde jak juz mowilem w ciezkich warunkach jezdzily... ja rzadko mniej na budzie mialem jak 2tony... mysle ze jak bym jezdzil do 1.3tony to by wytrzymywaly jeszcze wiecej... a po trasach na wioskach jak wiadomo trzeba miec oczy w d... dodatkowe czeste dochamowania ciagniki rolnicze itp... i po takim przebiegu mozna by bylo dac jeszcze raz klocki ale ze wzgledu na to ze ja nim jezdzilem i ja jestem jego wlascicielem a potrafilem nim latac nawet po 160km/h to decydowalem sie na wymiane razem z tarcza... innej firmy nawet nie wytrzymywaly wiecej jak 90tys...
cholernie polecam ta firme
cholernie polecam ta firme