Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Ok Ok dzieki za info... Unikorn dzieki za obrazek teraz juz wiem co i gdzie;p jutro podziałam
[ Dodano: 5 Lipiec 2011, 22:54 ]
Czytałem zuwika posty regulowalem sklad mieszanki... Obroty mam 1000 bez swiatel dlatego ustawilem takie bo na 800 mi szarpalo i trzeszczaly plastki (chyba poduszki pod silnikiem)
...lub zawory. Acha i nie licz że jak podepniesz wszystkie wężyki to coś to pomoże. Mogą być luzy na gardzielach i gaźnik do regeneracji. Swego czasu przebyłem taką operację - cena w Wwa - 450 zł.
Pisałeś że śmierdzi wachą. Ale podczas pracy czy po zgaszeniu?
E to nie tragedia. Jest jeszcze jedno święte prawo - gaźniki reguluje się będąc pewnym, że wszystkie inne elementy silnika takie jak elektryka zapłonu i zawory zwłaszcza są ok.
Wiem. Kopułka była wymieniana w tamtym roku przegladalem dzisiaj jest wsio ladnie czysto zostaly te kable jeszcze pasuje swiece wymienic i wtedy bede dzialac dalej
[ Dodano: 6 Lipiec 2011, 17:52 ]
Aaa wacha smierdzi ale nie jest to zapach benzyny tak jak z karnistra czy cos tylko taka nie dopalona.. I jeszcze dochodzi do tego wydech bo ostatnio przy depnieciu syczy w nim a jak malo gazu dam to nie wydaje mi sie ze moze byc zapchany
unikorn pisze: Jest jeszcze jedno święte prawo - gaźniki reguluje się będąc pewnym, że wszystkie inne elementy silnika takie jak elektryka zapłonu i zawory zwłaszcza są ok.
oraz wszystkie uszczelki pod gaźnikiem są ok pod weberem są 3 nie licząc podstawki która grzeje gaźnik. ta 3 jest pod tą blachą ze stali nierdzewnej
Renault Megane 1,6 16v 110KM
Clio Turbo
Regeneracja alternatów i rozruszników
wracając jeszcze do zdjęcia na którym zaznaczyłeś czarnym i czerwonym kółkiem siłowniki:
-pisałem że ten czarny to może być odpowietrzenie komory pływakowej ale może to też być siłownik tzw. szybkiego biegu jałowego-obydwa takie urządzenia były stosowane w weberach dir, drt jak i tldr i wyglądały podobnie. Nie widać na zdjęciu jakie z nich wychodzą wodziki więc na 100 % trudno mi to określić. Pisze o tym bo regulacja tego urządzenia ma istotny wpływ na cały proces regulacji gaźnika lub może nawet ją uniemożliwić.
[ Dodano: 6 Lipiec 2011, 23:32 ]
i jeszcze jedno-taka oczywista oczywistość jak sprawdzenie szczelności zaworka iglicowego, regulacja poziomu paliwa w komorze pywakowej i ewentualne sprawdzenie poprawności montażu dysz zrobione?
Tzn dysze sprawdzalem to ok ale ten zaworek iglicowy to gdzie sie miesci bo wlasnie kiedys tak ogolem spogladalem szukalem wlasnie tego ustawiania poziomu paliwa w plywaku ale nie znalazlem... U kolegi ale calkiem inne auto to z boku mial takie okienko i srube od gory i w ten sposob sie ustawialo
[ Dodano: 6 Lipiec 2011, 23:40 ]
A obczailem na necie jak on wyglada wiec poszukam go jutro
wader600 pisze:Chyba by mnie taniej i mniej nerwow kosztowalo wlozenie mono ...
...to już lepiej za tą kasę kupić dwa webery 40dcoe lub podobne, powywalać egr-y itp(zresztą i tak bym to wywalił bo to tylko przysparza kłopotów) i cieszyć się z jazdy...
zaworek jest w środku gaźnika, trzeba gaźnik rozmontować, jak znajdę to Ci napiszę jaki powinien być poziom paliwa ale muszę znać konkretnie typ gaźnika np: 32 drt 101? Te ostatnie cyfry po drt sa istotne. O prawidłowym montaży dysz pisałem dlatego bo kiedyś regulowałem komuś silnik i za cholerę nie dało się ustawić gaźnika choć były zapewnienia że był robiony i w końcu wku...iłem się i go otwarłem, okazało się że były zamienione miejscami rurki emulsyjne i dysze powietrzne i paliwowe.
wader600 pisze:No ale to chyba drozsza sprawa i wieksze spalanie?
Czy droższa to nie wiem bo nie wiem ile kosztuje komplet do mono wraz z wiązkami i innymi pierdołami a dwa gaźniki typu dcoe można trafić za 600 pln lub czasem taniej. Sam kiedyś przegapiłem aukcje gdzie poszły dwa za 351pln, oczywiście nie brakuje też oszołomów którzy naoglądali się aukcji na ebay-u i myślą że wyciągną u nas takie ceny jak w niemczech. Sam chcę zastosować takie gaźniki u siebie w r5 alpine.
Co do spalania to przy normalnej jeździe nie ma większych różnic a czasem może nawet spaść przy umiejętnej jeździe.
[ Dodano: 6 Lipiec 2011, 23:59 ]
wader600 pisze:A gdzie te cyfry znajde ? To jutro napisze
są wybite na podstawie gaźnika, z boku, musisz dokładnie obejzeć gaźnik bo mogą być zabrudzone