Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Słabe hamulce
Moderator: Moderatorzy
podepnę się do tematu.
Czy ktoś może mi opisać do którego koła odchodzi który przewód hamulcowy przy pompie???
Zakładam serwo i pompę hamulcową od renault 5 do renault twingo bo w twingo to porażka, a nie wiem czy tak samo są przewody podłączone pod pompę.
mile widziana fotka z opisem.
z góry dzięki.
Czy ktoś może mi opisać do którego koła odchodzi który przewód hamulcowy przy pompie???
Zakładam serwo i pompę hamulcową od renault 5 do renault twingo bo w twingo to porażka, a nie wiem czy tak samo są przewody podłączone pod pompę.
mile widziana fotka z opisem.
z góry dzięki.
Witam podpinam sie
Odpowietrzalem dzis hamulce jednak nie byly zapowietrzone problem polega na tym ze gdy jest silnik wylaczony to podpompuje pedal robi sie twardy i nie wchodzi zbyt gleboko daje opor ale gdy odpale to strasznie gleboko wchodzi i slabo hamuje jedynie czasem mi zablokuje lewe kolo przednie jak sie pozadnie zapre... Aha i klocki mam dobre
wiec pytam co to moze byc czy pompa?? czy co? wyciekow nigdzie nie mam i plynu nie ubywa.... Pzdr!

WadusFoN 789255816
WadusGG 8219825
Renault 5 1.4 gtr 88r
WadusGG 8219825
Renault 5 1.4 gtr 88r
Rychowi chodziło pewnie o samoregulatory z tyłu w bębnach wstępnie trzeba je wyregulować aby odstęp od szczęk hamulcowych był odpowiedni .Tak czy inaczej trzeba rozebrać przednie zaciski wyczyścić prowadnice nałożyć świeżego smarowidła w razie potrzeby powymieniać gumki i sprawdzić co się dzieje w bębnach
Renault Megane 1,6 16v 110KM
Clio Turbo
Regeneracja alternatów i rozruszników
Tylko Renault
Clio Turbo
Tylko Renault
Chodziło mi też o skontrolowanie i ewentualną regulacje odległości pedału od serwa i luzu pomiędzy serwem i pompą-nie wiemy czy tam ktoś grzebał. Ponadto oprócz wstępnego ustawienia samoregulatorów w tylnych hamulcach trzeba prawidłowo wyregulować linkę ręcznego ponieważ jej regulacja ma wpływ na działanie samoregulatorów-przerabiałem ten temat u żony w twingo ( a w piątalu jest niemal identycznie) i uwierzcie mi wiem co pisze, wyczytałem to z angielskiej serwisówki do twingo i zrobiłem po tym jak padło trzech mechaników.
Ostatnio właśnie ten trzpień wydłużałem oraz zmieniałem pozycję zaczepienia samego trzpienia do pedału hamulca ponieważ można go ustawić w 2 pozycjach. Daje poprawę tylko trzeba jeszcze ogarnąć tył bo jak jest za duża odległość miedzy szczękami a bębnem to ciśnienie w układzie hamulcowym jest słabe .
Renault Megane 1,6 16v 110KM
Clio Turbo
Tylko Renault
Clio Turbo
Tylko Renault
mierzysz srednice bębna i szczęki ustawiasz na pół milimetra mniej, a najwyżej na milimetr mniej a potem regulujesz linkę ręcznego-rączke recznego zostawiasz opuszczoną lub ewentualnie zaciągasz na pierwszy ząbek i regulujesz tak żeby wodzik odsunął się od szczęki o milimetrdjmonkey pisze:tylko trzeba jeszcze ogarnąć tył bo jak jest za duża odległość miedzy szczękami a bębnem to ciśnienie w układzie hamulcowym jest słabe
[ Dodano: 14 Marzec 2011, 21:49 ]
przyjżyj się szczególnie dobrze przednim zaciskom-sprawdź czy tłoczki chodzą i jak będziesz montował zaciski to wciśnij tłoczki do końca załóż klocki i załóż zacisk i dokręć-potem sprawdź ręką czy zaciski swobodnie chodzą po prowadnikach-jeśli się zacinają to musisz znaleźć przyczynę-czasem wystarczy przesmarować ale bywa też że potrafią się skrzywićwader600 pisze:Dzieki za informacje jutro bede mial czas to rozbiore tyl i przod zrobie wedlug waszych wskazowek i powiem czy pomoglo
Eh znow problem za chiny nie moge sciagnac bebna... Mam rozumiec ze sciaga sie go normalnie tak jak w wiekszosci samochodow czy dodatkowe jakies haczyki sa;p A i przod jeszcze nie rozbieralem ale klocki nie tra po calej tarczy tylko gdzies polowa tarczy od strony piasty... Moze to daje w dupe tez
Rozbieralem przod przeczyscilem prowadnice zaciski ladnie chodza klocki rowniez wiec raczej nie to... Chyba ostatecznie stawiam na pompe... Noo jeszcze chyba ze tyl ale narazie nie mam czasu i sil do tych bebnow

Rozbieralem przod przeczyscilem prowadnice zaciski ladnie chodza klocki rowniez wiec raczej nie to... Chyba ostatecznie stawiam na pompe... Noo jeszcze chyba ze tyl ale narazie nie mam czasu i sil do tych bebnow

WadusFoN 789255816
WadusGG 8219825
Renault 5 1.4 gtr 88r
WadusGG 8219825
Renault 5 1.4 gtr 88r